Valószínűleg nem tévedek, ha azt mondom, legalább egy összeesküvés-elméletről mindenki hallott már, gondoljunk akár az 51-es körzetre, ahol földönkívüliekkel kísérleteznek, vagy a laposföld teóriájára. Mindig is voltak – és valószínűleg lesznek is –, akik a túlnyomó többség által egyértelműnek gondolt, tudományosan bizonyított tényeknek a totális ellenkezőjét vallják, és teljes bizonyossággal állítják, hogy az emberiséget egy-egy témában teljesen félrevezetik, csak ők tudják a cudar valóságot.

Háttérhatalomról, összeesküvésről, világméretű hazugságokról beszélnek, és igencsak kicsavart „logikájú” eszmefuttatásukkal bizonygatják igazukat.

Közös jellemzőjük, hogy tényekkel és objektív adatokkal nem zavartatják magukat, a fő érvük pedig az, hogy „mindenki hazudik” – ezzel le is tudják a további érvelést, ez az aduász mindenre.

De lássuk, mivel rukkoltak elő most!

Egy vírus, tömérdek teória

Először is szeretném leszögezni, hogy Covid-19 vírusról a tudósok mára már megállapították, hogy a természetből jön, egy, a denevérekben megtalálható koronavírus mutálódott úgy, hogy az emberre is veszélyes legyen. Vakcina vagy gyógyszer egyelőre nincs rá, de a kutatók folyamatosan dolgoznak a gyógymód megtalálásán.

Egyelőre ennyit tudunk hát a vírus eredetéről, de persze az interneten – ami tökéletes táptalaj a különböző elképesztő magyarázatok terjesztésére – egyből megjelentek a cifrább, a háttérben rosszindulatú szövetkezéseket sejtő okfejtések.

Egyesek szerint a vírust egy kínai laborban fejlesztették ki, és onnan eresztették rá a világra, hogy „megoldják” a túlnépesedés kérdését. Mások szentül hiszik, hogy a járvány az USA bosszúja Kína ellen, csak valami rosszul sült el, és az egész világon elterjedt.

Népszerű magyarázat volt az is, hogy az éppen mostanában bevezetésre kerülő 5G hálózat segítségével terjed ez a „digitális vírus” – ennek pedig olyan sokan bedőltek, hogy Nagy-Britanniában mobiltelefon-adótornyokat támadtak meg a rettegő emberek.

De arról is suttogtak, hogy előre eltervezték a járványt, mert az oroszok 2014-ben már keresték az ellenanyagát, és Putyinnak meg is van rá a gyógyszere. Sőt, a „jólértesültek” még Bill Gatest is belekeverték azzal, hogy szerintük már tavaly szimulációkat végzett a vírussal kapcsolatban.

Remélem, nem kell magyaráznom, miért nevetséges képtelenség az összes felvetés, de azt a szívességet legalább megteszik az egyszeri halandónak, hogy elismerik a vírus létezését, és a veszélyességét sem vonják kétségbe.

Ám olyan hangok is megjelentek, amelyek egyenesen tagadják a koronavírus-járvány létezését.

Kamuhívő kórház-paparazzik

#FilmYourHospital (azaz videózd le a kórházadat) – ezzel a hashtaggel jelentek meg tömegével felvételek és fényképek  elsősorban az Amerikai Egyesült Államok közösségi médiájában – de persze később elterjedt az erre vevők körében szerte a világon –, amik arra buzdítanak, hogy menj el a hozzád legközelebb eső kórházhoz, és örökítsd meg, hogy nincsenek tömegek a folyosókon, nem állnak egymás hegyén-hátán az autók a parkolókban, ezzel bizonyítandó, hogy a koronavírus nem létezik. Azon túl persze, hogy ezekben az időkben kifejezetten veszélyes az egészségügyi intézmények környékén lófrálni és esetlegesen hátráltatni a munkát a lábatlankodással, az az apró tény sem zavarja a konteósokat, hogy nyilvánvalóan, ahogy a közösségi tereken mindenhol, úgy a kórházakban is ügyelnek arra, hogy megfelelően elszeparálják az embereket egymástól a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Az is jó kérdés, hogy egyáltalán miért bizonyítaná a tömeg hiánya, hogy a vírus nem létezik, de erre nem tudom megadni a választ. Ahogy arra sem, hogy mégis kinek és miért állna érdekében bedönteni a világgazdaságot és behazudni több százezer ember halálát.

Mindenesetre iszonyú veszélyes és felelőtlen hazugság ez, ami nemcsak az ebben hívők életét és egészségét veszélyezteti, hanem a környezetükét is. Az egyetlen dolog pedig, amit tehetnek az államok a veszélyeztetés ellen, hogy a kamuhíreket terjesztőkkel szemben szankciókat vezetnek be.

Eszelősök nem csak „odaát” vannak

Mielőtt azt hinnénk, hogy valami távoli, amerikai hóbort letagadni a vírus létezését, egy pár nappal ezelőtti hírt szeretnék mindenki figyelmébe ajánlani: Borsod megyében április 7-én tartóztattak le egy férfit a lányával együtt, mert egy olyan videót töltöttek fel a YouTube-ra, amiben az apuka arról beszél, hogy a koronavírus mindössze kitaláció, és arra buzdítja nézőit, hogy a korlátozás ellenére nyugodtan menjenek ki az utcára. Törléséig a felvételt ezerötszázan látták.

Összeesküvés-elméletek hívei tehát mindenütt vannak, és különböző, kitekert logikájú magyarázataikkal próbálják „megfejteni” a világot. Ez néha szimplán nevetséges eszmefuttatásokban, olykor azonban komoly veszélyt jelentő kinyilatkoztatásokban jelenik meg. Így hát nem győzzük hangsúlyozni: a felelősségteljes, alapos tájékozódás akár életeket is menthet. Ne dőlj be a konteóknak!

Dián Dóri

Forrás ITTITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images