5 hely amit tilos kihagyni, ha kicsit is érdekel a gasztronómia
Szeretünk enni, a szerkesztőség nagy része igazi hedonista. Akad, akinek még kedvenc séfje is van, és úgy tud áradozni a szuvidolt kacsamellről vagy libamáj terrine-ről, hogy többen rögtön kajapornót kiáltanak. A jó helyek azonban még nekünk is drágák, bár arany életünk van, azért nem toljuk az arcunkba minden este a kaviárt meg a homárt, de még a wagyu marhát sem. A mi szerencsénkre elindult egy trend, a fine dining világából eddig ki sem mozduló konyhafőnökök jobbnál jobb helyeket nyitottak, csak ezeket most bisztróknak nevezik. Ez már csak azért is kafa, mert nem három darab 1x1 centis húst bámulsz „degusztációs menü” címszóval, hanem rendes – mondhatni, férfias adagokat lehet betolni. Bár személy szerint én a mikroadagokkal is elvagyok, de a pasim például nehezen viseli a fine dining puccos világát. Ha te is így vagy vele, akkor jöjjön öt hely, ahol biztosan jól főznek, ráadásul megfizethetők. Zimre Zsuzsa írása.
–
Stand 25 – Széll Tamás
Csak címszavakban: Onyx, Szulló Szabina, Bocuse d’Or. Széll sok mindenki meglepetésére a Hold utcai gasztropiacon nyitott egy bisztrót, a Bocuse után, ahol hagyományos ételeket tálal fel újragondolva – ez egyébként sem idegen tőle, ám jelen esetben nem kell attól tartani, hogy tejfölhabot kap az ember répakaviárral, hanem az ikonikus fogások, mint a rakott krumpli és a gulyásleves mellett lehet vaddisznópofa pörköltöt enni, de aki a könnyedebb ízekre vágyik, az ehet pisztrángot is. A szisztéma nagyon egyszerű, a kétfogásos menü 3900-, a három fogás 4900 Ft, amihez jön még tíz százalék szervizdíj.
Wolf András a Salon étterem és a New York kávéház séfje, aki nem fogadta jól az ötletet, hogy a WestEndben nyisson üzletet –szerencsére a rántott hússal nem volt problémája. A szisztéma nagyon egyszerű: van rántott hús: csirke, borjú, disznó... és ugyanez kolbászban. Mindegyikhez lehet választani köretet és salátát, a rántott hús esetében pedig az S-től az XL-ig tart a kínálat. A klasszikus tányérról lelógó változatot ne itt keressük, de a szószok sem a megszokott vonalat hozzák, itt lehet tobzódni az izgalmas ízekben. Ha viszont ragaszkodsz a rendes tányérhoz, ez nem a te helyed, itt a papírtálca fog a zsírtól csöpögni. Árak: 690-2990 Ft-ig
Huszár Krisztián neve sokáig egybeforrt a Zónával, aztán jött pár kanyar, és máris itt a Beszálló, ami a Madách tér egyik színfoltja lett, a hájp hatalmas volt, hipszterhordák és foodik taposták egymást sokáig a vietnami gulyásért. A konyha tud valamit, egyrészt a Dining Guide 2017-es kalauza 84 pontosra értékelte (a legjobbnak kikiáltott Costes 93 pontos), a Gault&Millau (e: go-mijó) Magyarország 2017 a legjobb alternatív vendéglátóhelye címet adta nekik, na szóval nincs ezen mit ragozni, Huszár és Magyar Dániel konyhafőnök tud főzni. Ha bejön az ázsiai ízvilág, ha még sosem ettél csirke osztrigát – aminek semmi köze az igazihoz – és nem zavar, hogy viszonylag kis helyen kell enni, akkor imádni fogod a helyet. Árak: 900-3200 Ft-ig.
Imádom a helyet, be kell, hogy valljam, pedig nincs benne semmi izgi, és mindig csak a legbénább asztalnál van hely, ráadásul a szomszédos, de gyakorlatilag egy térben lévő kocsmából kell az italokat megszerezni, de a velőscsont mindenért kárpótol. Lőrincz György, a mindjártcsillagos Bábel ex-konyhafőnöke vezeti a helyet, aki az év konyhafőnöke is volt. Ehhez képest most egy streetfood jellegű helyen varázsolja el a városlakókat. Heti menü, három fogás 1790 Ft, de a szezonális ételekből sincs hiány. Disznótoros, sütőtökös variációk, marhapofa, szürkemarha gulyás. Nem vega és nem fitnesz hely ez, de lehet tocsogni a zsírban, na meg az ízekben.
A debreceni Ikon séfjeként debütált a tévében, majd egy ugrással 200 kilométerrel arrébb, Budapesten nyitotta meg testvérével a húsimádóknak kötelező helyét a Bazilikával szemben. Amiért szeretem, az a debrecenijük (mondanám, hogy kézműves, ha nem utálnám ezt a szót, mindenesetre Kövér Zoli bácsitól érkezik), az, hogy egész nap be lehet tolni egy ütős reggelit, van kacsaszív, és báránycsülkös csuszát is lehet enni (2500-3500 Ft-ig) az óvatos duhajok pedig ehetnek lazacot papardelle tésztával (2900 Ft), de miért is tennének ilyet, ha egy csomó jóval izgalmasabb tétel is van az étlapon?
Zimre Zsuzsa
Fotók: Szindbád az utazó - címlapkép: Sparhelt bisztró