Sokakhoz hasonlóan én is tele vagyok olyan cuccokkal, amik az utóbbi évtizedben valahogy észrevétlenül felhalmozódtak, és foglalják a helyet. Mivel a kiadásaim magasra rúgnak, ezeket az észrevétlenül felhalmozott kacatokat rendszerint megpróbálom értékké tenni. Egészen szép tapasztalatot szereztünk már ebben Zimre Zsuzsa kollégámmal, akivel már-már hobbiszerűen űzzük a bravúros bizniszelést.
Úgyhogy összegyűjtöttük azokat a módszereket és helyeket, ahol mi kopogtatunk, ha szeretnénk megválni értéktárgyainktól. Csak olyanok szerepelnek a listán, akikkel személyes tapasztalatunk van, de ezt a listát egészen nyugodtan ér bővíteni!

Az eladáson kívül van még egy nagyon fontos és spórolós tippem van, ez pedig az újrahasznosítás. Személy szerint, amit csak lehet átalakítom, és úgy használom tovább, de igyekszem inkább hosszú távra tervezni – ruhákban, bútorokban, tárgyakban – annak ellenére, hogy a mai világ pont a lecserélhetőségről és a fast fashionről szól. Úgyhogy, ha te is szeretnéd felfrissíteni az élettered, és megválnál a régi, sok helyet foglaló tárgyaktól, akkor – az újrahasznosításon kívül – a következő lépéseket tudod megtenni az ügy érdekében. Persze lesznek olyanok, akiknek nem mondok feltétlenül újat, ugyanakkor mégis ezekben a nagyon egyszerű szabályokban gyökeredzik minden. Mielőtt a konkrét szolgáltatásokra, Facebook-csoportokra és aukciósházakra térnénk, a következő három lépést érdemes betartanod a szelektálásnál:

1. Érzelmi szálak elvágása

A cuccoktól való megválás legnagyobb akadálya épp az érzelmi kötődés. Eleinte egészen borzasztó belegondolni abba, hogy valaki azt a „szentséges ruhaneműt” magára húzza, amihez egy csomó emléked fűződik. A „tökéletes tengerparti ruha, amit a nyaralásra vettél, de sosem fértél bele”, mert egyből ki is híztad… még a nyaralás alatt. Ó, igen. Régi szép emlékek. Na, ha ebből a képmutatásból kikecmeregsz, akkor kezdődhet a munka. Ha egy darabhoz mégis nagyon mély emlékek fűznek, akkor vagy megtartom, vagy elajándékozom olyannak, aki nagyon szívesen hordja. Minden más mehet eladásra.

2. Válogatás

A jó állapotban lévő cuccaidat válogasd ki – én márkák szerint szoktam, mert a későbbiekben eszerint árusítom a neten. A minőségi ruhákat, könyveket, dekorációkat külön teszem – ezektől mindig nagyon gyorsan meg lehet válni.

3. A jó tálalás fél siker

Minden esetben figyelj arra, hogy szépen tálald a tárgyat, amit utána szeretnél eladni. Szinte mindenhova képet kell küldened, ha valamit eladsz, úgyhogy figyelj az esztétikára; legyen tiszta a kép, szépen bevilágítva, ne legyen a háttérben félmeztelen lakótárs, földre hányt káosz, rendetlenség és társai. Elég egy egyszerű egyszínű háttér, ami előtt lefotózod azt, ami nem kell, és már vihetik is.

Mit kezdjek régiségekkel, műtárgyakkal és a berendezési tárgyakkal?

A BÁV műtárgykereskedés talán az egyik legismertebb a régiségpiacon. Már itt is elérhető az online becsüs szolgáltatás, ahol kép és a kézhez kapott információk alapján beazonosítják, hogy be tudják-e venni a műtárgyat vagy sem. Mindemellett bővítették szolgáltatásaikat, és olyan workshopokat is szerveznek, mint például a „szőnyegismereti és javítási kurzus”. Rajtuk kívül még csakugyan jó tapasztalataink vannak, a Galéria Savaria online piactérrel is, ahol régiségekkel kereskedhetsz online -ez a régiségek jófogása. Képzőművészeti alkotások esetén galériákat és aukciós házakat érdemes megkeresned, ezen belül is ők a legmenőbb nevek: Kieselbach-, Polgár-, valamint a Pintér Galéria és Aukciósház és Virág Judit galériája. 

Modern berendezési tárgyakra a jól ismert online piacterek, mint a Vatera vagy a Jófogás, illetve a márkákra tematizált Facebook-csoportok a legjobbak.

Mit tegyek a könyveimmel?

Könyvvel ritkán kereskedem, ezért inkább ajándékozni szoktam. De megesik, hogy kapok ajándékba egy Coelho és társai szintű könyvet, akkor nincs az a jó isten, hogy tartogassam a polcon vagy belelapozzak. Nekem eddig a népszerű online piacterek tökéletesek voltak, könnyen tovább tudtam passzolni, ami már nem kellett. 

Sokan talán nem is tudják, de a polcokon porosodó könyveinket igazán könnyű értékesíteni. Egyes antikváriumok ugyanis házhoz jönnek, hogy kiválogassák azokat, amiket elvinnének. Ilyen a Németvölgyi, a Font vagy a Psziché antikvárium is, akiknek a szolgáltatását már teszteltük. (Azért meggazdagodni ebből nem fogsz, de legalább helyed szabadul fel - a szerk.)

Mit tegyek a fölösleges ruhákkal?

Minden tétel közül a ruháktól a legnehezebb megválni. No, nem azért, mert annyira ragaszkodnánk hozzá, hanem, mert nincs, aki felvásárolná. Az esetek többségében bizományi boltokat lehet találni, akik egy előzetes válogatás után akkor fizetnek, ha sikerült eladni a ruhákat.Ellenben ha saját garázsvásárt szervezel, vagy asztalt bérelsz a Gardrób közösségi vásáron, akkor egészen szépen meg tudod felezni, negyedelni a ruháid számát. Tapasztalataim szerint a garázsvásárokon, városi bolhapiacozáson továbbra is minőségi cuccokat vár a közönség jó szívvel, de a lehető legolcsóbban. Ami azért nehéz, mert nyilván az ember lánya jó áron szeretné értékesíteni ezeket a holmikat. Úgyhogy itt igazán próbára teheted a kereskedői vénádat. Szerintem baromi izgalmas, egyszer mindenképp érdemes kipróbálni. Ha ez nem válik be, akkor – mint mindig – ott van a jó öreg Facebook. Ahol ruhamárkák szerinti adás-vételi csoportok tömkelege vár, ezekben – tapasztalataim szerint – könnyebb elpasszolni a megunt darabokat, mint az online piactereken.

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/STUDIO GRAND WEB