Aranyszínű Buddha-szobrok, friss gyümölccsel, zöldséggel himbálózó csónakok az úszópiacon, hipszter éttermek a Khao San Road-on, mosolygós helyiek, csípős zöld curry, színes riksák, pezsgő éjszakai élet, mérhetetlen nyugalmat árasztó buddhista szentélyek, zsigereket is ellazító masszőrök, a Chao Praya folyót szelő vízitaxik – a thai fővárosban szinte minden érdekfeszítő. Engem mégis egy különleges ház és egykori lakójának kalandos története ragadott meg leginkább: a Délkelet-Ázsiában híres amerikaié, Jim Thompsoné, akinek furcsa eltűnését 1967 óta rejtély fedi. Ki is volt ő igazán?

Jim Thompson
Jim Thompson

Legendává vált üzletember, aki szerelembe esett Thaifölddel? Amerikai kém? A thai selyem megmentője? És vajon eltették láb alól, elrabolták vagy ő rendezte meg saját eltűnését? Története legalább olyan érdekes, mint a ház, amelyet épített.

A Jim Thompson-ház bejáratánál szövőszéken gombolyítja fel egy selyemszövő a felmelegített selyemgubók szálait. Egy selyemhernyóról másfél kilométernyi szálat lehet feltekerni – olvasom a kiíráson, majd megpillantom a sötétbarna tíkfából készült házat. Mint a hagyományos thai házak, ez az épület is nyitott; üvegezetlen ablakaiból buja, egzotikus növények dzsungele néz vissza rám, és a novemberben is fülledt trópusi meleg járja át az egész házat. VII. századi Buddha-szobrok, kínai porcelán, thai festmények, burmai képek – gyönyörű darabok, amelyekre lakója az országot járva bukkant. A thaiok költözéskor viszik magukkal a házat, így a mobilis darabokból Jim Thompson hat házat illesztett egybe, és a Thaiföldön szokásos magas küszöbbel választotta el a szobákat. Ez a fajta küszöb nemcsak a pici gyerekeket tartja a szobában, de a hiedelmek szerint az alacsonyan közlekedő negatív energiákat sem engedi bejutni a házba.

Jim Thompson háza
Jim Thompson háza

 Az egyedüli légkondicionált helyiségben egy asztrológiai képlet lóg a falon: „a Ló jegyének szülöttei legyenek elővigyázatosak a 61. életévükben” – mondja az idegenvezető, majd hátborzongató mondattal folytatja: „Jim Thompson a Ló jegyében született, és a 61. születésnapja után öt nappal tűnt el.”

De ki is volt a Selyemkirály?

Tehetős Delaware-i család sarjaként a neves Princeton egyetemen tanult építésznek, New York-i karrierjét még as vizsgái előtt beindította, majd annál is kalandosabbra cserélte: önként jelentkezett az amerikai hadseregbe. A második világháborúban Nyugat-Afrikában szolgált, később az OSS-hez, a CIA elődjéhez csatlakozott, és felderítőként Olaszországban, Franciaországban és Thaiföldön dolgozott. A délkelet-ázsiai ország és lakói olyannyira elvarázsolták, hogy leszerelése után is maradt. A kezdet nem sok jóval kecsegtetett: Amerikában maradt felesége beadta a válópert, az ikonikus Oriental Hotel átalakítására tett üzleti próbálkozása kudarcba fulladt, átélt néhány puccsot, a politikai megtorlásokban pedig laoszi és thai barátait vesztette el. Kedvenc hobbijának hódolva, a thai falvakat járva talált rá arra, ami később a háború utáni Dél-Kelet Ázsia sikersztorijává vált: a haldoklófélben lévő thai selyemre, amelybe életet lehelt, és amely őt tekintélyes és vagyonos üzletemberré, valamint a thaiok kedvencévé tette, és családok százait emelte ki a szegénységből.

