Gondoljátok végig a következő pontokat, hogy javítsunk a válási statisztikákon – írta pszichológus szakértőnk, aki tippeket is adott arra, hogyan lehet könnyebbé tenni ezt az alapvetően stresszes időszakot: 

1. Ne legyen minden tökéletes!

Gyakori jelenség az esküvő szervezésénél, hogy elveszünk a részletekben. Az, hogy szeretnéd a saját ízléseteknek megfelelő környezetben kimondani az igent, teljesen érthető. Mégis érdemes végiggondolni, hogy nem feltétlenül kizárólag a külsőségek azok, amik biztosítják a meghitt pillanatokat és a hosszú távú kapcsolat harmóniáját. Attól még lehet emlékezetes és gyönyörű a nap, hogy a szalvéta színe nem harmonizál a koszorúslányok ruhájával.  

2. Beszéljétek át, mik is a valódi igényeitek 

Kiket, hány embert hívjatok meg? Hogyan lesz komfortos nektek? Lehet, hogy a párod 150 fő között érzi jól magát, neked viszont a kevesebb több. Ebben az esetben mindenképpen érdemes egy olyan környezetet kialakítani, amely mindkettőtöknek ideális. Ez a nap kettőtökről szól!

3. Ti lesztek a fókuszban

Beszéljetek arról is, hogyan fogjátok bírni, hogy várhatóan az egész este fókuszában ti lesztek. Ha ez zavaró számotokra, lehet úgy is alakítani az esküvőt (játékokkal, programokkal), hogy a násznép is aktív részese legyen a napnak. 

4. Határok: Ki segít, hogy segít?

Mibe szólhat bele? Lehet, hogy a szüleiteknek más az elképzelése a ti napotokról, és ennek hangot is adnak, de ez akkor is rólatok szól. Az érzelmi leválás lényege pont az, hogy bűntudat nélkül képesek legyünk képviselni az álláspontunkat, véleményünket, még akkor is, ha nekik ez nem tetszik. Fontos tudatosítani, hogy ez nem kritika, pusztán az eltérő meglátás, ízlés vállalása. Az esküvő szervezése nagy próbatétel, a saját kapcsolat határainak kialakítására és megtartására is. Fontos, hogy a pár képes legyen határozottan, de mégis tapintatosan jelezni, hogy mi az, amit elfogadnak, és mi az, amit ők másképp szeretnének.

5. A családi minták megjelenése

A családi minták működnek: az, hogy milyen a szüleink kapcsolata, ők hogy oldanak meg konfliktusokat, milyen a női-férfi mintánk, tudatosan és tudattalanul is meghatároznak minket. Viselkedési repertoárunkba beépül, amit otthon láttunk, hallottunk, éreztünk. A saját önismeret mélyítése segít abban is, hogy mi az, amit szeretnénk továbbvinni, és mi az, amin érdemes dolgozni, hogy másképp csináljuk.

6. Elköteleződés... és ami vele jár

Természetes, hogy a nagy öröm mellett felmerülhetnek félelmek is. „Akkor most már életem végéig csak vele?...”  Ez persze elég ijesztően hangzik, de nem kell tőle megijedni. Ha tudtok róla beszélni, kimondjátok a félelmeiteket, könnyebben feldolgozhatóvá válik ez a helyzet, magatokat is jobban megérthetitek. Az elköteleződésnek létezik egy másik aspektusa is, miszerint: jó esetben a fiatal pár egymás felé köteleződik el, és képes adott esetben konfrontálódni saját szüleivel, képes a saját határait megvédeni. „Vasárnapi ebéd közösen. Péteréknél ez így szokás, mióta világ a világ. Minden vasárnap délben együtt az egész család. Azonban Kati (Péter felesége) néha szívesebben enne otthon vasárnap. Vagy olykor kirándulna férjével. Péter azonban képtelen vállalni ezt szülei előtt.”  

Gyakori probléma, hogy a fiatal inkább behódol szülei akaratának, mintsem hogy feszültség legyen belőle. Ez viszont gyakran érthető módon a másik félből vált ki sérelmeket, amit a párkapcsolat is megszenved.


7. Kommunikáció a pár között

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a fontosságát. Alapvető, hogy tudjatok beszélni a konfliktusokról, feszültségekről, amelyek a szervezés alatt adódnak.

Fontos, hogy ki tudd mondani a saját igényeidet, a saját sérelmeidet, hiszen a másik nem gondolatolvasó, és nem várható el tőle, hogy reggeltől estig a te igényeidet figyelje.

8. Nem te vagy a felelős mindenkinek a jó hangulatáért

Létszámtól függetlenül nehéz lenne vállalni annak a felelősségét, hogy mindenki  jól érezze magát, hiszen ez elég sok mindentől függ. Képtelenség egy ötéves kisgyerek és a 90 éves nagymama igényeit tökéletesen összehangolni. „Láttam, hogy Balázs egyedül ücsörög egész este, emiatt nagyon rossz kedvem lett nekem is” – mesélte egy kliensem, akinek nemrég volt az esküvője. Gondoljuk végig: tudom, hogy Balázsnak milyen emlékei fűződnek az esküvőkhöz? Úgy egyébként milyen napja van Balázsnak? Más bulikon hogy viselkedik? Attól, hogy Balázs nem érezte felhőtlenül jól magát az esküvődön, neked még lehetne ez egy varázslatos és felejthetetlen nap.

9. Azt nézd, hogy te mit szeretnél
Az esküvőről, a házasságról kialakított képünket formálják még a korábbi párkapcsolataink, barátaink párkapcsolatai, és nem utolsósorban: a média által közvetített kép. Fontos, hogy felismerjük valódi igényeinket egy kapcsolatban, és ne az elvárások mentén éljük! 

Kiemelt kép: Goti photography (Csiszér Ágota) 

Sári-Kurán Zsuzsa

Ha érdekel egy különleges esküvő története, olvasd el Szőcs Lilla cikkét! 

AMIKOR A FÉRFI IS BESZÁLL A „CSINÁLD MAGAD" ESKÜVŐBE – EGY ÉVIG KÉSZÜLTEK, A VÉGEREDMÉNY ELKÉPESZTŐ!

Ez sem hétköznapi esküvő volt:

EZÉRT DÖNTÖTTÜNK ÚGY, HOGY NÁSZAJÁNDÉK HELYETT ADOMÁNYT KÉRÜNK AZ ESKÜVŐNKRE – EGY FRISS HÁZAS NŐ LEVELE