Minőség. Idő. Együttlét

Körülbelül két éve volt egy ügyünk az alapítványban, amiben a váláskor a két szülő abban egyezett meg, hogy fele-fele arányban fogják nevelni a gyerekeiket. Sok szempontból rendhagyó család voltak – például a gyerekek születése után az apa maradt otthon. Az anya nagyon jól keresett egy nemzetközi cégnél, és úgy döntöttek, hogy inkább ő épít karriert.

Sokat dolgozott, gyakran csak hétvégéken látta őt a család, így a válás után az anya hirtelen azzal szembesült, hogy fogalma sincs, hogyan töltsön el ennyi időt a gyerekekkel.

Amikor leültünk vele beszélgetni erről, a saját szülői szerepében való bizonytalansága volt a legszembeötlőbb, és az, hogy először akkor csillant fel a szeme, amikor elhangzott a „minőségi idő” kifejezés. Heves bólogatásba kezdett, én meg épp hátradőltem volna megnyugodva, hogy van remény, amikor a kolléganőm megkérdezte: „Ön mit ért minőségi idő alatt?” Az anya pedig vidáman rávágta: „Hát, ami sokba kerül, természetesen!”

Mi néztünk egy nagyot, az anya pedig hosszas elemzésbe kezdett, hogy melyik plázában van az a gyerekmegőrző, ahol ugyan sokat kérnek el, de minden van. Csak beteszi a gyereket, mint egy ruhatárba, aztán két óra múlva érte megy.

Ezek után rajtunk volt a sor, hogy elmondjuk, szerintünk mit jelent a gyerekkel töltött minőségi idő. Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy aznap kölcsönösen megleptük egymást.

A minőségi időnek vajmi kevés köze van a pénzhez, illetve a pénzen megvehető időtöltésekhez.

Azt jelenti, hogy a gyerek olyan figyelmet kap, ami  csak az övé. Azt a minőséget jelenti, hogy rád „figyelek”, „veled vagyok”, „ez most rólad szól”. 

Ez a fajta együttlét fokozza a kötődést, az intimitást, a figyelem és az odafigyelés bizalmat épít. Lehetőséget ad arra, hogy jobban megismerd a gyerekedet, és ő is téged.

Nem kell drága játszóházba vagy más programokra befizetni a gyereket, ha ott ugyan eltölti az idejét, de annak mi nem vagyunk szülőként a részesei. Ez akkor nem lesz (ebből a szempontból) minőségi idő. Persze nem azt jelenti, hogy ilyenkor nem érzi jól magát a gyerek, vagy károsak ezek a helyzetek. Egész egyszerűen csak nem arról szól, hogy így a gyerek és a szülő kapcsolatát erősítő közös, jó minőségben eltöltött programon vennénk részt. A játszóház inkább a közösségi „időkeretbe” tartozik, ami szintén nagyon szuper lehet, hiszen mindenféle időre szüksége van a gyereknek: saját időre, szabadidőre, játékidőre, szabad játékidőre, közösségben eltöltött időre, és a szülőjével töltött minőségi időre is.

A lényeg az egyensúly

Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert mára a szülő és a gyerek együtt töltött minőségi ideje drasztikusan lecsökkent. A szülők túlterheltsége, hajszoltsága, az iskolában töltött hosszú idő, és a mindenféle digitális eszközök brutálisan megnehezítik, hogy a gyerek tényleg olyan időtöltésben vegyen részt, amiben a szülő is aktívan és a gyerekre figyelve van jelen.

Közeledik a karácsony, és esélyes, hogy olyan ajándék kerül a fa alá, amivel a gyerek „jól eljátszik egyedül is”, miközben – ha tehetné –, valójában minden gyerek azt kérné karácsonyra, hogy legyenek vele többet, és figyeljenek rá jobban a szülei.

Ez egy olyan kívánság, amely nem kerül sokba, mégis kifejezetten nagy örömet tud okozni.

Persze ritkán írják rá a karácsonyi listájukra a gyerekek, hogy „szeretnék több minőségi időt tölteni apával és anyával”, inkább jön a kismozdony meg az új sportcipő. Ezzel együtt is, ha tudatosan vásárolunk ajándékot, és ha odafigyelünk a mindennapi tevékenységek során arra, hogyan tudunk a gyerekünkkel jól együtt lenni, akkor rengeteget tehetünk ennek a kimondatlan kívánságnak a teljesítéséért is.

Szóval jöjjön most nyolc egyszerű tipp, amiről ti is tudtok, ami nem feltétlenül pénzkérdés, ami ott van az orrotok előtt, mégis jó, ha látjuk így egyben, leírva őket:

1. Közös étkezés, közös főzés, sütikészítés

Egy igazi klasszikus tipp. Ha a gyerekkel töltött minőségi időről van szó, akkor a legtöbb családban ezt tudják a legkönnyebben megoldani. Pakoljátok el a telefonokat és laptopokat, nyomjátok ki a tévét miközben esztek vagy az ételt készítitek, és beszélgessetek sokat.

2. Közös háztartási tevékenységek (barkácsolás, mosás, pakolás)

A gyerekek számára (főleg a kicsiknek) ugyanolyan izgalmas, mint a játék. A felnőtt életet végtelenül szórakoztatónak találják (persze, hiszen nem egymilliomodjára párosítják össze a zoknikat), ezért boldogan vesznek részt benne. Ez az egyik előnye, ha a háztartási teendőkből minőségi együtt töltött időt csinálunk. A másik nagy előny, hogy később, kamaszkorban, kifejezetten nehéz lesz rávenni a gyereket erre, ha korábban sosem csinálták. Szóval befektetésnek is nagyon jó, ha már kicsi korától részt vesz a ház körüli feladatokban.

