Sokféle  olyan helyzet adódhat, amely lehetetlenné teszi, hogy egy pár néhány órára nyugodtan kettesben maradjon. Nemcsak a titkos szeretők vannak nehéz helyzetben, a kisgyerekes (és talán még inkább a nagygyerekes) családok legálisan (és elméletben) együtt háló szülőpárjai hasonlóképpen ácsingóznak időnként egy ágyra, az ágyat körülvevő hangszigetelt falakra és arra, hogy békén hagyják végre őket. Más kérdés, hogy utóbbiak esetében az alvásvágy sokszor erősebb drive a libidónál. Szóval kéne egy kégli, de nincs kitől kölcsönkérni, a tiédben ott a család, a barátokéban a sajátjuk?

Ha felmész a netre, és bepötyögöd, hogy „szoba pár órára”, rögtön rájössz, hogy nincs vész, virágzó iparág épül a hozzád hasonlókra. Külön hálózata van az olyan bérelhető lakásoknak, amelyeket kifejezetten pár órára adnak ki,. Persze kivehetők egy egész éjszakára vagy egy hétvégére is – ünnepek és Forma 1 idején felárral – de ezekről az extrákról még lesz szó bővebben. Kivehetsz persze szobát panzióban és hotelben is. A témában szaktekintély ismerősöm azt állítja, tapasztalata szerint minden hotelben tartanak fent, még telt ház esetén is olyan szobát, amit a beeső pároknak adnak ki, nyilván sürgősségi felárral. De van olyan szálloda, amely a honlapján is feltünteti, hogy pár órára is be lehet ugrani hozzájuk, még csak ki sem kell fizetni a teljes éjszaka árát. Ha elakadsz, kérdezz egy taxist, ők vágják a témát. Persze, ha nem anyu és apu ruccan ki az utódokkal terhelt hálószobából, hanem egy olyan pár, akiknek búvása valamilyen okból titkos, akkor egy szálloda a rengeteg vendégével nem biztos, hogy jó megoldás, mert bármennyire diszkrét is a recepciós – talán eltekint az iratoktól és a bejelentőlaptól is –, könnyen lehet, hogy a kaland szó más értelmet nyer a lebukás által. A magánszálláshelyek ráadásul olcsóbbak is.

„Egyszeri kéjelgés két pengő, egész éjjelre öt pengő.” Száz évvel ezelőtt ennyit kellett fizetni egy garniszállón – a szobáért, nem a lányért. A fizetőeszköz és az összeg nagysága ma már más, de az óradíj vs. egész éjszaka ára arány nagyjából hasonló ma is. No, de mennyi is az az annyi?

Óránként 1300 forinttól már vannak szobák – azaz garzonok kis konyhával, fürdővel. Az átlagos költség nagyjából annyi, mint egy játszóházé öt-hatezer forintot kell számolni, mert két-három óránál rövidebb időre senki nem adja ki. Minden további, megkezdett óra nagyjából 1000 forint, a neten hozzáférhető – nevelő célzattal, hangsúlyos helyen lévő – házirend szerint ezt az összeget akkor is ki kell fizetni, ha csak tíz percig tartózkodsz a helyszínen. A felső határ jóval magasabb mert míg egy panzióban 12 ezer forint körül adnak nektek szobát pár órára, a menő szállodák ennek többszörösét is elkérik. 

Egy egész éjszaka, ha el tudsz szabadulni, hét-tízezer forint, ha egy egész hétvégét duhajkodnál, akkor átlagosan 20-30 ezer forintot szednek le rólad. „Kiemelt időszakokra (húsvét, Sziget, Forma–1, szilveszter stb.) viszont más díjszabás érvényes”.  A tulajok többsége nem engedi meg, hogy a szobában dohányozz, valamint tiltott a drog és a prostituáltak felvitele a szobákba, bár kétlem, hogy a valóságban komoly ellenőrzésekre kerülne sor bárhol – véli egy gyakorlott szobára járó, aki hozzáteszi: többen kikötik, hogy a síkosítót és a masszázsolajat hagyd otthon, mert nem lehet kimosni az ágyneműből. 

