1. Aki másnaposan érkezik, és aznaposan megy el

Még a szakramentumot is leissza az égről, semmi se szent neki, nem érdekli se Isten, se ember, ő mindenképpen jól akarja érezni magát. Neki a félig tele pohár az csak félig van tele, és követeli, hogy színültig töltsd, sose tudnád meggyőzni arról, hogy elég bele annyi. Akkor sem, ha ezer évig ültök ott. A Bailey's-t borral kíséri, a tojáslikőr után sörözik egy kicsit, a leves előtt lehúz egy pálinkát. Semmi nem árt meg neki, soha nem hányja ki, amit megevett-megivott, és mindig nagyon vicces az alkoholtól. Igazi teli szájú hedonista, aki minden percét ki akarja élvezni az ünnepnek, és soha nem hagy egy cseppet sem kárba veszni. A naptárjában már novemberben lefoglalják a karácsonyi bulikat, van úgy, hogy egy napra három is jut, és fáj a szíve, ha le kell egyet mondania, mert még ő sem képes egyszerre két helyen lenni.

2. A kellemetlen konyakos

Rossz piát hoz a buliba, de a legjobb konyakot bontatja fel a házigazdával. Hangosan káromkodik a bejgli felett, utálja a süteményt, fitymálja a halászlevet, nem hajtja le a vécédeszkát, és ráadásul mellé is pisil, amit persze nem takarít fel. A család csak azért hívja meg, mert nem lehet megsérteni a kedvenc keresztaput, sem a kellemetlen konyakos feleségét. Amikor keresztapu elfordul, a neje kibeszéli a ház asszonyával, hogy mennyire balfasz az ágyban, majd jót kuncognak, amíg vissza nem jön, és kér még egy kört a legdrágább piából. 

3. Akibe a szesz is kár

Egy pohár pezsgőtől csillagokat lát, fél pohár bortól már talaj részeg, a rövidet automatikusan kihányja. Fogalma sincs a whiskey és a konyak közötti különbségről, nem tudja, mi az a gin, a tequiláról pedig még nem is hallott. Óvatoskodva fogadja el a köszöntőpoharat, ha nem figyel a házigazda, kiönti a mosogatóba, ha figyel, akkor pedig úgy tesz, mintha iszogatna, de a vak is látja, hogy csak a pohár szélét nyalogatja. Finnyogva nézi a többieket, akik egy óra alatt csatakosra részegednek le az orra előtt.

4. A decens háziasszony, aki visszautasítja, de sunyiban azért bebaszik

Soha nem száll be a körbe, a tojáslikőrt egyéni recept alapján készíti, de nem kóstolná meg soha. Legalábbis nem a többiek előtt. Hangosan dorgálja a delíriumos népeket, majd bemegy a spájzba, és lehúz egy felest nagyapa szilvapálinkájából. Egész nap a konyhában sürög-forog, mindent megfőz, kitölt, kitálal, elpakol, megcsinál, közben egyre sűrűbbek a spájzos látogatások. Amikor pedig a férjura meggyanúsítja, hogy netán ivott-e, akkor meg előveszi a jól bevált trükköt, és sarokból támad acsarkodva, hogy ő nem is, meg mégis, mit képzel.

5. A veszekedős

Csendben sörözget a konyhában, néha rámorog a gyerekekre. Bebaszási állapotát az egyre gyakrabban előforduló kurvaistenezések jelzik. Idegesítik a büdös kölkök, akik az asztal körül rohangálnak. Csapkodja az asztalt, eltör egy poharat, megrángatja a feleségét, de minimum beszól neki, csak hogy tudja, hol a helye. Homlokán mélyen barázdáltak a méregráncok. Szeme sárgás, szája büdös. Csak akkor kedves, ha nem iszik, és ezt tudja is magáról, de az ünnepek alatt úgy érzi, jár neki is annyi, hogy kiengedje a gőzt. És ekkor ledobja a gátlásokat. Nejével ilyenkor rendre beadják a válási papírokat elméletben, másnapra kijózanodik, és sűrűn bocsánatot kér.

6. Aki szeszre gerjed

Nem bírja levenni a pasijáról a kezét, egyfolytában az asztal alatt matat a gatyában, néha összetéveszti a párját a perverz nagybácsival, és az ő lábához dörgölődzik véletlenül, amibe elpirul. Hosszasan fűzi a párját, hogy menjenek be az egyik szobába dugni, a csávó meg kényelmetlenül érzi magát, és elveszi előle a poharat. Két óra múlva a kanapén ül összegombóckodva, és a barátnőjének chatel dühösen, hogy milyen pöcs a csávója, amiért már nem is kívánja.

+1

Akivel sosincs semmi gond

Két pohár pezsgő után bealszik a kanapén, és csak akkor kel fel, amikor indul a vendégsereg haza. Ő az ember, aki ott se volt, azaz: a legideálisabb vendégtípus.

Szentesi Éva

A kiemelt kép a szerző tulajdonában van