Mielőtt elsivatagosodunk

Bár a Földet a kék bolygóként is szoktuk emlegetni a messziről is látványos óceánja és tengerei miatt (a felszín 75 százaléka víz!), hiba lenne azt képzelnünk, hogy korlátlanul locsolhatjuk az életadó folyadékot, mintha nem lenne holnap. A Föld teljes vízkészletének 97 százaléka ugyanis a tengerekben, óceánokban található, azaz túl sós ahhoz, hogy megigyuk, másik két százaléka pedig a jégsapkákban található. A maradék egy százalék az az édesvíz, amin osztoznunk kell, méghozzá nemcsak a körülöttünk élőkkel, de a jövő embereivel is.

Ha nem kapjuk hamar össze magunkat, és tanuljuk ki annak módozatait, hogyan tudunk vizet spórolni a mindennapok során, jóval hamarabb, és sokkal nagyobb gondokkal nézhetünk szembe, mint gondolnánk.

A jelenlegi állás szerint például az Egyesült Királyság már 2050-ra vízhiánnyal fog küzdeni, és bár Magyarországon egyelőre nincsen komolyabb aggódnivalónk, azért ez nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson! Hazai szakértők szerint a globális felmelegedés okozta vízhiány ugyan a magyarországi vízkészleteket egyelőre jelentősen nem veszélyezteti, hiszen az összcsapadék mennyisége az elkövetkezendő években nem változik jelentősen, viszont annak szezonális és területi eloszlása módosul, így gyakrabban alakulhat ki a jövőben helyi vízhiány, melynek következtében akár korlátozásokra is lehet számítani. Azokon a területeken pedig, ahol a folyók vize már nem elegendő a túlfogyasztás miatt, az emberek rendszerint átállnak a talajvíz mértéktelen kitermelésére, egyre mélyebbről pumpálva fel a víztartalékokat. Igen ám, de így ennek a tartaléknak is hamar a végére fogunk jutni, és akkor már végképp nem lesz mihez fordulnunk. 

A fiatalok pacsálnak, az idősebbek viszont már csínján bánnak a vízzel

Egy 1000 fő körében elvégzett hazai kutatásból kiderül, a lakosság körülbelül egyharmada figyel oda arra, hogy mennyi vizet használ – és főleg a negyven évnél idősebbek igyekeznek spórolni.

Ezt magam is meg tudom erősíteni a tapasztalataim alapján: mivel a vízszámlát én fizetem, jóval érzékenyebb vagyok a zuhany alatt eltöltött idő kérdését illetően, mint a kamaszgyerekem, aki gavallérosan elárasztja az egész fürdőszobát is hajmosás címen, de ez a jelenség gondolom, más háztartásokban is ismerős. Amúgy is jellemző egyébként, hogy az emberek inkább a pénztárcájukra, mint a környezetre érzékenyek, azaz nem azért spórolnak a vízzel, mert aggódnak a Föld jövője miatt, hanem a vízszámlát szeretnék kevesebbre kihozni. Az eredmény azonban szerencsére ugyanaz a környezet szempontjából. Mindazonáltal nem árt, ha tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez, és megpróbálunk ott spórolni, ahol lehet. Egyébként mi, magyarok, önbevallásunk alapján, úgy tűnik, hogy a legtöbb vizet (47 százalékot) zuhanyzásra, fürdésre használjuk el, a mosogatás 12, a vécéhasználat 17, a mosás pedig 21 százalékát teszi ki a vízfogyasztásunknak.

Tippek arra, hogyan tudod csökkenteni otthon a vízhasználatot:

– A csöpögő csap már önmagában nagyon idegesítő, de ha belegondolsz, hogy egy hibás csaptelep akár 60 liternyi vizet is elszivárogtat hetente, biztos vagyok benne, hogy máris szaladsz tömítőgyűrűt vásárolni, vagy kihívni egy szakembert.

