Bosch-WMN

Kezdetben vastag üvegpohárba márthattam bele a kockacukrot, és azon keresztül élveztem a kávé ízét. Aztán jött a instat kávé, a német behatásnak köszönhetően a filteres, ilyen-olyan gépek és főzők váltották egymást az életemben. Sokáig egy étterem mellett laktam, amiben dolgoztam is, itt Illyt főztünk éjjel-nappal. Akkor úgy éreztem: ez maga a csoda, a kávézás legmagasabb foka. Eszembe jutott nagyanyám, akinek a kedvéért havonta el kellett mennem a Pozsonyi útra Segafredóért, mert akkoriban még csak ott lehetett kapni a városban. A titkon úrinő nagymamám decensen összekeverte az Omniával, a barátnői pedig csodájára jártak az isteni nedűnek. Akkor még senki nem értette, mi az a mikropörkölő vagy a hideg eljárással készült kávé, csak sóhajtoztunk, ha Bécsbe mentünk Gorenje hűtőért, és bedobhattunk utána egy bécsi feketét. 

Na, ennek már rég vége. Ma már csak pénz és ízlés kérdése, hogy mit iszol reggel, délben és este. Én abban hiszek, hogy mindent érdemes kipróbálni, aztán rájössz, mi neked a legmegfelelőbb. A kávésznobok nyilván leszólnak mindent, ami nem az ő liebling pörkölőjükből érkezik, vagy azt, aki nem érti, hogyan lehet málnajegyekkel teli, füstös-aromás egy kávéfajta. Ezzel tök felesleges foglalkozni. Ízlik vagy sem – ez a kérdés. 

Kotyogós

Na, ezt tuti, hogy mindenki ismeri: alumínium, rápattintva a gázra, pár perc bugyogás, illatok – kávé kész. Naná, hogy egy olasz találta fel, ki más? Luigi De Pontinak köszönhetjük a dolgot, ám a világgal Alonso Bialetti ismertette meg a nyolcszögletű formát. Történt mindez 1933-ban, és a Bialetti Brikka sikere azóta is töretlen, több száz millió darab van forgalomban. Nem is drága, egy átlagdarab 10-12.000 forint. Egy igazán kávémániás ismerősöm képes volt odáig fejleszteni a Brikkában főzést, hogy szenzorokat szerelt a gépre, és pontosan kimérte, hány gramm kávéval, milyen hőfokú vízzel lehet tökéletes presszót prezentálni. Kávéfanoknak kötelező! 

Szarvasi

Tudom-tudom, de valld be, nálatok is akad legalább egy nagynéni, aki imádja a Szarvasit. Agyonüthetetlen, maximum az üveg kiöntőt törheted el, abból meg lehet újat venni, vagy alárakni a csészét. Nosztalgiázóknak tökéletes választás, az ára sem borzasztó, 12000-től már kapható. Aztán hogy milyen kávét raksz bele, az már a te döntésed.

Podos/Párnás gépek

Ez már egy új generáció. Egyenként csomagolt papírba kerül a kávé, azt kell belehelyezni a különféle gyártók gépébe. Előnye, hogy számos kávégyártó készít pod-os kávét, ami itthon kávépárna néven terjedt el. A szabvány alapján gyártott párnácskák E.S.E pod névre hallgatnak, és nagy előnyük, hogy hatalmas választék van belőlük – nem kell egy gyártó mellett letenni a voksot. 60-70 ezer forinttól indulnak az árak, és egészen eszement ízekkel is lehet találkozni. 

