Stand 25 – Széll Tamás

Csak címszavakban: Onyx, Szulló Szabina, Bocuse d’Or. Széll sok mindenki meglepetésére a Hold utcai gasztropiacon nyitott egy bisztrót, a Bocuse után, ahol hagyományos ételeket tálal fel újragondolva – ez egyébként sem idegen tőle, ám jelen esetben nem kell attól tartani, hogy tejfölhabot kap az ember répakaviárral, hanem az ikonikus fogások, mint a rakott krumpli és a gulyásleves mellett lehet vaddisznópofa pörköltöt enni, de aki a könnyedebb ízekre vágyik, az ehet pisztrángot is. A szisztéma nagyon egyszerű, a kétfogásos menü 3900-, a három fogás 4900 Ft, amihez jön még tíz százalék szervizdíj.

Séf Asztala

Wolf András a Salon étterem és a New York kávéház séfje, aki nem fogadta jól az ötletet, hogy a WestEndben nyisson üzletet –szerencsére a rántott hússal nem volt problémája. A szisztéma nagyon egyszerű: van rántott hús: csirke, borjú, disznó... és ugyanez kolbászban. Mindegyikhez lehet választani köretet és salátát, a rántott hús esetében pedig az S-től az XL-ig tart a kínálat. A klasszikus tányérról lelógó változatot ne itt keressük, de a szószok sem a megszokott vonalat hozzák, itt lehet tobzódni az izgalmas ízekben. Ha viszont ragaszkodsz a rendes tányérhoz, ez nem a te helyed, itt a papírtálca fog a zsírtól csöpögni. Árak: 690-2990 Ft-ig

A post shared by Greg - 31 (@gregvinous) on

Beszálló

Huszár Krisztián neve sokáig egybeforrt a Zónával, aztán jött pár kanyar, és máris itt a Beszálló, ami a Madách tér egyik színfoltja lett, a hájp hatalmas volt, hipszterhordák és foodik taposták egymást sokáig a vietnami gulyásért. A konyha tud valamit, egyrészt a Dining Guide 2017-es kalauza 84 pontosra értékelte (a legjobbnak kikiáltott Costes 93 pontos), a Gault&Millau (e: go-mijó) Magyarország 2017 a legjobb alternatív vendéglátóhelye címet adta nekik, na szóval nincs ezen mit ragozni, Huszár és Magyar Dániel konyhafőnök tud főzni. Ha bejön az ázsiai ízvilág, ha még sosem ettél csirke osztrigát – aminek semmi köze az igazihoz –  és nem zavar, hogy viszonylag kis helyen kell enni, akkor imádni fogod a helyet. Árak: 900-3200 Ft-ig.

Házi/Állat

Imádom a helyet, be kell, hogy valljam, pedig nincs benne semmi izgi, és mindig csak a legbénább asztalnál van hely, ráadásul a szomszédos, de gyakorlatilag egy térben lévő kocsmából kell az italokat megszerezni, de a velőscsont mindenért kárpótol. Lőrincz György, a mindjártcsillagos Bábel ex-konyhafőnöke vezeti a helyet, aki az év konyhafőnöke is volt. Ehhez képest most egy streetfood jellegű helyen varázsolja el a városlakókat. Heti menü, három fogás 1790 Ft, de a szezonális ételekből sincs hiány. Disznótoros, sütőtökös variációk, marhapofa, szürkemarha gulyás. Nem vega és nem fitnesz hely ez, de lehet tocsogni a zsírban, na meg az ízekben.  

Meatology

A debreceni Ikon séfjeként debütált a tévében, majd egy ugrással 200 kilométerrel arrébb, Budapesten nyitotta meg testvérével a húsimádóknak kötelező helyét a Bazilikával szemben. Amiért szeretem, az a debrecenijük (mondanám, hogy kézműves, ha nem utálnám ezt a szót, mindenesetre Kövér Zoli bácsitól érkezik), az, hogy egész nap be lehet tolni egy ütős reggelit, van kacsaszív, és báránycsülkös csuszát is lehet enni (2500-3500 Ft-ig) az óvatos duhajok pedig ehetnek lazacot papardelle tésztával (2900 Ft), de miért is tennének ilyet, ha egy csomó jóval izgalmasabb tétel is van az étlapon?

A post shared by Jancsa Jani (@burgerpapa) on

Zimre Zsuzsa

Fotók: Szindbád az utazó - címlapkép: Sparhelt bisztró