– 

Mivel az idén az alvás világnapja épp a nemzeti ünnepre esik, így a Magyar Tudományos Akadémián neki szentelt konferenciát előre hozták pár nappal, mi pedig részt vettünk rajta. Ha röviden kellene összefoglalni, mi derült ki belőle, azt mondanám, hogy az alvás, illetve annak hiánya rémületes károkat tud okozni a szervezetünkben. Persze ezzel már a legtöbb felnőtt szembesült, amikor gyereke született, és zombi üzemmódban létezett évekig… de aztán megrázzuk magunkat, és amint a gyermekünk végre átalussza az éjszakát, kivirulunk. 

Ennél azonban sokkal részletesebben és tudományosabban fejtették ki az álláspontjukat azok az orvosok, biológusok és egyéb szakemberek, akik az alvásnak vagy épp annak a hiányának szentelik az életüket. 

Jöjjenek tehát a tények és információk, amelyeket végigolvasva te is rájössz, hogy az alvás és annak hiánya mindennel összefügg.

1. Ön dönt, virraszt vagy vezet

A kialvatlanság és a vezetés kapcsolatát nem véletlenül szokták gyakorta emlegetni. Huszonnégy órányi alvásmegvonás már 0,10 százalékos véralkoholszintnek felel meg, a dekoncentráltság, a lassú reakcióidő ugyanis megegyezik. De ez még nem minden. Az alváshiány vagy az alvászavar annyira veszélyes, hogy a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a lehetséges rákkeltő kategóriába sorolta őket.

2. A horkolás nemcsak elviselhetetlen, hanem veszélyes is

A horkoló ember alszik, de nem alszik jól, ugyanis a horkolás légzészavart jelez, ez pedig veszélyes lehet.

Ezért is kell a hálótársra hallgatni, és ha sokáig fennáll a horkolás, keresni egy fül-orr-gégészt, és megoldást kérni a problémára – derült ki dr. Vida Zsuzsa neurológus előadásából. 

3. Az egészségtelen életmód horkoláshoz vezet

Azt, hogy ez mennyire így van, dr. Szalmay Gábor is megerősítette, és hozzátette: a férfiak negyven, a nők húsz százaléka horkol rendszeresen, amelynek vagy orrot vagy garatot érintő oka lehet. A rossz hír, hogy férfiaknál negyvenhárom, nőknél negyven és fél centiméternél nagyobb nyakkörfogat esetén jókora esélye van a horkolásnak, ebből kifolyólag az oxigénellátás csökkenésének, ami viszont szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Röviden, aki túlsúlyos, annak nagyobb esélye van a horkolásra. Ennél sokkal rosszabb hír, hogy az alkohol, a dohányzás és bizonyos gyógyszerek is erősíthetik a horkolást. 

4. Hurrá, a horkolás gyógyítható!

A krónikus horkolóknak jó hír, hogy a rádiófrekvenciás kezelés nemcsak a fiatalságunkra hat, hanem a horkolásra is. Egy ambuláns műtéttel a tapasztalatok szerint nyolcvankét–nyolcvanhat százalékos javulás érhető el.

5. Találd meg az igazit… matracban!

Az laikusként is elég egyértelmű, hogy a jó matrac nagyon fontos, ezt dr. Tóth János is megerősítette. Az ortopéd szakorvos el is magyarázta, miért érezzük úgy egy rossz matracon töltött éjszaka után, mintha átment volna rajtunk az úthenger: mivel fekvés közben a porckorongok terhelése alacsony, az egyenletes teherelosztás segíti a regenerálódást. Ha ez nem sikerül, akkor úgy ébredünk, mintha semmit nem aludtunk volna. Ezért is nagyon fontos a megfelelő matrac kiválasztása, és mivel nincs univerzális darab, ezért mindenkinek magának kell megtalálnia az igazit. 

6. Ne csikorgass, ha lehet!

Sosem gondoltam volna, de az éjszakai fogcsikorgatás és fogszorítás számos baj okozója lehet. Ezt erősítette meg dr. Szabó Beáta fogszakorvos, és azt is elmondta, hogy a migrénes fejfájások egy részét biztosan a fogszorítás okozza.

Éjszaka ugyanis egyesek akár negyvenöt percig is összeszorított állkapoccsal alszanak, ennek következtében migrén törhet rájuk, ami igazi átok. De a fogcsikorgatás sem kíméletesebb: karzsibbadást, fülzúgást, extrém esetben még bokafájdalmat is hozhat. 