Ha már a nyomoknál tartunk. A házigazdák igyekeznek kordában tartani a vendégeket. „Ágynemű, törölköző erős beszennyezése extra takarítási díjjal jár” – köti ki az egyik óvatos. „Ha az átlagnál többet kell takarítsunk, a díja 2.000. Ft” – közli a másik előrelátóan a honlapján. A tulajdonosok a vendégek számát illetően is körültekintően szabályoznak. Van, aki kiköti: csak te és a partnered tartózkodhattok a lakásban. Mások engedékenyebbek, és csak annyit közölnek: „az ár két fő részére értendő”. Van, aki nem árul zsákbamacskát, és kiírja: „további személyek + 2.000,- Ft/fő.” Valószínűleg korábbi tapasztalatai nyomán írja egyikük: „partnert biztosítani nem áll módunkban.”

„A szoba árát feltornázhatják az extra szolgáltatások, mint a sarokkád, a terasz, a tévé, a klíma és a mélygarázs. Hmm... hát, igen, a diszkréció fontos szempont a fő célcsoportnál. A mélygarázs mellett a csendes mellékutca, az eldugott parkolóhely mindig benne van a hirdetésben, ha adott, mint feltétel. Találtam olyan helyet is, ahol extraként fel volt tüntetve a redőny, illetve egy másik helyen, ahol a két méter magas sövényre hívták fel a figyelmet,. És, ha ez nem lenne elég: „a szomszédok nem zavarnak, és mi sem látunk vagy hallunk semmit” – osztotta meg tapasztalatait egy profi ágyrajáró. 

Ha már a diszkréciónál tartunk, a szobakiadók általában lehetővé teszik, hogy a foglalási időpont előtt tíz-tizenöt perccel valahol elintézzétek a kulcsátadást, és a pár legalább egyik tagja inkognitóban maradjon. Egyéb kívánatosnak vélt szolgáltatásokat is biztosítanak egyes tulajdonosok, és persze nem restek felhívni erre az érdeklődök figyelmét. Vérvörös lepedő, állatmintás ágynemű, pipereszerek, törülköző grátisz… és van ahol: „az ágy felett az ággyal közel azonos méretű tükör van a plafonon. A tükör négy sarka diszkréten megtörve 45 fokban, hogy ne maradj le semmiről. A látvány gyönyörű…” – Vajon honnan tudja?

A galériaképek alapján sok helyen van ilyen-olyan műanyag burkolat vagy padlólap az ágy alatt: gondolom, gyorsan kell takarítani a turnusok közt, így praktikus. „A terasz alkalmas egy felejthetetlen borozásra, ami igazán oldja a hangulatot!” Illetve: „A terasz is különleges és romantikus élményeket nyújthat nektek, de ha inkább bent szeretnétek tölteni az időt, a sarokkád is nagyon hangulatos tud lenni!” – hm, igazán kedves. „A káddal kialakított, igényes fürdőszobában megtalálhatók mindazok az eszközök, melyek a tökéletes kényelmet szolgálják, így a hajszárító mellett többféle színvonalas higiéniai eszköz is helyet kap itt” – kissé ijesztően hangzik a „színvonalas higiéniai eszköz” vagy csak nekem?

„A panzió állatbarát” – Hát, azt hiszem, ezt nem akarom kommentálni, meghagyom nektek a lehetőséget, mármint az értelmezését.

Bár az ajánlatok többsége igen kecsegtető, vannak igen morcos, sőt szétesett, valószínű nehéz sorsú, kiégett gazdák is, akik nem egészen biztosak abban, akarnak-e látni még bérlőket egyáltalán az életben. „Különböző szubkultúrák képviseletében megjelenő bandákat, »kettőt fizet, nyolcan jönnek« típusú szabadcsapatokat, a lépcsőházban hangoskodó, fordított életmódot élő társulatokat, titokban beosonó harmadik-negyedik személyeket nem szívesen látunk, az ilyenek nagy ívben kerüljék el a szálláshelyeinket.” De a többség inkább nagyvonalú. Mint ez a szociálisan érzékeny tulaj, aki közalkalmazotti kedvezményt biztosít. „-1 000 Ft minden közalkalmazottnak/köztisztviselőnek. Rendőr, katona, orvos, ápoló, pedagógus, tűzoltó, vasutas, NAV-os, stb. (igazolványt kérünk foglalásnál felmutatni).” Mondjuk, abban nem vagyok biztos, hogy van ember, aki ebben a helyzetben igazolványt szeret lobogtatni, még ha kedvezményt is kap érte, de hát... ki tudja. „Egyedi elképzeléseket is figyelembe veszünk!”

Kurucz Adrienn

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás:Getty Images/ VikaValter