1. Készíts magadnak részletes tervet, hogy melyik nap, melyik tantárgyból, mennyi tételt fogsz megtanulni.

2. A tervedet úgy írd meg, hogy betartható legyen... És aztán tartsd is be!

3. Harmincöt-negyven percenként iktass be tizenöt-húsz perc szünetet, amikor kicsit mozogsz, sétálsz. Semmiképpen ne a szobában töltsd ezt az időt, és főleg ne számítógépezéssel, facebookozással, mert az beszippant. Azért egy Jocó bácsi világa sztori elolvasására van idő, de aztán vissza a könyvhöz.

4. A tételek tanulását kezdd azzal, hogy minimum háromszor, maximum ötször lassan (akár hangosan) olvasd el az anyagot.

5. Ezután próbáld meg könyv nélkül elmondani, összefoglalni.

6. Ha nem megy, akkor újra: olvasás, majd újra: próba!

7. Amikor ez már sikerül, akkor 15-20 kulcsszóban (a legfontosabb szavak a tételben) foglald össze a tudnivalókat egy kicsi, színes papíron.

8. Utána ezekből a szavakból foglald össze magadnak a tételt.

9. Ha sikerül, akkor a végén három-öt percig nézegesd a tizenöt-húsz szóból álló kis lapot. (És közben azért ne azon járjon az eszed, hogy ezt képtelenség megtanulni...)

10. Ezeket a színes papírokat ragaszd fel az ajtóra, szekrényre. Motiválni fog, hogy már mennyit tudsz!

11. Próbáld meg tematikusan tanulni a tételeket egymás után. Például: ha töriből megtanultad a szabadságharcot, akkor tanuld utána magyarból Petőfit. Vagy a dualizmus után Mikszáthot. Sokkal könnyebben meg fog ragadni az anyag, és így meglátod az összefüggéseket is.

12. A vizsga előtti estén már csak a színes kis papírokat nézegesd. Próbálj meg eleget aludni szóbeli előtt, kipihenten sokkal jobban tudsz gondolkodni. Készülj fel, hogy az érettségikor akár három órát is bent ülhetsz a teremben, ami rendkívül fárasztó.

13. Reggel hallgasd meg többször az „Eye of the tigert”, hisz még mindig Rocky vagy, és ez nem múlt el. ( Ha nem tudod, mi az a Rocky, olvasd el Jocó bá' tanácsait az írásbeli érettségihez.)

14. Ne gondolj arra, melyik tételt nem akarod húzni, mert Murphy tutira azt nyomja a kezedbe.

15. Amikor belépsz, mosolyogj, és légy magabiztos! Higgy magadban, és akkor nem lehet akadály!

16. Még véletlenül se mondd tételhúzás után hogy „Jajj, ezt nem tudom! Meg fogok bukni! Lehet másikat húzni?” Mindig csak pozitívan állj hozzá. 

17. Ha így sem megy, keress meg nyugodtan, hátha tudok segíteni!

Balatoni József 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Eliott Reyna