Január elseje van, úgyhogy talán nem túl elrugaszkodott a valóságtól az a feltételezés, hogy a világ felnőtt lakosságának tekintélyes százaléka fekszik most otthon bekuckózva erős fejfájással, rossz gyomorral küszködve, és valószínűleg az elmúlt pár órában azt is megfogadta, hogy soha többé nem iszik egy kortyot sem. Nos, mióta világ a világ, az emberek hajlamosak éppen akkor nagyobb sebességre kapcsolni a poharak kihörpintésével, amikor okosabb lenne az egészet abbahagyni. Nem különbözik ebben nagyon sem a magyar, sem a német, a francia, orosz vagy az ír – legfeljebb annyiban, hogy ki hogyan éli meg a gyötrő kínt, amit mi itthon macskajajnak hívunk.

Ahány ház, annyi macskajaj

Ha te sem vagy jobb a Deákné vásznánál, akkor talán szívesen olvasol róla, embriópózban fekve a kanapén, hogyan élik át a másnaposságot a népek külföldön!

Az írek vagy „barna üveges influenzában” szenvednek, vagy  LEGO-ként esnek szét – és aki már ivott valaha együtt írrel, az valószínűleg ezen egy cseppet sem csodálkozik. Csak legyen valaki, aki másnap összerak!

Tv Land Sleeping GIF by #Impastor - Find & Share on GIPHY

A franciáknak „fa szájuk” lesz – nyilván a dehidráltságtól. (Azért óvakodjunk attól, hogy túl gyorsan, netalántán összemosva használjuk ezt a kifejezést magyarul!)

Németül egy bekarmolós nap után az embernek lesz egy „kandúrja”. Egy piszok rosszkedvű, aljas és kimeresztett körmű hím macskája, gondolom. (Mesélték…) A kifejezés (Kater) egyébként a Katarrh, azaz hurut nevű szóból ered – talán a másnaposság és az influenza tünetei közötti összefüggés miatt?

A mexikóiak „nyersek” lesznek. Mármint nem a modoruk, hanem szó szerint.

Az oroszok nem cifrázzák túl, egyszerűen bevallják, hogy szájszárazságuk van, aztán helló. Az olaszok és spanyolok sem bonyolítják a dolgot, simán csak utóhatásokra panaszkodnak az előző napi részegségtől. Milyen szofisztikált elnevezése ez a „porcelánbusz vezetésének”!

De vajon mi az oka annak, hogy a kolumbiaiaknak másnap „guava-fájuk” lesz? Vagy hogy az izlandiaknak „vékonyságuk”? Akkor már inkább a skandináv országok másnapos kifejezéseivel tudok azonosulni, ahol vagy egy „ács kalapálja az embert”, vagy egy „rézműves” – legalább a szakértelem garantált! 

Dead Heat Morning GIF by Shudder - Find & Share on GIPHY

A japánok nem köntörfalaznak, simán bevallják, hogy „kétnapos részegségük” van. A vietnámiaknak viszont a sok italozástól „beépített kancsalsága” lesz.

Kutyaharapást szőrével

Hogy ki mivel gyógyítja a túlzott mennyiségű alkohol okozta szenvedést, abban még jobban eltérnek az egyes országok – de most, ha nagyon neki vagy keseredve, talán érdemes ezeket idén mind végigkísérletezni, hogy 2020. január 1-jét már ne kelljen kínok kínjával végigfetrengeni.

Az amerikaiak esküsznek a nyers tojás, Worcestershire-szósz, só, bors, paradicsomlé kombójára. Jól hangzik, szóval: miért ne?

A németek egy kiadós „másnaposság reggeliben” hisznek, aminek elengedhetetlen tartozéka a ruszli, azaz az ecetes, pácolt hering hagymával és csemegeuborkával. Ha nagyon súlyos a helyzet, erre jöhet még egy gyógysör is.

Az írek is a kutya szőre mellé teszik le a voksukat, de ha még a pohár látványától is forogni kezd a gyomrod, mint a centrifuga, akkor javaslok egy kiadós ír reggelit: szalonnával, kolbásszal, véres és májas hurkával, sült gombával és paradicsommal, tükörtojással, babbal és kenyérrel egyetemben. Egy biztos: egy ilyen menü bekebelezése után legalább tudhatod, mitől vagy rosszul!

Sandra Bland Hangover GIF - Find & Share on GIPHY

Oroszországban érdemes rákészülni a másnaposságra, a kúra ugyanis kvasz kortyolgatásából áll, amit vagy megvehetsz a boltban, vagy akár otthon is elkészítheted – de akkor állj neki még jóval a piálás megkezdése előtt, mert kissé időigényes. Először is fogj pár szelet fekete vagy rozskenyeret, és pirítsd meg serpenyőben. Ha kicsit odakap, annál jobb! Egy nagy lábosban forralj fel másfél liter vizet, majd dobj bele egy marék mazsolát és a kenyereket, aztán pihentesd legalább nyolc órán keresztül. Távolítsd el a kenyérszeleteket, és keverj a barnás lébe egy csomag élesztőport meg egy bögre cukrot. Hagyd így újabb hat órán keresztül. Szűrd le, és legalább 12 órára tedd a hűtőbe, hadd érjen össze. Az íze állítólag a sör és a kóla között van.

Ha bejött a kvaszos téma, esetleg valóban szeretsz másnaposan főzőcskézni, akkor egyrészt le a kalappal, másrészt a francia kúrát is ki kell feltétlenül próbálnod, ami nem más, mint egy tál forró hagymaleves az érzékeny gyomorra!

Az olaszok ezzel szemben nem cizellálják túl a sztorit, ha kicsit jobban megdőlt a borosüveg előző nap, reggel ráküldenek egy dupla presszót, és kész! Ezzel szerintem még mindig jobban jársz, mintha a japán módit választod, ami nem más, mint egy kis miso leves, meg egy kis umeboshi – azaz hiperszuper savanyú és sós szilva.

GIF by Brittlestar - Find & Share on GIPHY

Inkább a halál!

Végül, csak hogy biztosítsalak az együttérzésemről, hadd meséljek el egy anekdotát az orosz polgárháború idejéből! A vörös katonák egy ízben elfogtak néhány fehéret, Csapajev elé hurcolták őket, és azt kérdezték, mit csináljanak velük. Csapajev arra utasította őket, hogy lőjék fejbe az ellenséget, de ekkor megszólalt a szárnysegédje, Petyka:

– Mi lenne, ha inkább leitatnánk őket, és másnap nem adnánk nekik egy csepp vodkát sem, hogy segítsünk nekik kijózanodni?

Mire Csapajev:

– Ne felejtsd el, Petyka, mi a Vörös Hadsereg katonái vagyunk. Nem viselkedhetünk állatokként. Lőjétek csak őket szépen főbe.

 

Fiala Borcsa

 

Források: ITT, ITT, ITT