Szent meggyőződésem, hogy nemcsak a testi igényeink, hanem a személyiségünk is befolyásolja, mennyit iszunk. Én világéletemben szerettem nagy mennyiségben vizet inni, amióta pedig minden reggel futok fél-egy órát a kutyával, simán lecsúszik már délre az előirányzott két liter. A polcról mindig a legnagyobb, félliteres poharat veszem le, és néha olyan mohón nyakalom a csapvizet, hogy a dekoltázsomba folyik a fele.

Ezzel szemben a lányom hajlamos elfeledkezni arról, hogy a szervezetének nemcsak alvásra és evésre, hanem kellő mennyiségű folyadékbevitelre is szüksége van. Néha csak akkor ocsúdik, hogy valami hibádzik, amikor már cserepes ajkakkal szédeleg, és fogalma sincs, mitől van pokoli hangulata.

Ilyenkor szoktam elzavarni inni, és láss csodát, egy-két pohár víz elfogyasztása után újra kisimult, kezes kisbárány lesz belőle.

Azt viszont, gondolom, mondani sem kell, hogy örök ellentétemként ő rendszerint vagy egy feles pohárba ereszt magának vizet, vagy ha már nagyon szomjas, akkor egy aprócska kávéscsészébe.

No, de lássuk, milyen technikákkal vehetjük rá a „tevébb” hajlamú családtagokat arra, hogy eleget igyanak.

1. Rajongás és hiúság

Kamaszlányoknál remekül működik egy csinos termosz, amiből elkortyolgathatják a teájukat, vagy egy kedvenc együttestől beszerzett gigantikus pohár. Nálunk mindig elől van két Rolling Stonesos műanyag ibrik, hiszen abból mégiscsak másképp esik az iszogatás egy olyan nőszemély számára, akinek a szobája falán praktikusan egyetlen négyzetcentiméter sincs, amit ne Mick Jagger ábrázata fedne.

Ha pedig ez sem lenne elég, pompásan ki lehet aknázni a bakfisok ébredező női hiúságát a vízivás pozitívumainak bősz ecsetelésével.

Mire végigsorolom, mennyivel szebb lesz a haja, bőre, körme, izomzata tőle, mennyivel karcsúbb is lesz, ha az emésztését is segíti a kellő mennyiségű folyadékkal, már le is húzott egy pohárral.

2. Maffiamódszerek

A fiam, mint (nagy bánatára) oly sok mindenben, a vízivásban is rám ütött, szeret és tud is sokat inni (vizet, nyugi, nem kell kihívni rám a Gyivit). Ám, mivel egy 13 éves kamaszgyerekről beszélünk, azért ő is hajlamos elfeledkezni a dologról, főleg, ha épp nagyon pörög az online játék a haverokkal. Ilyenkor azonban gátlástalanul rátörök egy pohár vízzel a kezemben, amit kecsesen meglóbálok az orra előtt (és a klaviatúra felett). Ilyenkor a szemébe iszonyat, riadalom és borzadály költözik egy pillanatra.

Egyrészt, mert így a játékban lévő haver látja az ő vérciki mutterját a képernyőn keresztül, másrészt meg attól retteg, nehogy véletlenül ráborítsam a gépre a vizet, mert akkor oda minden, világvége, apokalipszis, végítélet, horror. 

Elkerülendő a katasztrófát, ilyenkor inkább gyorsan kiveszi a poharat a kezemből és felhajtja az egészet, de úgy, mintha az élete múlna rajta.

3. Strigulázás

Szegény nagypapámat már rafkósabban kell kezelni, ami a vízivását illeti. Világéletében egy szikár cowboy volt, aki úgy üget végig a komplett vadnyugaton, hogy a szeme sem rebben, az arca sem izzad, fáradhatatlanul lovagol a naplementében – és egy kortyot sem iszik hozzá.

Idős korban azonban még fontosabb, hogy ne száradjon ki az ember, ő meg szegény, amióta Alzheimeres, nemcsak azt felejti el, hogy már egyszer evett a főételből, és akkor szed magának még párszor (miközben a nagymamám árgus szemekkel lesi az egyre gömbölyödő pocakját), de bizony az is kimegy a fejéből, hogy inni kellene.

Úgyhogy a nagymamám odakészít neki minden reggel egy kis füzetet, abban kell striguláznia a ledöntött pohár vizeket – és hidd el nekem, addig nem hagy neki békét, amíg nincs tüchtig módon odabiggyesztve legalább nyolc vonalka – ahogy a nagykönyvben meg van írva!

4. Okosan mulatás

A nagybátyám igazi bohém természet, nagyon szeret társaságba járni, a feleségét minden péntek este elviszi táncolni, és hiába van már benne a korban, élénkebb a szociális élete, mint az enyém – pedig az sem piskóta.

Viszont érett felnőttként azt is mindig kihangsúlyozza, számára nagyon fontos, hogy vigyázzon magára, és egy esti murika, legyen az akármilyen szórakoztatóan homlokonpörgős, soha nem érhet annyit, hogy miatta kukába kelljen dobni a másnapot.

Iszik azért ő is a haverokkal, de okosan: vagy nyaranta sportföccsöket (ahol, ugye, négy deci víz csúszik le egy deci fehér bor mellé) vagy telente úgy, hogy egy pohár vörösbor mellé mindig kitesz két pohár vizet is.

5. Változatosság

Bár, mint mondtam, nagyon szeretem a sima csapvizet is, nyaranta azért én is szeretem ezzel-azzal felpimpelni, főleg, hogy a gyerekek is szívesebben fogyasztják úgy, ha van benne egy kis csavar. Nem nagy ördöngösség pépesítve lefagyasztani mangót, ananászt, kifacsarva citromot, narancsot egy kis mentával összevegyítve, de

ha épp olyanom van, akkor ribizli szemeket, bodzavirágot teszek a jégkockatartóba a víz mellé, és ezzel máris luxikázós kinézete lesz a sima víznek.

Egyszóval, nincs mese: gondold meg és igyál! Gondolj bele, ha már a tested nagy része víz, érdemes néha újratölteni.

Fiala Borcsa

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Maria Fuchs