Kapszulás gépek

George Clooney-nak köszönhető a sikerük (ez meggyőződésem), na meg annak, hogy még egy gyerek is képes elkészíteni a kávét velük. Mindig azonos íz, azonos minőség, semmi meglepetés. A cégek igyekeznek úgy előállítani a gépeket, hogy csak saját kávé kerüljön bele, de amint lejárnak a szabadalmak, mindenki rááll az utángyártott változatra. Mára odáig fajult a dolog, hogy a másolat néha drágább, mint az eredeti. A gépek gyártótól függően 10000 forinttól indulnak, a határ pedig a csillagos ég. A kapszulákat már 50 forinttól meg lehet vásárolni, de az átlag 100 forint körül mozog. Egyes gépek képesek nemcsak eszpresszót vagy ristrettót készíteni, hanem kapucsínót, vagy egyéb tejes változatot, gyakran úgy, hogy a kapszula tartalmazza a tejport. Sok gyártó kakaót és teát is kínál a gépeibe. 

Frissen daráló, automata gépek

Sok cégnél van ilyen gép, mi például a szerkesztőségben most egy Bosch-sal barátkozunk. Még ki kell ismerni, mit takar a hosszú krémkávé, de máris imádom, hogy sokféle kávét meg lehet kóstolni.  Reggelenként egy jó erős feketével indul a munka szerkesztőségben, ebéd után pedig egy lattéval próbáljuk kibírni a délutái kajakómát. A tejhab már csak a cseresznye a torta tetején.  Az, hogy milyen gép mellett teszed le a voksod, főleg pénzkérdés, mivel az elv ugyanaz: darálnak, főznek, és néhány – mint a miénk – állandóan tisztítja magát, úgyhogy nem kell küzdeni a beszáradt kávéval. 

Hideg vizes kávéfőző

Haladó versenyzőinknek ajánlom ezt a verziót, valamint buddhista barátaimnak. A kávé ugyanis nem készül el sem egy-, sem öt perc alatt. Három-tizenkét órát kell várni, mire összejön a mennyiség. A kávén átfolyik a víz, majd cseppenként érkezik meg az edénybe. Előnye, hogy állítólag 67 százalékkal kevesebb savat tartalmaz, mint a meleg vizes változat, és ha már megszereztük az áhított nedűt, akár két hétig is kortyolhatjuk, mert nem romlik meg. Az ára 7000 forinttól indul. 

Hario V60

Ha egy specialty kávézóban azt kérdezik tőled, hogy kérsz-e filteres kávét, nem kell rögtön a panaszkönyvet kérni, nem őrültek meg. A Hario V60 névre keresztelt, Japánból származó eszköz mostanság óriási divat, ráadásul nem is drága, mindössze 3000-8000 forint között kapható. Az üveg- vagy porcelántölcsért a pohárra kell tenni, belerakni a filtert, majd a tisztított, lágyított 80-90 Celsius fokos vizet körbe-körbe önteni a 17-20 gramm kávéra, amit világosra pörkölve, viszonylag szemcsésre kértünk. Szóval a kávé benne, a víz pedig csigaalakban érkezzen a kávéra, amit takarjon is el két-három ujjnyira. Nagyjából három perc alatt készül el egy csészényi belőle. 

Aeropress

Aki először meglátja, csak röhög rajta, és tényleg nem a legesztétikusabb cucc, viszont a sikere tagadhatatlan. Mainstream ugyan sosem lesz, de számos rajongóval büszkélkedhet. A Stanford egyetem oktatója, Alan Adler fejlesztette ki 2005-ben – de klasszikus eszpresszó ízt senki ne várjon tőle! Első ránézésre csak egy szimpla műanyag hengernek tűnik, amibe egy filtert kell helyezni. Másodikra is. Én nem tudtam vele megbarátkozni, mert minden kávé túl savanyú volt, ami kijött belőle, ráadásul elég pontosan kell mérni, hány másodpercig van az edényben a kávé, és ez kora reggel igen megterhelő. De kávéőrülteknek tökéletes darab. 6000 forint körül kapható itthon, ehhez kell számolni még adagonként 17-18 gramm jó minőségű kávét, és a szűrt vizet. 

Én nem tudom elképzelni kávé nélkül az életem. Te hogy vagy ezzel? Elárulod, hogy melyik típusra esküszöl? 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/:Probuxtor