A Valentin-nap ünneplésének módja az idők során jelentősen átalakult. Az ünnep modern változata a rózsaszín szívekkel meglehetősen vidám hangulatú, szemben az eredettörténetével, ami ennél sokkal véresebb.

A történészek sem ismerik egészen pontosan az ünnep eredetét, de nyomon tudják követni, hogyan alakultak át a Valentin-napi hagyományok. Miért esik a nap minden évben február ugyanazon napjára? Mikor és hogyan kapcsolódott össze a szerelemmel? És egyáltalán: ki az a Valentin?

A Valentin-nap valódi története

A Valentin-nap nem volt mindig csupa bonbon és szív. A napot Szent Bálintról nevezték el – de a történet jóval azelőtt kezdődik, hogy ő feltűnt volna a színen. A History.com szerint az ünnep az ősi pogány Lupercalia fesztiválból eredhet, amit a modern Valentin-naphoz hasonlóan február közepén ünnepeltek, és ami lakomázással, valamint párválasztással járt.

A Valentin-naptól eltérően azonban ez jóval féktelenebb, kicsapongással, vérrel és áldozatokkal járó ünnep volt.

Hagyomány volt például, hogy egy feláldozott kecske bőrét csíkokra vágták és vérbe mártották, majd a papok ezekkel a csíkokkal tekertek be nőket. Bármennyire is borzalmasan hangzik, a gyakorlatot állítólag örömmel fogadták az alanyok (mármint a nők… a kecskék minden bizonnyal kevésbé voltak lelkesek), mivel úgy vélték, hogy a következő évben termékenyebbé válnak e rítustól. Tehát az ünnepnek mindig is megvolt a (vér)piros színnel való asszociációja, de határozottan nem az, amit ma megszoktunk.

Az elmélet szerint, ahogy a rómaiak elfordultak pogány hitüktől és felvették a kereszténységet, az ünnep Szent Bálint tiszteletére alakult át. A Lupercaliát végül az V. század végén betiltották, nagyjából akkor, amikor Gelasius pápa február 14-ét Szent Valentin-nappá nyilvánította.

szerelem ünnep tehén Valentin-nap
Illusztráció Lupercalia ünnepéről - Forrás: Getty Images/Heritage Art/Heritage Images

Ki volt Szent Valentin?

Szent Bálint személyazonossága is vitatott. Az NPR szerint II. Claudius római császár a III. században két különböző Valentin nevű férfit is kivégeztetett február 14-én (bár két különböző évben). Az egyik beszámoló szerint Szent Bálintot azért tartóztatták le, mert szembeszegült egy római rendelettel, amely megtiltotta a katonáknak, hogy házasságot kössenek.

Egy másik történet alapján a hagyomány mögött egy bebörtönzött pap állt, aki beleszeretett az egyik látogatójába, és leveleket kezdett írni neki. A pap állítólag a kivégzése előtt küldött a nőnek egy levelet, amit úgy írt alá, hogy „a te Valentinodtól”.

És bár egyik történet sem tűnik biztosabbnak a másiknál, a Valentin-napot minden valószínűséggel egy mártírhalált halt Bálintnak köszönhetjük.

szerelem ünnep tehén Valentin-nap
Illusztráció Szent Valentinról - Forrás: Getty Images/Fototeca Gilardi

Miért ünnepeljük ma a Valentin-napot?

Hogy a Valentin-nap végül a romantikus szerelem ünnepévé vált, azt valószínűleg Geoffrey Chaucer romantikus angol költőnek köszönhetjük. Chaucer XIV. századi művei megírásáig nem léteztek jelentős írásos emlékek, amelyek a romantikus hagyományt Valentin napjához kötnék, de William Shakespeare-nek is szerepe lehetett az ünnep romantikus vonalának népszerűsítésében.

A XVIII. század közepére már megszokottá vált, hogy a barátok és a szerelmesek Valentin-napon apró ajándékokat és üzeneteket cseréltek, az ipari forradalmat követően pedig a nyomtatott Valentin-napi képeslapok térnyerése is megindult, ezek tömeggyártását azonban végül csak 1913-ban kezdte meg Hallmark Cards. 

 

A tehénölelés napja

India gondolt egy merészet, és megpróbálta átnevezni a Valentin-napot „a tehénölelés napjává”. Ezzel részben azt remélték a kezdeményezők, hogy növelhetik a polgárok „érzelmi gazdagságát”. Az indiai állatjóléti tanács pedig a tehenek ölelésére való ösztönzéssel szerette volna megerősíteni a hindu hagyományokat.

CNN beszámolója szerint azonban úgy tűnik, a kezdeményezés visszafelé sült el, miután internetes mémek és karikatúrák sokasága kezdett terjedni arról, milyen fontos az állatok esetében is a közös megegyezésen alapuló testi érintkezés. Végül az ötletet elvetették.

És ti hogy ünneplitek a Valentin-napot? Írjátok meg kommentben!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/GraphicaArtis

Mózes Zsófi