Nyüzsgő, tömött plázák helyett…

… kisbolt, piac, kézművesek, egy jó ügy támogatása. Bármit is veszel, legyen minél rövidebb a lánc a termelő és a fogyasztó között. A közeledbe eső piacokról tájékozódhatsz ezen az oldalon.  A személyes kapcsolat élvezetesebbé teszi a vásárlás pillanatait is, külön ajándék, hogy a szemébe nézhetsz annak, aki megtermelte azt, amivel a szeretteidet megajándékozod. Helyi alapanyagok esetében a pénzed nem a benzinkutaknál, kereskedelmi láncoknál landol, hanem olyan embereknél, mint te is vagy. Ezzel talán a saját – pénzkeresésre fordított – időd is nagyobb megbecsülést kap

Vásárokba járni az emberiség évezredes szokása, nem véletlenül népszerű még a plázák korában is. Minden elköltött forint szavazat, támogatás. Hosszú távú, valódi segítség nyújtható egy-egy vásárlással, emberi méltóságot, tartást ad az érzés, ha valaki a munkájából, és nem véletlenszerű adományokból él. Csökkent munkaképességű emberek, illetve a társadalom peremén élők életét is támogathatod, ha tőlük vásárolsz.

Miből legyen?

A természetes anyagokat jobb megfogni, gyerekek kezébe is szívesebben ad az ember ilyesmit. A papír, textil, vessző, gyékény, fa idővel lebomlik, akár komposztálható is – a fém pedig tartós. Ha választani lehet, kerüld a túlszínezett változatokat. Ha csak lehet, a műanyagot mérsékeld: az óceánokban úszó szeméthegyeket a szárazföldek belsejéből tápláljuk. Ha egyszer valamit már nem használunk, hadd tűnjön el végleg – és legyen belőle újra növény, jó levegő!

A saját kézzel készült az igazi?

Igen, ha praktikus, szép, használható vagy finom! Előnye, hogy a gyerek is bevonható. Ezer ötlet van a neten. Ha van rá lehetőséged, ne a ragasztópisztolyos őrületekből válassz, és ne gyárts újabb porfogót. Gyakran használok egy írólap nagyságú, cipzáras textilzsákocskát, és ahányszor kézbe veszem, hálával gondolok arra, aki varrta. Sokat vagyok úton, az apróbb ruhadarabok számára sokkal praktikusabb, mint egy nejlontáska.

Én inkább a konyhában érzem otthon magam: tavaly – az utolsó pillanatban kitalált, fűszeres olajba darabolt sajt igazán jó ajándékötlet volt. Ráadásul néhány kilométeren belül „termett” minden összetevője. 

Mindig nagy siker a vadon gyűjtött gyógytea – aki talál kemény csipkebogyót, vágja félbe, utána még simán megszáríthatja a szobában karácsonyig.

Élmény, közös idő

A színházjegy, mozijegy, egy kiállításra szóló belépő olyan, mint a könyv: mindig jó ajándék. A vidéki nagyvárosokban is sok jó program van. Családoknak közösen adható kalandpark, szabadulószoba – bevállalósoknak a vidéki turizmus lehetőségeit kihasználva – egy tanyasi hétvége. A kisgyerekek szívesen kergetik a tyúkokat, gyűjtik a tojásokat…

Budapest titkait, rejtett arcait tárják fel a tematikus séták. A várost jól ismerőknek is újdonság, a nagyvárosoktól idegenkedőket pedig egy-egy jó téma talán komfortzónájuk átlépésére csábíthatja.

Felnőtteknek bármi jó, ami kikapcsol: masszázs, fitnesz- vagy jógabérlet, illetve különleges élményként a relaxáló lebegőfürdő. Idősebbek pedig leginkább az együtt töltött időre vágynak: egy év közbeni extra közös séta, fényképnézegetős délután, közös családfaállításra szánt idő (kitölthető könyvek is kaphatók segítségként) a ritkán látott családtaggal – ez annak is nagy ajándék lehet, aki adja.

Adakozás ajándékul

Ha van olyan szervezet, amit szívesen támogatsz, kérheted, hogy helyetted nekik adjanak – pénzben vagy természetben. Kérhetsz a Földnek vagy a madaraknak is. Te is jótékonykodhatsz: például úgy, ha örökbe fogadod valakinek a kedvencét a hozzá legközelebb eső állatkertből.

Sok embernek nem jut külön pénz az ünnepekre, gyakran még születésnapra sem. Így is tehetsz értük. A kisvárosban, ahol élek, a helyi gyermekvédelem segítségével kiválasztott családoknak, a munkahelyi és a baráti közösségek adnak össze ajándékot.

Nehéz okosan segíteni, vagyis hosszú távon, az öngondoskodást bátorítva. Kevés az ilyen sokoldalúan jó hatású kezdeményezés, mint például EZ. A gyerek szívesen megeszi azt a zöldséget, amit ő gondozott, szedett a két kezével; a közös munka öröme, a felelősségteljes gondoskodás tanulása pedig még a friss vitaminnál is többet ér…

És a gyerek?