7. Legalább álmodban ne stresszelj!

Dr. Mátyás Ferenc biológus, az MTA kutatója nyolc éve tanulmányozza, hogyan hat a napi stressz az alvásra. Kollégájával egy olyan idegsejthálózatot fedezett fel, amely azért felelős, hogy beállítsa az agy éberségi állapotát. Az agy talamusz nevű részén található hálózat „riaszt”, ha valami szokatlan bukkan fel, ez pedig a biológusok szerint maga a stressz is lehet. Egereket ébresztettek fel úgy, hogy a hálózatot aktiválták, és ezzel igazolták ennek az idegsejthálózatnak a létezését, amelynek az a feladata, hogy reagáljon a stresszhatásokra, illetve szabályozza az alvást és ébredést. Ha befolyásolni lehetne a hálózat működését, akkor valószínűleg az alvászavarok is kezelhetővé válnának. 

8. Egy kis szieszta a munkahelyeden?

Az alvást nemcsak az orvosok vizsgálják, hanem egy külön iparág. Vada Gergely ennek képviseletében érkezett. Azt próbálják elérni, hogy a munkavállalók a legkipihentebben dolgozzanak, illetve megteremtsék azokat a feltételeket, amelyek révén hatékonyabbá válik a munkavégzés. Ezért sok cég használ már csendszobákat, és tart alvásworkshopokat. Ennek egyik izgalmas szeglete az élsportolóké, akik megfelelő alvás mellett akár tíz százalékkal is növelhetik a teljesítményüket, ami hatalmas különbség.

Mi, átlagemberek pedig legyünk tisztában azzal, hogy szállodában járva húsz–ötven százalékkal rosszabbul alszunk, mint otthon. 

9. Eddzünk az alvásra!

Azt hiszed, hogy az alvástréning csak a menő multiknál dolgozóknak jár? Tévedsz! Hatszáz rendőrségi dolgozó vett részt alvástréningen, közülük is kiemelkedően sokan Hajdú-Bihar megyéből. 

10. Kérhetsz segítséget!

De nem csak a rendőrségi állománynak élhet a tréning előnyeivel, a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban pszichiátriai betegeknek is segítenek ezzel. Ennek keretében április elején megkezdi működését az inszomnia szakrendelés, alváslaborral összekötve, azok számára, akik nem alszanak jól. 

 11. Ha jót akarsz aludni, irány Maui!

Ha már szállodákat emlegettem, azért jó tudni, hogy vannak hotelok, amelyekben kifejezetten odafigyelnek rá, hogyan alhatnának jól a vendégek. Én a hévízi Bon Vital párnaszervizéért voltam oda, de a szakemberek ennél behatóbban is tanulmányozták a szállodák ágyait. Ennek keretében Sleepfriendly-díjat kapott az idén a siófoki Mala Garden Hotel, a budapesti Hilton, és a Mauin található Ritz-Carlton is. Ezeken a helyeken garantáltan jól fog aludni az ember. 

12. Minden kiadós alvás „beauty sleep” is egyben

Dr. Kriston Renáta anti-aging orvos szakértő azt vizsgálja, hogyan függ össze a minőségi alvás és a bőr állapota.

Tény, hogy – hála az alvás közbeni fokozott kollagéntermelődésnek – a bőr sejtjei a mély alvás szakaszaiban kétszer olyan gyorsan regenerálódnak, mint nappal. Ha pedig elég a kollagén, akkor feszes lesz a bőrünk, ehhez viszont az kell, hogy a szervezet kevés stresszhormont termeljen. 

13. A természetes pirulákkal nem árthatsz magadnak 

Ha kialvatlanok vagyunk, akkor a bőrünk fakó lesz, a szemünk karikás. A vér- és nyirokkeringés lelassul, romlik a szövetek oxigénellátása, és ennek következében nézünk ki úgy, ahogy sosem szeretnénk. „Ha alvászavarral küszködünk, érdemes gyógynövényes alvássegítőkkel, C-vitaminban, természetes E-vitaminban, hialuronsavban, rezveratolban és kollagénben gazdag készítményekkel segíteni szervezetünk regenerálódását” – javasolja Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus.

Ezt negyvenen túl csak megerősíteni tudom, nincs az a smink, ami újraéleszthetné az arcom, ha nem alszom eleget. Úgyhogy, kedves olvasók, ha szépek, egészségesek, aktívak akartok maradni, akkor irány az ágy!

 

Zimre Zsuzsa