A sárkány első feje: Nézz farkasszemet a félelmeiddel!

A stressz gátolja az emlékezést, így jóval kisebb százalékban tudod felidézni a megtanult tananyagot. Fogalmazd meg magadnak és azoknak, akikben megbízol, hogy mitől is félsz konkrétan: a kudarctól, a megmérettetéstől, attól, hogy majd nem jut semmi eszedbe, vagy nem lesz elegendő pontszámod... Hogyha szembe mersz nézni a félelmeiddel, ezek nem tűnnek el, csupán kezelhetővé válnak, és a szorongás helyett megjelenik a reális elvárásoknak köszönhető izgatott várakozás. Milyen gyönyörűen fogalmazza meg A vágyak idomítása című versében Weöres Sándor ennek a folyamatnak a lényegét:

„Ha meglátod egyik-másik szörnyedet, ne irtózz és ne ijedj és ne hazudj önmagadnak, inkább örülj, hogy felismerted; gondozd, mert könnyen szelídül és derék háziállat lesz belőle.”

A sárkány második feje: Gondolj arra, hogy az érettségi vizsga nem más, mint egy beavatási folyamat.

A mesékben krízishelyzeteken és próbatételeken keresztül történik a hőssé válás. A belső fejlődés mindig a szorongáson, az útkeresésen, a bizonytalanságon keresztül valósul meg. Sosem lehetünk biztosak a dolog végkimenetelében, ám a felvállalt döntések pszichésen erősítenek, megtartanak minket, fokozzák belső biztonságunkat. Hogyha bele mersz vágni egy új kihívásba, ez a későbbiekben is majd önbizalmat és bátorságot ad az új dolgok kipróbálásában!

„Csak akkor találjuk meg az élet kincseit, ha leereszkedünk a szakadék legmélyére. Ahol összerogysz, ott lapul a kincs. Amit keresel, az éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni” – Joseph Campbell is.

 A sárkány harmadik feje: Drukk ellen mozogj és lélegezz!

Hogyha a vizsgadrukk tüneteit észleled magadon (izomfeszülés, fej és gyomorfájás, álmosság, álmatlanság, túlzott izzadás, ingerlékenység, düh, önbizalomhiány, tehetetlenség érzése, emlékezetkihagyás, koncentrációs nehézségek), akkor ajánlott a szorongáscsökkentő gyakorlatok alkalmazása. A mélylégzés az egyik legegyszerűbb relaxációs gyakorlat. A feszült helyzetben szaporábbak, ugyanakkor felszínesebbek is a levegővételek. A felső mellkasi felszínes légzés  fenntartja a feszült állapotot. A hasi, lassú ütemű mélylégzés segít megnyugodni és tiszta levegővel feltölteni a tüdő alsó részeit is. Hogyha meghosszabbítod a kilégzést és hosszabbá teszed, mint a belégzést, úgy, mintha sóhajtanál egyet, akkor a hosszú kilégzés is relaxációs választ vált ki, így elősegíti a megnyugvást.

Amennyiben minden nap legalább fél órát mozogsz, akkor nemcsak serkented az agyműködésed, hanem a feszültséget is levezeted.

A sárkány negyedik feje: Az érettségi segít az érettséged megvalósításában!

Gondolj arra, hogy a felkészülés folyamán milyen sokat változott a viselkedésed! Fegyelmezettebbé váltál, képessé arra, hogy egy adott feladatra koncentrálj, türelmesebbé önmagaddal szemben, megtanultál szabályokhoz alkalmazkodni. Ez hasznos útravaló lesz a továbbtanuláskor, munkakereséskor és a hétköznapi életedben is. Az érettségire való készülődésben fontos, hogy a közeli jövőről, a „merre tovább"-ról is kialakuljon egy elképzelés.

A sárkány ötödik feje: Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Ne azzal töltsd az idődet, hogy folyamatosan azt kérdezed másoktól: mennyit tanultak, hány feladatot oldottak meg, mennyit ismételtek? Ezek fölösleges stresszforrások. Neked a saját utadon, a saját ütemedben kell haladnod.

A sárkány hatodik feje: Használd a vizualizálás erejét!

Csupán az valósulhat meg kívül is, amit belül már képes voltál megteremteni. Hogyha irracionális gondolatok törnek rád, hunyd le a szemed, és képzeld el, hogyan fogsz egy nehéz helyzetet megoldani. Azzal is tölts időt, hogy átgondold, kivel ünnepeled majd meg a  sikeres vizsgát. Tanulás során is használj kulcsszavakat és képeket, amelyeket könnyen felidézhetsz vizsgahelyzetben.

A sárkány hetedik feje: Tűzz ki elérhető célokat magadnak!

Olyanokat, amelyek megvalósíthatók. Ehhez bizony reális önértékelés és önismeret szükséges. Az elérhetetlen célok („mindenképpen kitűnőre kell vizsgáznom") növelik a szorongásod. Az sem gond, ha az eredmény végül nem az lesz, amit reméltél. Nem kell tökéletesen vizsgáznod. Csak elég jól.

Dr. Kádár Annamária

A Kádás Annamária által vezetett  Lilabuba – Mesehely munkájáról ITT tájékozódhatsz.

Az idézetek a következő könyvekből származnak: Weöres Sándor (2000): A teljesség felé. Tericum Kiadó, Budapest. Campbell, J. (2010): Az ezerarcú hős. Édesvíz Kiadó, Budapest.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/lassedesignen