KGST-autók a fa alá

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

HYPEANDHYPER (@hypeandhyper) által megosztott bejegyzés

Hála ennek a srácnak, minden autórajongó rokont kipipálhatsz a bevásárlólistádról. A keleti blokk ikonikus járműveit dobta piacra a hype and hyper CHROMIEZ néven futó termékkollekciója. Árpás Renátó formatervező a szocializmus legemlékezetesebb járgányait sorakoztatja fel kellemes nosztalgiázásra invitálva mindenkit, tisztelegve egyúttal az autógyártás emblematikus korszaka előtt.

Nektek mi jut eszetekbe a következők hallatán: Kombi Lada, Sedan Lada, Fiat Polski, IFA, Żuk?

Nektek is volt fagolyós üléshuzatotok? Érzitek az autó illatát? Emlékeztek, milyen érzés zötykölődni a kis Polskiban, milyen a hangja, amikor beindul a motor?

A szocialista autóipar járgányai egészen a kilencvenes évekig meghatározó szereplői voltak a magyar utaknak, de mára csak egy-egy darab akad belőlük – láttukra persze mindegyikünk szívét melegség járja át. Egészen fura érzés belegondolni, hogy ma már veterán autóknak számítanak: néhány jó állapotban lévő KGST-autóért közelharc megy a rajongók között. A dizájngyűjtemény plakátjai, dísztárgyai méltó emléket állítanak e korszaknak.

Kinek vegyem meg? Ha a pasid Tom Hanks, vagy ha szimplán megőrül a KGST-autókért.

Gyere öntsd ki a szíved!

„Hol van AZ a tányér, tudod, na!” – kérdezi egy kollégám Hitka Viki porcelánjaira gondolva. Az utóbbi években a Hitka Viki porcelánok olyannyira tényezővé váltak, hogy ha valaki csak annyit mond „AZ a tányér”, akkor egyre gondolunk. Ahogy a kép is mutatja, már korántsem csak tányérokat kapni nála – a legkedvesebb retró étkészleteinken is ott van az alkotó keze nyoma.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

NOS (@nos_a_hely) által megosztott bejegyzés

Az első kerületben, a Hunyadi János utca kanyarulatának pici boltja rejti Budapest legkúlabb kincseit.

December 23-ig bőségesen bevásárolhattok belőle a NOS-ban. De érdemes az ő munkáin felül is körülnézni, mert bőséggel találhattok még érdekességeket: retró dísztrágyakat és modern kézművestermékeket egyaránt. Lecsaphattok az egyik nagy kedvencünk, Klement Csaba kerámiadínóira is, amikből rögtön kettőt is szeretnénk – Csepelyi Adrienn kollégánknak, mondjuk, már van egypár, és a növényei mellett csücsülnek. (És most szerzett be újabb kettőt – a szerk.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

NOS (@nos_a_hely) által megosztott bejegyzés

Az ëviköt pihe-puha színes csodaszép kötött áruival és Németh Franciska kagyló alakú ékszereivel is bármelyik rokonodat „feldíszítheted”. Az ünnepek alatti stílusos otthon maradáshoz pedig a Tiszta Techno, Rendes House pólókat ajánljuk.

Végül a hangulatot az Elfogadás sütöde levendulás és mézeskalácsos karácsonyi kekszei teszik teljessé. Rohanjatok a NOS-ba, mielőtt elfogynak, már csak azért is, mert néhány hét múlva sajnos bezár a hely!

Kinek vásároljak itt? A legkúlabb barátodnak, rokonodnak. 

Hass, alkoss, gyarapodj karácsonykor is

Kollégánk, Kerepeczki Anna nagyon jó tippet adott a minap, hogyan vészeljük át a bezártságot. Az ő válasza a vírushelyzetre: puzzle, és podcasthallgatás.

Szerencsémre a Kirakós csapata épp időben jelent meg a piacon: hazai alkotók rajzaiból készítettek puzzle-t: az első szériában Hárshegyi Vivien, Lovrity Anna Katalin és Orosz Judit MOME animációsfilm-rendezők munkáit találjuk.

Színes absztrakt képektől kezdve a bizarr pillangós rajzokon át mindent találtunk, ami szívünknek kedves. Kata rajzai talán már ismerősek lehetnek számotokra, hiszen nemrég közösen csináltunk egy irodalmi kvízt az illusztrációiból. Plusz érv a kirakós mellett: a kész alkotás a falon is prímán mutat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kirakos Budapest (@kirakos_budapest) által megosztott bejegyzés

Ha pedig a kirakós nem elég neked, és hiányzik az életedből az alkotás, akkor Borarti alkotócsomagjait ajánljuk – elsősorban kicsiknek és gyereklelkű felnőttek figyelmébe. Az artpakkok tematikusan más és más témakörök, eszközök alapján épülnek fel: például szövés, DIY dekorációkészítés, vagy festés. A pecsét mesepakk segítségével például saját pecséteket készíthettek a gyerekekkel, a növénypakkal pedig az absztrakt ábrázolás világában kalandozhattok.