A kicsi annak örül, amit megfoghat – kisgyerekeknél a varázs a legfontosabb, nincs az az ökológiai szabály, amiért ezt érdemes lenne megtörni… bár láttam már papírtépésben megfáradt háromévest, akinek az első két ajándék után nem volt energiája örülni. Neki öröm volt a feldíszített fa, a fények, hogy együtt vagyunk – nem tudott már sokkal többet befogadni…

Kamaszokkal már lehet beszélgetni arról, hogy nemcsak annak lehet értéke, aminek konnektorban végződő farkincája van.

Saját tapasztalat, hogy ha első körben le is rázza ezt a témát, a legváratlanabb helyzetben és időpontokban bukkan elő újra – már beépült tudásként – a gyerekmunka problémája, a szeméthegyek. A családunkban kialakult egy íratlan szabály: gyerek kütyüt, még telefont sem kap ajándékba, de ha összegyűjti az árát, megveheti, amire vágyik.

Van, hogy ez eltart két évig is, és van olyan is, hogy a testvéreknek kell összefogniuk, vagyis bedobni a pénzt a közösbe egy játékkonzolért.

A kiskamaszok, kamaszok életében talán a mozgás, a kreatív tevékenység a legritkább, ezt érdemes figyelembe venni az ajándékválasztásnál. Fiúk is szívesen főzőcskéznek: melegszendvics- vagy gofrisütő, szakácskönyv is lehet nekik jó ajándék. Próbaképp valami érdekesebb testmozgásra bérlet – például a népszerű TRX-edzés, hogy a profi gamerek két év múlva is el tudjanak menni a hűtőig... Lehet próbálkozni érdekes társasjátékokkal is. Sok pörgős, gyorsan lejátszható változat is van. És ha egy focista vagy más bálványozott ember életéről szól a könyv, talán még ők is kinyitják.

Egy háromfiús apuka szerzett egy igazi pénzbedobós, világítós csocsóasztalt használtan, a család adta össze az árát: az osztálytársak (és apukáik) is odaszoktak, hiszen ez nem egy közönséges Xbox, ami már szinte minden háznál van…

Ami hasznos, az nem ajándék?

De igen, az az igazi ajándék. Bármi megéri, ha tudod, hogy használni fogja, adj csak bátran hasznos dolgokat. És akkor ajándék igazán, ha nem is tudja, hogy szüksége van rá… A biogyümölcslevek mindig elfogynak, a biokozmetikumot is el lehet találni, a köleshéjjal, tönkölyhéjjal töltött párnák, levendulás álompárnák is képesek nélkülözhetetlenné válni. Aki kertészkedik, annak a különlegesebb növények vetőmagjai is örömet szerezhetnek, és egy újság előfizetése is hasznos lehet.

Mit ne?

Ne ajándékozz felesleges műanyagot, túlcsomagolt dolgokat. A távol-keleti gyerekmunkával készült vessző- vagy gyékényárut is kerüld.

Ha elbírja a kapcsolat erőssége, gondolatébresztő lehet egy „zöld” ajándék, de egyetlen eszme sem ér annyit, mint a szeretetteljes kötődés.

És akkor becsomagoljuk…

Drágán vesszük, perceken belül a szemetesben köt ki, és szennyez a sok festékkel, mi az? Egy nagy dobozom tele van használt csomagolópapírral, kivágni vagy hajtogatni tudok még belőlük – én nem veszek ilyesmit. Bármibe lehet csomagolni, csak ne legyen azonnal szemét belőle. Az ajándéktáskák egy kicsit jobbak, mert legalább körbejárnak... A cifra papír helyett lehet használni akár egy szép konyharuhát vagy különleges textilt is csomagolásra. Kaptam már könyvet egy tornazsákszerű szép anyagban, sokáig a gyűjtött teákat tartottam benne, majd továbbadtam. Egy klassz papírdoboznak is hasznos, hosszú élete lehet. Vagány csomagolás lehet az újságpapírból hajtogatott tasak, boríték is.

Van egy ajándékos fiókom. Ha bármikor látok valami ellenállhatatlan árú-, formájú-, szívhez szóló bármit, akkor oda kerül. Ajándékozási vészhelyzetben előbb itt nézek szét, így talán kevésbé veszek felesleges dolgokat. Persze a Föld jövője kicsit megfoghatatlan. Nagyon is valóságos érzés, hogy nincs már időnk, extra kapacitásunk arra, hogy még erre is figyeljünk – Tim Kasser pszichológus szerint viszont a tudatos, a jövő iránt is elkötelezett döntések bizakodóbbá, energikusabbá teszik az embert, szinte azonnal. Itt az alkalom, meg lehet próbálni!

Szél Szilvia

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/ASIFE