– Csak a teli mosógépet indítsd el, két-három ing vagy egy ruha miatt kár feltölteni vízzel. Tervezd meg előre a mosást. Ez nyilván csak eleinte igényel némi szervezettséget, de aztán hamar rutinná válik, hogy hétfőre ki legyen mosva a gyerekek tornacucca, a fehér blúza az évzáró ünnepre, csak hogy pár neuralgikusabb pontot említsek (nálunk legalábbis vasárnap esténként szokott ebből haddelhadd támadni, ha nem figyelek oda). És használj elöltöltős mosógépet, amivel 70 százalék vizet takaríthatsz meg! 

 

– Ugyanez érvényes a mosogatógépre: igyekezz minél jobban telepakolni (persze csak annyira, hogy ne legyen kontraproduktív a dolog, és ne maradjanak nagy maszatok a túlzsúfoltság miatt).

– Egyébként is, ha teheted, te is használj mosogatógépet, mint a magyar háztartások 35 százaléka, így ugyanis jóval kevesebb vizet fogsz elhasználni (arról nem is beszélve, hogy mennyivel kényelmesebb csak ki- és bepakolni, mint egyenként végigsikálni minden tányért, kanalat). A kézi mosogatásnál átlagban 90, míg a gépinél csak 10 liter vizet használ nagyobb háztartások esetében. A mosogatógép ráadásul a víz fűtését is hatékonyabban végzi, a zárt rendszerben sokkal jobban megtartja, mintha te a melegítőtartályon keresztül használod a mosogatáshoz a meleg vizet.

– A közhiedelemmel ellentétben teljesen felesleges leöblíteni az edényeket, mielőtt a mosogatógépbe tennéd őket, ráadásul így 80 liter vizet megspórolsz minden mosogatás során.

– Felmosni sem kell egy teljes vödörnyi vízzel, némi rutinnal kitapasztalható, mennyi lesz elég a lakás tisztán tartásához.

– Inkább zuhanyozz kádban fürdés helyett, a zuhanyzás pedig legyen gyors és hatékony! Minden egyes perc során, amíg filozófiai kérdéseken töröd a fejed a koponyádra zubogó forró víz alatt, 10–17 liternyi vizet pazarolsz el. Sajnos én is pontosan tudom, milyen szuper elmerengeni az élet nagy kérdésein, az ember észre sem veszi, hogy szalad az idő. Erre remek megoldás, ha beszerzel egy digitális zuhanyórát vagy stoppert, amin akár be is állíthatod, mennyi idő alatt szeretnél végezni (öt perc simán elég), és ő szól, ha ki kellene kászálódnod a habokból.

– Zárd el a vizet hajmosás, mosogatás, fogmosás közben, feleslegesen ne folyassad. Döbbenetes, de így van: csak azzal, hogy fogmosás közben nem zárod el a vizet, hat litert is elpazarolhatsz, teljesen feleslegesen.

– Kertgondozásnál inkább kora reggel és este locsolj, így a víz egy része nem fog azonnal elpárologni a napsütés hatására. Ha kézzel locsolsz, és nem automatikus öntözőrendszerrel, azzal 33 százaléknyi vizet tudsz megspórolni. Azzal pedig, ha egy nagy hordóban összegyűjtöd az esővizet, évente 5000 litert.

– Egy átlagos háztartásban évente 5000 alkalommal húzzuk le a vécét, nagyon nem mindegy tehát, hogy mekkora a tartályunk és abból az egész mennyiséget leeresztjük-e. Érdemes tehát víztakarékos modellt választani, amivel akár a felére is csökkentheted a felhasznált vízmennyiséget.

– Ha nagy melegben hideg vizet innál, ne úgy tedd, hogy hosszan kiengeded a csapot! Inkább dobj a poharadba pár jégkockát, vagy tarts a hűtőben egy-két palack vizet.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Catherine Falls Commercial