Az egész úgy kezdődött, hogy megláttam az Országos Mentőszolgálat oldalán Timit

Nem értettem, mit keres ott, mert a mentőknél se fánk, se gazdag pasi, de még ibizai luxusjacht sem akad (legjobb tudomásom szerint), de mivel Timi iránti rajongásom feltétel nélküli, ezért megnéztem, mit reklámoz szép piros egyenruhában. Aztán nyomozni kezdtem, mert hiába a ragyogó ötlet, nem tolják éjjel-nappal a nép arcába, hogy:

minden hónap utolsó hétfőjén 15 órától a megyei mentőállomásokon – Budapesten és Pest megyében ez a Markó utca – ingyenes újraélesztési tanfolyamon lehet részt venni.

Már az infó megszerzése sem volt könnyű, nemcsak nekem, hanem elmondásuk szerint azoknak sem, akiket összehozott a tenni akarás, és jelentkeztek a tanfolyamra. 

Kettő óra ötvenkor izgatottan perdültem az állomás elé

A portás bácsi rögtön látta rajtam, hogy én bizony nem műszakot jöttem felvenni, hanem hős akarok lenni – egyébként milyen hülyeség már... Miért lenne hős, aki megmenti más életét, vagy legalábbis megpróbálja? Felballagtam az emeletre, ahol elfogott a szokásos iskolai szorongás. A mentőközpont ugyanis sikeresen vegyíti egy SZTK-rendelő és egy egyetem hangulatát. Mindent kibíró növények, szocreál asztalokon tornyosuló papírhalmok, hatalmas ajtók és gondosan számozott szobák. 

László Dániel tartotta a tanfolyamot
László Dániel tartotta a tanfolyamot

Szőke lány érkezik, kérdezi, jó helyen van-e

Megnyugtatom. Pár pillanat, és kiderül, miért van itt. Torokszorító történetbe kezd. Egy vidéki városban volt épp rokonlátogatóban, amikor egy furcsán parkoló autót vett észre, amelyben nem mozdult a sofőr. Odarohant, és rázni kezdte az idősebb férfit. Az nem moccant, nem volt magánál. Hangosan integetett, és kiabált, mire a harmadik autó megállt végre neki, de az is csak ráhatásra. Azonnal hívta a mentőket – szerencsétlenségére hiába a 104-et hívta, a 112-re futott be a hívás, ahol laikusok fogadják a bejelentéseket, majd összekapcsolták a mentőkkel és a rendőrökkel egyszerre.

A teljes káoszból a mentős diszpécser segítette ki, aki telefonon diktálta a teendőket, azaz a szívmasszázs módját.

Katát nagyon megrázta az eset, néha elcsuklik a hangja, ahogy beszél róla. A mentők hamar kiértek, annak ellenére, hogy nekik elfelejtettek szólni: épp újraélesztést végez két laikus, és heroikus küzdelem vette kezdetét.

Sajnos már nem volt mit tenni, Kata azt derítette ki, hogy a férfinak tüdőembóliája volt. A karjai között halt meg.

Nehéz erre mit mondani, keresem a szavakat, de szerencsére befut még három ember, akik szintén a tanfolyamra jöttek. László Dániel, a tanárunk elnézést kér, 24 órás műszakból jött, „igyekszik nem elaludni, míg átadja a legfontosabb információkat”, azaz, honnan lehet tudni, hogy valakinek nem ver a szíve, mit kell cselekedni és mit nem. 

Szakszerű mozdulatok
Szakszerű mozdulatok

Hamar eljutottunk a gyakorlati képzéshez, ahol egy babán lehetett gyakorolni. Nekem sikerült fél perc alatt legyilkolnom szegény babát, egyszerűen azért, mert rossz helyen, rossz ritmusban próbáltam életben tartani. Szerencsére a zene segített rajtam, és most nem arra célzok, hogy egyből jobb lett a hangulatom, hanem, hogy a Bee Gees - Stayin' Alive című számának üteme, pontosan megegyezik a nyomás ütemével, így ha egyszer újraélesztenétek valakit, indítsa el egy körülöttetek lévő, hogy tudjátok tartani az ütemet! 

Sosem gondoltam volna, de az újraélesztéshez a szűk, push-upos melltartót le kell venni – természetesen figyelve a beteg intim szférájára, mert ezek a modern csecsketrecek annyira összeszorítják a mellkast, hogy nem lehet rendesen végezni a kompressziót. 

Zsuzsa épp tanulja az újraélesztést
Zsuzsa épp tanulja az újraélesztést

Nagyon fontos, sőt életmentő szabály, hogy automata defibrillátort csak száraz emberen szabad alkalmazni. Nem vicc, könnyen legyilkolhat az ember másokat, ha megázott vagy nedves emberre rakja rá a defibrillátort. Mert, ugye, ősi szabály, hogy a víz vezeti az áramot. A jó hír, hogy ezek a középületekben elhelyezett gépek hangosan mondják, hogy mit kell csinálni, sőt még azt is tudják, kell-e az illetőt sokkolni vagy sem. 

Mielőtt azt gondolnád, hogy nem: szólok, az újraélesztés roppant fárasztó lehet, figyelembe véve, hogy mennyi ideig kell csinálnod – mondjuk, átlagosan nyolc-tíz percig, másodpercenként nyomva a beteg mellkasát. Nem könnyű feladat, sem lelkileg, sem fizikailag, pláne, ha nem egy babán kell csinálni, hanem egy emberen, akit te tartasz életben. 

A manuális életben tartás után extraként megtanultuk a Heimlich-féle műfogást, ami félrenyelés esetén lehet életmentő beavatkozás, illetve azt is, hogyan kell egy sérültet kihúzni a kocsiból. 

Ha valaki fuldokolna a WMN szerkesztőségében, Zsuzsa tudna segíteni
Ha valaki fuldokolna a WMN szerkesztőségében, Zsuzsa tudna segíteni

Az oktatónk többször is hangsúlyozta, és ők is azt tanulják a továbbképzéseken, hogy mindenki csak akkor nyújtson segítséget, ha megbizonyosodott róla, hogy nincs veszélyben a saját élete. 

Kata története után azt hittem, mások nem érintettek ennyire, de kiderült az egyik jelenlévő nőről, hogy neki a másfél éves kutyája fulladt a családi medencébe, pedig csak tíz percen át nem figyeltek rá, és ő azt szerette volna megtanulni, hogy ilyen esetben mi a teendő, hogy ne veszítsenek el több jószágot. 

A képzés végén beszélgettünk néhány szót a Szív city applikációról, aminek a neve nem túl izmos, a tartalma viszont igen.

Az app letöltése után, ha valaki 500 méteren belül újraélesztésre szorul, automatikus riasztást kapsz a pontos helyszínnel.

Természetesen eközben a mentők is robognak a helyszínre, de egy ilyen esetben, néhány perc – hogy stílszerű  legyek – életmentő lehet. 

Zsuzsa még oklevelet is kapott a tanfolyam elvégzéséről
Zsuzsa még oklevelet is kapott a tanfolyam elvégzéséről

Bármi is a motivációd, én arra biztatlak, menj el, ismételd át, mert már rég nem emlékszik az ember arra, mit tanult a jogosítvány megszerzésénél. Legalábbis én biztosan nem. Tehát minden hónap utolsó hétfője, megyeszékhelyi mentőállomás, (Pest megyében ez a Markó utca) 15 órától. Ingyenes, bejelentkezés nem szükséges. 

Zimre Zsuzsa

Képek: Pozsonyi Janka