A mai napig tartja magát az ordas közhely, miszerint csinos külső = üres belső, és vice versa. Aztán mindig hozzáteszik, hogy kivéve… és itt kezdődhet a végtelen felsorolás azokról az emberekről, akik szépek is meg okosak is. Ők erősítenék a szabályt? Ugyan már, ezt felejtsük el végre. Mivel mindkét tulajdonság nagyrészt a genetikára vezethető vissza, így igazán nem szabályszerű, hogy ki nyeri meg a genetikai lottóötöst.

Következzen hát 5 + 1 genetikai főnyeremény, aki nemcsak a csinibabák előtt állhat példaként, hanem az Agymenők sorozat bármely karaktere is felnézhet rájuk!

Natalie Portman, a tökéletes

Forrás: Getty Images/Dominique Charriau/WireImage

Kezdjük egy ilyen listáról kihagyhatatlan színésznővel, akinek elhíresült és legtöbbet idézett mondata így szól: „Szívesebben vagyok okos, mint híres.” Részéről ez nem csak üres fecsegés, ugyanis a gyereksztárként induló Portman azért hagyta félbe ígéretes karrierjét, hogy pszichológiából diplomázhasson a Harvardon. Ja, és a pszichológia mellett teológiát és filozófiát is hallgatott, a neuropszichológia és a jog összefüggéseiről írt tanulmánya kiváló minősítést kapott, és egyik professzora az asszisztenseként is alkalmazta. Ezen felül az angol mellett franciául, héberül, japánul és németül beszél. Ebből is látszik, hogy többre tartja a tanulást, mint a hollywoodi karriert. A tanulmányi szünet azonban nem törte ketté színészi pályafutását (bár a Star Wars-előzményfilmeknek majdnem sikerült, de Natalie ebből is visszahozta magát), sőt visszatérése után olyan jelentős filmben játszott, mint a Fekete hattyú, amelyért Oscart kapott. Nem mellékes továbbá, hogy azon kevés színésznők egyike, aki soha nem keveredett botrányba, tehát szinte maga a tökéletesség.

Portman egyszer azt nyilatkozta, hogy szerencséje van az életben, de a fenti sikerekben azért a kitartásának és szorgalmának is nagy szerepe van.

Cameron Russell, az aktivista

Forrás: Getty Images/Jon Kopaloff/FilmMagic

Amikor a harmincegy éves Russell nem valamelyik exkluzív divatmárka kreációiban pózol, akkor beszédeket tart. Állandó aktivistája olyan szervezeteknek, amelyek a nőket támogatják és bátorítják a tanulásban. Az ő TEDx előadása az egyik legnépszerűbb a neten, aminek címe: A külső nem minden. Higgyenek nekem, modellként dolgozom. Cameron nem a levegőbe beszél, dicsérettel végzett a Columbia Egyetemen közgazdaság- és politikatudomány szakán 2013-ban.

Lyndsey Scott, a számítógépzseni

Forrás: Getty Images/Janette Pellegrini/WireImage

Lyndsey története is tökéletes bizonyíték arra, hogy a modellek nem (csak) üresfejű biodíszletek. A magas és vékony lányt sokat csúfolták az iskolában, így a való világból a virtuálisba menekült. Tizenkét évesen már játékprogramokat írt, ezzel szórakoztatva magát és pár barátját. Innen már egyenes út vezetett szoftverfejlesztő diplomájáig, de azért „miért ne?” alapon még színház szakon is szerzett egy diplomát. Ő is a világ divatmárkáinak arca, emellett gyakran részt vesz különböző kampányokban, amelyek  a fiatal nők karrierjének beindításában segítenek.

Továbbá számítástechnikai oktatóvideókat is készít, hogy inspirálja és segítse a fiatalokat a komputerek megismerésében.

Lisa Kudrow, a kutató

Forrás: Getty Images/Tommaso Boddi/WireImage

Nagyon érdekes, hogy a Jóbarátok Phoebe Buffay-jében (a szerep, ami híressé tette) és Lisában az égvilágon semmi közös nincs. A mindig szétszórt, elvarázsolt és butácska Phoebe tökéletes ellentéte Kudrow-nak. A színész, komikus, producer és író nem csak egy bájos pofika a világ leghíresebb sorozatából, karrierje előtt ugyanis komoly tudományos munkát végzett. Érettségi után biológiából diplomázott, majd csatlakozott az apja kutatócsoportjához, és a következő nyolc évben a fejfájás okait kutatta, e terület szakértőjévé vált, a kutatói pályára azonban nem tért vissza.

Nicole Kidman, az alma, közel a fához

Forrás: Getty Images/Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO

Az Oscar-díjas színésznőnek nagy valószínűséggel a génjeiben van a kimagasló intelligencia, ugyanis édesanyja ápoló-oktató volt, édesapja pedig író, biokémikus és klinikai szakpszichológus. A gének mellett tehát a neveltetés is lehet az oka annak, hogy Nicole ösztöndíjjal végzett el három főiskolát/egyetemet, mindháromszor művészeti szakon. Az ausztrál színésznőnek állítólag százharminc körüli az IQ-ja, és a mai napig vevő arra, hogy valami újat tanuljon, ami merész szerepválasztásaiban is megnyilvánul – arról híres Hollywoodban, hogy színészileg a legbátrabb sztárnak számít.

James Franco, a frankó (haha)

Forrás: Getty Images/Michael Tran/FilmMagic

Először is, remélem, két dologban egyetértünk: egyrészt, hogy a szexi/okos dilemma és sztereotípia nem csak a nőket érinti. Mert az astoriai óriásplakáton félpucéran feszítő Adonisz láttán nyilván senki sem azon kezd el gondolkodni, hogy vajon hány diplomája van… Na, ugye! Másrészt abban is megegyezhetünk, hogy James Franco szexi. Aki szerint nem… nos, de.

Most, hogy ezt tisztáztuk, jöhetnek Franco eredményei!

A negyvenéves színész rendező, forgatókönyvíró, producer, tanár, író és költő is egyben. Nem meglepő, hiszen iskoláit kiváló eredménnyel végezte.

Először a UCLA-n diplomázott angol szakon, ezután pedig annyira rákapott a tanulás ízére, hogy párhuzamosan négy egyetemet végzett (filmkészítést, szövegírást és költészetet hallgatott). Ja, és a Yale-en szerezte a doktoriját. Nem semmi!

Persze a sort még hosszan folytathatnánk, és bátran eltávolodhatnánk a show-biznisz világától is. Az ugyanis, hogy ki hány területen jeleskedik, és mire viszi, nemcsak a szerencsés adottságokon múlik, hanem legalább annyira a jellemén, és a belső értékein is.

Dián Dóri