1. Tervezz előre!

Amilyen egyszerűnek tűnik, olyan nehezen kivitelezhető. De ha már októberben elkezdesz nézelődni és vásárolgatni apró-cseprő ajándékokat, nem vár rád decemberben az összes kiadás, és a tervezés hiányából fakadó őrület. Ráadásul – tapasztalataim szerint – eredetibb ajándékokat tud az ember vásárolni, ha nem kényszerből, sietve teszi, hanem menet közben, jártában-keltében kapja fel a tökéletes kincseket, amikor épp elé toppannak. 

2. Írj listát!

Néhányszor már megesett velem, hogy valakinek az ajándékát elfelejtettem, mert, ugye, az évek múlnak, a memóriám romlik, de még nem írattam fel Cavintont. Számomra rendkívül hasznos, ha látom, hány emberre tervezek, és kinek nagyjából mit szánok. Ez segít rendszerezni a bevásárlás menetét, és tervezhetővé teszi a költést is. Ráadásul már vannak olyan karácsonyi bevásárlós appok, amikben nemcsak a neveket, de a tervezett költségeket is vezetheted. Így – ha tartod magad az ott megadott irányhoz, – nem érhet túl nagy meglepi.  

3. Csapj le a kedvezményekre!

Mielőtt vásárolni kezdenél, nézz körbe, hogy ugyanaz a termék esetleg elérhető-e máshol, olcsóbban. Ha időben kapcsolsz, építhetsz a Fekete Péntek (idén november 23-a) és a Cyber Monday (november 26-a) akciókra is. 

Black Friday Thanksgiving GIF by NBC - Find & Share on GIPHY

4. Ajándékozz szabad választási lehetőséget!

Ha vannak olyan barátaid, családtagjaid, akiket nem zavar, ha vouchert kapnak tőled, ajándékozz szabad választási lehetőséget nekik. A karácsonyt követő leárazásokon ugyanis sokkal többet kapnak majd ugyanazért a pénzért, amit valószínűleg meg fognak neked köszönni.

Különösen hasznos megoldás ez azon rokonok esetében, akiknek egy újabb nyakkendőtűt vagy borotvahab-készletet vennél – ötlet hiányában. 

5. Kezdd el beszerezni az alapanyagokat időben!

Nyilván vannak a karácsonyi menünek olyan elemei, amelyeket nem lehet jó előre beszerezni. De sok mindent gond nélkül megvehetsz akár hónapokkal az ünnepek előtt is (például az italokat), így nem egyszerre, egyhavi fizetésedből kell majd mind az ajándékokat, mind a karácsonyi „terülj-terülj asztalkámat” finanszíroznod.  

Dog Human Eating GIF - Find & Share on GIPHY

6. Limitáljátok az ajándékok árát!

Ha olyan a baráti köröd és a családod, hogy meg lehet velük beszélni vita nélkül ezt a témát is, akkor állapodjatok meg abban, hogy fejenként mennyit költötök egymásra. Ez kétségtelenül kreatívabbá tesz mindenkit, mert kénytelenek lesztek az adott kereten belül valami eredetivel előrukkolni. 

7. Ajándékozz élményt!

Ahelyett, hogy őrületes pénzeket költenél tárgyi ajándékokra, gondolkozz el azon, hogy szeretteid milyen közös programnak örülnének.

Ha már régóta halogattok egy közös cukrászdázást, kirándulást vagy forralt boros korizást, ajándékozd ezt az élményt, mondjuk, egy kézzel készített oklevél formájában. Sokkal maradandóbb kincs lehet egy közös kiruccanás, mint bármilyen tárgy.

Cat Flying GIF - Find & Share on GIPHY

8. Állj ellen!

A karácsonyi időszak nem a legalkalmasabb arra, hogy beruházz az új tévére vagy a rég álmodott kanapéra egy hangzatos 0 százalékos hitelakció keretében. Pszichológusok szerint sokkal optimistábbak vagyunk – a visszafizetést illetően – a karácsonyi bevásárlási láz közepette, mint egyébként. Inkább halaszd el a nagyobb beruházásokat későbbre, és ebben az időszakban fókuszálj arra, ami elengedhetetlen és halaszthatatlan. 

9. Hagyj valamit a bulira is!

Az ajándékok és karácsonyi ételvásárlás közepette gondolj arra is, hogy ebben az időszakban több meghívást kapsz majd, ami szintén pénzbe kerül. Tegyél félre erre is, és iratkozz fel éttermek, bárok levelezőlistájára, hogy értesítést kapj, ha épp akció van náluk. Nagyon sokat lehet spórolni vele, ha pont „happy hour” idején kötsz ki az adott helyen a barátokkal, vagy van egy akciós kuponod a karácsonyi menüre. 

Excited The Great Gatsby GIF - Find & Share on GIPHY

10. A karácsonyi ruhatár felújítása – ingyen

Nem árt, ha az ember megfelelő ruhatárral rendelkezik az ünnepi partik sokaságára. De kinek van annyi klassz holmija, amennyire ilyenkor szükség lenne? Ha teheted, fogj össze a barátnőiddel, és amennyiben a ruhaméretetek azonos, nézzétek át kinek milyen ünnepi, „csilivili száncsengő” ruhája van. Lehet, hogy amit az egyikőtök már régen megunt, a másiknak az újdonság örömét adja. A karácsonyi gardrób cserebere (némi prosecco vagy forralt bor társaságában) ráadásul szórakoztató program is. 

Kégl Ágnes

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Tetra Images