Mi a saját életmesénk?

Ez az a történet, amit önmagadról, gyökereidről, hitvallásodról, álmaidról és céljaidról, félelmeidről és fájdalmaidról, kudarcaidról és győzelmeidről mondasz el önmagadnak és a gyermekednek. Ezt ráadásul nemcsak este vagy az erre szánt pillanatokban, de folyamatosan meséled, sokszor szavak nélkül is, akár a jelenléteddel, viselkedéseddel, önmagadhoz, az emberekhez és a világhoz való hozzáállásoddal. A népmese optimista életfilozófiája is akkor lesz igazán gyümölcsöző a gyermek életében, ha azt az édesanya és édesapa saját életmeséje is alátámasztja, hitelesíti.

Szorongások és kételyek

Szülőként, pedagógusként a nevelés során is a magam történetét mesélem el. A szabályok, határok kijelölése és betartatása; a motiválás; a problémamegoldás kérdéseiben történő választások mind rólam, az én világképemről szólnak.

Ebben a mesében helyet kapnak a szorongásaim, félelmeim, kétségeim, ugyanakkor az erőforrásaim, álmaim, vágyaim, céljaim is. Tetteimmel mesélem el, hogy miben hiszek, miért küzdök, mi az, ami továbbvisz a nehéz helyzetekben – és azt is, hogy mikor adom fel. Ez a hitem vagy hitetlenségem története is.

Megbízom-e abban, hogy az egészséges gyermekem képes a saját tempójában fejlődni, vagy szorongok, hogy „versenyhátrányba kerül" a többiekhez képest, ezért programszerűen „fejlesztem" őt? Képes vagyok-e a problémás helyzetekben nyitottan figyelni és rugalmasan alkalmazkodni, vagy mereven ragaszkodom ahhoz, amit egyszer elhatároztam? A gyermeknevelésről vallott gondolataim, a nevelésben alkalmazott módszereim mind-mind engem mesélnek.

Te is tanulsz

Bár egy-egy nevelési probléma kapcsán legtöbbször a gyermeked viselkedésére fókuszálsz, és általában szeretnéd megváltoztatni azt. Rólad mesél az is, hogy melyik az a konfliktushelyzet, ami drámai feszültséget okoz benned, és az is, hogy mit kezdesz vele, hogyan reagálsz rá. A gyermek bámulatos pontossággal mutat rá arra, amin dolgoznod kell vele kapcsolatban, a nehézségek jelzések – és egyben lehetőségek is a továbblépésre. Felhívják a figyelmedet arra, hogy miben kell változnod, fejlődnöd. Igen, ha engeded, a gyermeked átírja a történetedet – és ebben a folyamatban te magad válsz tanulóvá.

Szülőként az életfilozófiánk többé már nem csupán a személyes ügyünk. Felelős vagy a rád bízott életért, akinek az életmeséjét együtt kezdtétek el írni. Felelős vagy azért, hogy mit mesélsz neki önmagadról, a világról, az emberi kapcsolatokról. Az életmeséd a legalapvetőbb módon formálja gyermeked szemléletét, vágyait, álmait, mondd el neki úgy, hogy egy gyönyörű történet kerekedjen ki belőle. Adj olyan útravalót, ami felnőttként majd őt is megtartja, felemeli, támogatja.

Milyen jó volna, hogyha a benned élő gyermek indítana útnak a szülővé válás folyamatában...

Íme, a gyereked ezt írná a kívánságlistájára:

1. Légy gyerekes! Ez sokat segít nekem a felnőtté válásban.

2. Fogd meg-, és engedd el a kezem! Mindegyiket akkor, amikor kell.

3. Élményeink, emlékeink, szertartásaink, rítusaink a legnagyobb közös kincseink. Legyen időd az apróságokra!

4. Kérlek, ne hasonlíts senkihez! Én én vagyok, és így vagyok jó.

5. Higgy bennem, bízz bennem! Hited hamuban sült pogácsaként kísér vándorutamon. Nem a te álmaidat váltom valóra, hanem a sajátjaimat. Tudj örülni ezeknek!

6. Én vagyok a te királylányod, királyfid. Értékes vagyok! Kérlek, szeress feltétel nélkül!

7. A legnagyobb ajándék, amit adhatsz, az idő a véges életedből, és hogy mellettem állsz, amikor szükségem van rád.

8. Mesélj nekem nagyanyámról, nagyapámról, önmagadról, gyermekkori élményeidről! Ahhoz, hogy repülni tudjak, szükségem van gyökerekre is!

9. Mutasd ki az érzéseidet, beszélj róluk, oszd meg velem, mi az, aminek örülsz, mi az, ami fáj. Így én is legyőzhetem a belső sárkányaimat.

10. Legyen türelmed kivárni munkád eredményét! Sokszor úgy gondolod, hiábavaló volt, de ez nem igaz, csak pillanatnyilag tűnik úgy.

+1

Ne aggódj, hogy mi lesz majd velem, ha nem leszel! A meséiden, történeteiden, emlékeiden keresztül mindig élni fogsz bennem.

Kádár Annamária

A szülői tízparancsolat a Mesepszichológia 2. Útravaló kényes nevelési helyzetekhez című könyvben jelent meg.

Kádár Annamária következő szülői tréningjére itt lehet jelentkezni

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/bokan