A szabad alkotás mellett a Borarti-csomagok nagy súlyt fektetnek a környezettudatosságra is, így a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal kezdhetsz neki a pacsmagolásnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Borarti (@borarti_art) által megosztott bejegyzés

Kinek vegyem meg? Gyermeklelkű barátoknak, rokonoknak és persze gyerekeknek.

Még a briteknél sincs ilyen

Karácsonykor az idei év hőseiről se feledkezzünk meg, akik rendíthethetlenül tartották bennünk a lelket a bezártságban, akik a nap huszonnégy órájában ott voltak, bármire volt is szükségünk, és akik a legváratlanabb pillanatban készek kellemetlen helyzetbe hozni bennünket: nem mások ők, mint a háziállataink. (Miért, ti kire gondoltatok?!)

A doripopp PETS méltón tiszteleg előttük, olyannyira, hogy azt II. Erzsébet corgijai is megirigyelnék. Díszpárna, bögre, póló, de akár saját dizájnhátizsák is a kedvenced fotóiból inspirálódva.

Ha úgy érzed, nem lehetsz elég jó gazdája a háziállatodnak, akkor csak tudd: nem vagy egyedül ezzel az érzéssel. De talán ezzel a Cat mum, Cat dad pólóval már egészen sikerülhet, és egy saját királyi díszpárna sem árthat otthonra.

Kinek vegyem meg? A The Crown-rajongó barátaidnak, akiknek háziállatuk van. 

Falra fel!

Pont ilyen rózsaszín ködben úszva, szerelmesen nézek még mindig gyerekkorom szocreál épületeire, mint a következő alkotó, aki hozzám hasonlóan boldog nosztalgiával gondol ezekre az épületre. Boróka rózsaszín risoprintjein az Alkotás utca 23., a Horváth Mihály tér 4. vagy a Váli utca 6. épületei elevenednek meg.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Boróka Felső (@boroka_felso) által megosztott bejegyzés

Így változott alkotássá a füredi vitorlás klub épülete, a Várnegyedben a Fehér Galamb-ház és az Országos Villamos Teherelosztó Központ is. Boróka az öt éve elhunyt építész, Virág Csaba épületei előtt tiszteleg ezekkel az emlékprintekkel.

A sort Hajdú Anett divatillusztrációival folytatnám. Anett textil szakon végzett, és több mint tíz éve aktív résztvevője a hazai dizájnszcénának. Korábban olyan nagynevű hazai márkáknak tervezett táskát, mint a NUBU, a USE Unused, vagy az ÁERON. Divat- és lifestyle illusztrációi, egyedi tervezésű füzetei egyszerűen csodálatosak. Nézzétek csak!

Végül jöjjenek az idei év legkedvesebb Instagram-illusztrátorai, akiket ti is nagyon szerettek – jó hír, ők sem feledkeztek meg rólatok: Renyagyár és Margarétalány képei szintúgy megvásárolhatók most. Biacsics Renáta önironikus illusztrációi és Martos Juli pszichoillusztrációi sokakat lendítettek át a pandémia első hullámán, humorukat és éleslátásukat sosem feledjük.

Renyagyár limitált darabszámú risoprintekkel és linónyomatokkal készült az ünnepekre, őket idézve: „Nyugodtan vehettek például ajándékba egyet az ellenségeiteknek is.” Mondjuk, ezt itt mind:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

renyagyár (@renyagyar) által megosztott bejegyzés

Bár én a helyetekben inkább valamelyik jó fej szerettemnek vennék belőle, mert túl jók ezek a képek, hogy csak úgy elherdáljuk őket az irigyeinkre.

És ha igazán bőkezű vagy idén karácsonykor, akkor nézz be Martos Juli webshopjába, ahol Margarétalány illusztrációit fogod megtalálni: printek, kitűzők, füzetek és megannyi kúl dolog vár itt rád a kedvenc grafikáidból.

Ha pedig szeretnél a vásárlással egy jó ügyet is támogatni, akkor a Hintalovon Alapítvány pólója csak rád vár. Idén Kiss Tibi, a Je Suis Belle tervezője gondolta újra a Hintalovon Alapítvány logóját, és tette pólóra.

A póló megvásárlásával segítesz, hogy az alapítvány a jövőben is kitartóan küzdhessen a gyerekjogokért.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hintalovon (@hintalovon) által megosztott bejegyzés

Kinek vegyem meg? Rokonodnak, barátoknak, akiről úgy érzed, már mindene megvan.

Szőcs Lilla

Kiemelt kép: Puzzle, Női erőforrás print/Virágéknál, Felső Boróka risoprint