Selyemfonalak
Selyemfonalak

Thaiföld északi része nem bővelkedik földi javakban, talaja terméketlen, a munkalehetőségek is szűkösek, de a klíma kiválóan alkalmas a selyemhernyó-tenyésztésre. A nyugati ruhák terjedésével és a selyem iránti érdeklődés megcsappanásával a thai selyemszövők nagy része közel járt ahhoz, hogy végérvényesen feladja tevékenységét. Szinte az utolsó pillanatban érkezett Jim Thompson, aki a növényi festékkel festett, izgalmas mintájú selyemszövetekbe olyannyira beleszeretett, hogy legközelebbi New York-i útján a Vogue főszerkesztőjének irodájában terítette ki a meseszép szöveteket, és onnan már csak egy lépés volt, hogy a Broadway-n futó, Thailföldön játszódó darabhoz ő szállítsa a selymet. A kezdeti nehézségek után intuíciója beigazolódott, és a thai selyem világhírű útra indult, mesés vagyont és lehetőségeket hozva nemcsak neki, de azoknak a selyemszövő családoknak is, akik korábban kuporgatva éltek egyik hónapról a másikra. Jim Thompson széles körű tiszteletnek örvendett, és neve olyannyira ismert lett, hogy még a „Jim Thompson – Bangkok” címzéssel érkező levél  is eljutott hozzá az akkor még három és fél milliós lakosú városban. Élete végéig kitartott elképzelése mellett, hogy selyemszövői otthonról dolgozhassanak, számos nőnek teremtve meg ezzel a kenyérkereső pozíciót.

Oltár Jim Thompson házánál
Oltár Jim Thompson házánál

A sok-sok siker után, az asztrológiai előrejelzéssel mit sem törődve indult egy barátjával a malaysiai Cameron-felvidékre. Barátai délutáni pihenőre tértek a Holdfény Bungalóként ismertté vált házba, ketten közülük látták az ablakból, ahogy az úton lefelé sétál a közeli dzsungel felé. Ők látták utoljára Jim Thompsont. Hatalmas csapat indult a keresésére, helikopterekkel, kutyákkal, rendőrökkel, helyi bennszülöttekkel, sőt, a maláj katonaságot is bevetették, de a legapróbb, reményt adó nyomra sem bukkantak. A legártatlanabb teória szerint eltévedt a dzsungelben, de ennek valószínűsége viszonylag kicsi, hiszen egyrészt Thompson gyakorlott túrázó volt, és katonaként Sri Lanka dzsungeleiben kapott kiképzést, másrészt a holttestére azóta sem bukkantak rá.

Selyemfonal és selyemgubó két szövött tálban
Selyemfonal és selyemgubó

Más konspirációelmélet szerint elrabolták, de soha senki nem jelentkezett váltságdíjért. Sokak szerint visszavonulása után sem hagyott fel a kémtevékenységgel, politikai okokból tűnt el, és a vietnami konfliktus megoldásán dolgozott, bár az utóbbi években végzett tevékenységei nem ebbe az irányba mutatnak. Számos jel utal arra, hogy esetleg ő rendezte meg saját eltűnését: a halála előtti napokban átírta végrendeletét, a bankszámláján lévő összeget pedig az alapítványának utalta át. Néhány hónappal Jim Thompson eltűnése után, nővérét pennsylvaniai otthonában brutálisan meggyilkolták. A rendőrség a két eset között nem talált összefüggést. A Selyemkirály eltűnését firtató kérdésekre a választ valószínűleg soha nem fogjuk megtudni. De életéről annál többet mesél a megmentett thai selyem és a „Holdfény Bungaló” Bangkok szívében.

Trembácz Éva Zsuzsa

Ha kíváncsi vagy, hogyan látja Éva a világot, kattints ide, ha pedig többet olvasnál arról, milyen az élet Kínában, ahol a családjával él, amikor épp nem Thaiföldön utazgat, akkor nézd meg Éva Facebook-oldalát.

Fotók: a szerző tulajdonát képezik