3. Közös séta, biciklizés, kirándulás

Jó levegő, mozgás. Már az ókori görög filozófusok is tudták, hogy nehéz kérdésekről sokkal könnyebben beszél az ember, ha sétál közben. Bár manapság ez is motorizált, és gyakran az autó halad helyettünk, de a dolog még mindig hat.

4. Amikor „taxi szolgáltatást” nyújtasz

A gyereknevelés egy bizonyos kor után legalább 40 százalékban logisztikai tevékenységet jelent. Hova viszed, mikor mész érte, ki furikázza át A-ból B-be, stb. A közös utazások alkalmával szintén ki lehet használni az időt arra, hogy beszélgessünk, közösen gondolkodjunk, játsszunk, és így jó minőségben töltsük el.

Azért is jó ilyen szemmel nézni a reggeli iskolai „fuvarra”, mert így a reggeli rutinunk is átalakulhat, és része lehet olyan beszélgetős, egymásra figyelős idő is, ami nem  a „feladatmegoldásról” szól. Így az autóban való együttlét kényszerből lehetőséggé válhat.

5. Amikor a gyerek játékát játszod

A legtöbb gyerek megpróbálja a saját játékába bevonni a felnőttet. LEGOzás, festés, rajzolás, gyurmázás, babázás… fel se lehet sorolni azt a sokféle tevékenységet, amiben a szülő a gyerekkel együtt tud játszani. Persze itt is azon van a hangsúly, hogy együtt játszunk – az nem elég, ha egy légtérben vagyunk.

Akkor lesz jó minőségű az együtt töltött idő, ha közben nem telefonozunk, nem dolgozunk fejben, nem figyelünk fél szemmel másra, hanem tényleg a gyerekkel vagyunk.

Amikor ajándékot vásárolsz, gondold végig, hogy amit veszel, azzal majd neked is együtt kell(ene) játszanod. (Igen, jól érzed, a zenélő, csipogó műanyag micsodát tényleg nem kellene megvenni.)

6. Előre betervezett napok és programok

Egy 2016-os adat szerint, a turizmus 7,6 billió dolláros üzlet, és egyre komolyabb tényező ebben a gyerek. Nemcsak azért, mert Disneyland veszett drága, hanem azért is, mert a gyerekes szülők jó részének a minőségi időtöltés alfája és ómegája a közös nyaralás. De ha őszinték vagyunk, a gyereknek nagyon sokáig kábé mindegy, hogy Pécelre megyünk vagy Tunéziába, ha együtt vagyunk. A közös nyaralás szuper ajándék, de az lenne a jó, ha egyetlen szülő sem érezné azt, hogy nem elég jó szülő akkor, ha nem tudja a gyerekét drága külföldi nyaralásokra vinni. A turistáskodás a saját városotokban is hatalmas élmény, és zseniálisan jó minőségi idő tud lenni. 

7. Esti rutin

Az esti, lefekvési rutin részévé tenni az egymásra figyelős időt, a családok jó részénél könnyen és jól megy. A könyvolvasás, vagy a kedvenc alvós játékkal való fejből mesélés, a diafilm nézés mind-mind szuper minőségi időt jelenthet. Ez kisgyereknél könnyebben megy, de nem törvényszerű, hogy a kamaszok teljesen kimaradjanak belőle. Számukra is fontos, hogy a nap végén beszélgethessenek, és bár esélyes, hogy némi kitartás kell hozzá, de ha kütyümentes övezetet sikerül csinálnotok az esti gyerekszobából, akkor máris nagyot léptetek előre afelé, hogy több tér nyíljon a közös esti együttlétekre.

8. Még néhány klasszikus

Közös játszóterezés – ami persze csak akkor számít a gyerekkel töltött minőségi időnek, ha tényleg jelen vagy, és nem ügyeket intézel végig, hanem a gyerek szükséglete szerint üldögélsz a padon, és figyeled őt, vagy kanalazod a homokot a kagylóformába.

Szintén klasszikus a társasjátékozás. Ha „minőségi idő ajándékozásról” van szó, akkor mindenképpen szuper ötlet.

Persze, az is kell hozzá, hogy a szülő tudjon játszani: ne akarjon minden áron győzni, tudja kezelni, ha a gyerek csal, ha nem tud veszíteni, stb.

A minőségi együtt töltött idő egy szeretetnyelv. Rajtunk múlik, hogy mennyit használjuk, és hogyan beszélünk rajta. Nagyon hosszú a lista, hogy mi mindenből lehet minőségben, és jól együtt töltött időt csinálni a gyerekkel.

Biztos vagyok benne, hogy szülőként végtelenül kreatív megoldásokat tudtok mondani, mert ez az egész egy gondolkodási módot jelent: amikor arra törekszel, hogy legyen a napnak olyan része, amikor a gyerekre odafigyelve, az ő szükséglete szerint töltitek az időt. Ezt nem lehet 0–24-ben nyomni, de hogy minden egyes nap legyen ebből egy kicsi, az nagyon fontos.

Dr. Gyurkó Szilvia

Tudj meg többet a minőségi időről a szerzőnk által vezetett gyerekjogi alapítvány honlapján: KATT IDE!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/svetikd