Egészen biztos vagyok benne, hogy csakis a nemzetközi bejgli- és vaníliasodó maffia aknamunkája miatt lehet, hogy ez emberek nem veszik észre az év végén rájuk leselkedő veszélyeket. Vagy titokban ugyanaz a cég gyártja az édességet és a fogyasztószereket is, csak az év más-más szakaszában tolja meg jobban az eladást. A köztes időszakokban pedig életmód-magazinokat ad ki, amelyekben felhívja a figyelmet a rosszra, és a következő oldalon már kínálja is a megoldást. Zseniálisan felépített mókuskerék, amiből eddig nem tudott kitörni a Föld népe.

De én most megakasztom a történelem kerekét, éket verek az örök körforgásba, kettétöröm a saját farkába harapó kígyó gerincét, és kilépek a Mátrixból.

Ehhez mindössze az kell, hogy fél évvel eltoljuk a megszokott mantrát.

Örök hiba, hogy az emberek a strandszezonra gyúrnak, pedig a tél beköszönte az igazi kihívás. Kevesebbet, vagy éppen semennyi időt sem tudsz a szabadban tölteni. Észrevétlenül rád telepszenek a hosszú téli esték, amikor egy jó film közben zabálhatod tele magad. Később az ünnepek, év eleje, csupa jókedv és kacagás. Januári punnyadás, a fű sem nő. Lelkiismeret- furdalás nélkül engedheted ki kettővel a derékszíjat, mert a karácsonyra kapott pulcsi úgyis eltakarja.

Ráadásul, ha májusban jut eszedbe, hogy megint felszedtél 17 kilót az elmúlt fél évben, akkor relatíve kicsi az esély arra, hogy az első csobbanásod ne keltsen cunamit bármelyik kisebb medencében, fenyegetve ezzel a parton napozók biztonságát. 

Úgyhogy – ha addig nem – feltétlenül kezdj el sportolni év végén! Nehéz, tudom, de hidd el, hogy jó lesz. Csak ezeket a tanácsokat fogadd meg:

1. Az első héten fuss úgy, mint egy hal, ússz úgy, mint egy nyúl, aztán később minden a helyére kerül.

2. Amikor látod a teremben a kisportolt egyéneket, gondolj arra, hogy a daxli és a dobermann is egy fajba tartozik, tehát nem kell izgulni, egészen biztosan te is kutya vagy!

3. Bizonyos teljesítmény eléréséhez semmi más nem kell, csak motiváció. Ha ez neked nincs meg, az egyáltalán nem baj, csak nem kell másra fogni. Vagy hagyd a fenébe az egészet, és élvezd az életed, úgy is boldog leszel!

4.

Róma sem egy nap alatt épült fel, de ha fél év után nem tapasztalsz változást, akkor valamit rosszul csinálsz.

5. Jusson eszedbe, hogy az edzőteremben kiválóan lehet ismerkedni. Ha izzadtan, büdösen, egy kinyúlt pólóban is megkíván valaki, onnan már nem lehet veszteni.

6. Ne akarj mindent egyszerre. Az ismétlés a tudás atyja. Ne akarj mindent egyszerre!

7. Először éld túl az első húsz edzést és csak utána kezdd el híresztelni, hogy sportolsz. Attól még, hogy megvetted az úszószemüveget, a biciklis gatyát és a futócipőt, nem biztos, hogy triatlonozol.

8. Előbb kérj tanácsot, és csak utána adj te másoknak. Ha teheted, legalább másokat ne vezess félre.

9. Ne próbálj meg mindenre felkészülni tudományosan. A YouTube-videók nézegetése és a szaklapok olvasgatása helyett sokkal többet érsz vele, ha azt az időt valami hasznos időtöltésre fordítod. Mondjuk, mozogsz.

10. Teljesen mindegy, mit csinálsz, csak csináld. Ne dőlj be a háromhavonta megújuló trendeknek, ne válts, ne hagyd abba, csak csináld.

Ezeket mind azért írtam ide, hogy mások okulhassanak belőle. Nekem meg egy kis emlékeztető, hogy jövőre már én is így csinálhassam! Köszi, én! Újra sokat segítettem magamnak…

 

Kovács Márk

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/bernardbodo