„Régen minden sokkalta jobb volt...” – ez az a mondat, amit (természetesen „sohatöbbénemiszom” körítéssel) szinte kizárólag szombat, vagy ne adj' isten vasárnap reggelenként szoktam magamban nyögdécselni, miközben az előző esti csapatás utóhatásait próbálom nagy kínnal, keservvel kiheverni a kanapémon döglődve. Egyetlen dolog van ugyanis, amit tényleg irigylek a huszonéves önmagamtól: az elpusztíthatatlan fiatalos szervezetemet, aminek meg sem kottyant egy görbe este. Amivel lehetett egész éjjel ruppótlan kombinációkban összevedelni mindenféle szar löttyöt, mégis, pár óra alvás után vadiúj és ropogós voltam. Most meg...? Hiába iszom sokkal kevesebbet, mint fénykoromban, ráadásul jóval minőségibb vörösborokat döntök le a torkomon, nem az alsópolcos, sárgacímkés, félédes kékfrankost (tudom-tudom, hidd el, én is szégyellem magam miatta, de fiatal voltam és csóró), nemhogy másnapos vagyok attól a két-három pohártól, de, baszki, az utóbbi időben még a harmadnap sem ritka. Kész szégyen... lenne, főleg, ha nem tudnám kihúzni magam abból az állapotból – ami leginkább egy mocskos hegyi trollnak a saját fogkeféddel elkövetett végbéltükrözéséhez hasonlítható – egy klafa reggelivel. Íme, az én ütős menüsorom, ami eddig kivétel nélkül jobb kedélyre hangolt. Ha nem is éreztem magam tőlük másnap újra húszévesnek, de legalább a magasságos sűrű, ám annál profánabb emlegetését be tudtam szüntetni. Végtére... az is valami.

1. Angol reggeli

Megmondom a frankót, én másnaposan (az azonnali jó útra térésen túl) legfőképp a zsírban hiszek. A megfelelő és kiadós (és főleg: ízletes) zsírbevitelre pedig nincs is jobb módszer, mint egy full English... ami esetünkben ugyan full Irish, de szerencsére ilyen távol a szigetországtól ezen most nem kell hajba kapni. Ezt most egészen kivételesen nem én készítettem, de a célnak így is megfelelt. A lényeg: mindig legyen otthon pár karika véres hurka, pirítós, nagykalapos gomba, paradicsom, sonka, sütni való kolbász és... tojás. Mert a tojás lesz a macskajaj aduásza, mondom is gyorsan tovább:

 

Angol reggeli
Full Irish, egyenesen Dublinból

2. Buggyantott tojás

Buggyanthatod, ha nem vagy überéhes és atomtürelmetlen. A receptet megtalálod tőlem ITT. Kicsit macerásabb, viszont messze fenszibb, mint egy sima lágytojás.

buggyantott tojás
Buggyantottan szép az étel!

3. Lazacos omlett avokádóval

Ugyanitt találod a lazacos omlettet is avokádóval – mondjuk, nem ez a legspontánabban összeüthető reggeli, hiszen kell hozzá pár spéciség, amiből az épp megfelelően puha avokádó beszerzése nagyobb kihívás lesz, mint ténylegesen hazamenni az utolsó pohár fröccs után, de hajrá, én neked szurkolok!

 

omlett
Lazac, avokádó, hajtogatott omlett

4. Sajtos omlett

Mondtam már, hogy szeretem a sajtot? Biztos még nem (elégszer)! Az állapotomtól függően két vagy három felvert tojásba belereszelek annyi sajtot, amennyit nem szégyellek elbír, só, bors, csipet csili meg egy evőkanál liszt, majd úgy sütöm ki, mint egy palacsintát. Ha másnap reggel egyedül ébredsz, karikázz rá te is egy csokor újhagymát.

sajtos omlett
Nem olyan szép a kép, mint amilyen finom a kaja

5. Sajtos quesadilla

Lereszelsz annyi sajtot, amennyi kábé egy pörgős pizzéria napi szükségletének fele, majd felforrósítasz egy száraz serpenyőt. Ráteszel egy tortilla-lapot, arra ráhalmozod a sajtot, a tetejére borítasz még egy lapot, összenyomkodod tenyérrel, és vársz egy kicsit. Néha óvatosan alákukucskálsz, mert a lap hajlamos irtó hamar megsülni, és akkor buktad a reggelit. Egy lapos tányért ráteszel az egész cókmókra, és annak segítségével fordítod meg a quesadilládat, hogy a másik oldala is megpiruljon. Közben a sajt is megolvad – brutál finom.

quesadilla
Látod, milyen élvetegen olvadozik középen a sajt...?

6. Szalonnás-sajtos batyu

Sajt plusz zsír: vankérdésnincskérdés? Sajtkockákat tüchtigen becsomagolok csinos kis szalonnacsíkokba, a tetejükre megy egy-egy ág rozmaring (és így máris el lehet adni salátának a cuccot), majd durr! Be a forró sütőbe (tíz percre). Tunkoláshoz a bagett a legjobb. Az a legfinomabb falat, ami kifolyt a sütőpapírra. Biztos nem bánod meg, ha magadba tömöd az utolsó falatig.

Szalonna, sajt
Saláta, ha mondom

7. Sült tészta

Ez az olaszok hortobágyi palacsintája, azaz a konyhai maradékok kreatív felhasználásának csimborasszója. Ha maradt otthon előző napról spagetti, vágd fel kezelhetőbb darabokra, nyomjál bele két gerezd fokhagymát, két tojással, reszelt sajttal, bazsalikommal, aszalt paradicsommal, sonkával, olajbogyóval, medvehagymával, tényleg minden mehet bele, amit csak találsz a hűtőben (nem, a sütőtökös bébipapit nyugodtan tedd vissza), a lényeg a mértéktartás: azért még a tészta legyen túlsúlyban. Majd olívával kikent forró serpenyőbe cuppants két evőkanálnyi adagokat, lapítsd le egy kicsit, és félidőben fordíts rajta egyet.

sült tészta
Az olasz Jolly Joker

8. Százarcú tojás

Ha nem akarsz nagyon faksznizni, akkor csak dobj össze egy tükörtojást, de nyugodtan vigyél bele a fűszerekkel egy kis rockandrollt! A semlegesebb ízű tojás mennyeien harmonizál egy csomó izgi cuccal, én hol zaatart, hol pedig madras curryt szórok rá, mindkettő remek segítség abban, hogy a béndzsa tüktojit magasabb szférákba emelje.

Tükörtojás
Jin és Jang: Zataar és Madras curry

+1. EGY korsó jéghideg sör

Mert hiába mond akárki akármit, igenis baromi jólesik egy jéghideg „kutyaharapást szőrével”. De ezúttal – és kicsit döbbenetes, hogy ezt a saját számból kell hallanom – tényleg nagy hangsúly van a mértéktartáson. Egy söci segít, két-három viszont már garantáltan bebiztosítja a másnapi macskajaj sohavégetnemérős ördögi körét.

Sör
Egészségetekre, skacok!

Szöveg és fotók: Fiala Borcsa