otpwmn

Az én 2017-es csodás terveim

Mit szeretnék?

A legjobban zuhanyzás és futás közben szeretek tervezgetni, ilyenkor minden kitisztul, és úgy érzem, enyém a világ. Ezek után „normál üzemmódban” kezd el konkrétabbá válni a terv, és ilyenkor a gépem előtt ülve már az is érdekel, hogy mégis mennyi pénzre lesz szükségem a megvalósításhoz. Vannak olyan tételek, amelyek egészen felvillanyozó módon térítésmentesek: ilyenek most éppen azok, amiket megírtam a tavalyi interjúélményeim kapcsán. De nyilván nem ezek vannak többségben... az álmaim nagy részéhez némi befektetett munkán kívül pénz is kell. Íme, a saját terveim erre az évre:

  • Februártól gépírás-tanfolyamon veszek részt, mert elég béna, hogy újságíró létemre két ujjal – igaz, villámgyorsan – pötyögök. Ettől azt várom, hogy gyorsabban haladok majd a munkával.
  • Fejlesztem az angoltudásomat, amit részben otthoni tanulással, részben tanár segítségével tervezek megvalósítani.
  • Szeretnék minden hónapban eljutni mostantól a kozmetikushoz „szépészeti kezelés” céljából, mert úgy érzem, ennyi idősen ez már alapfeltétele az ápoltságnak.
  • Az álmom egy igazán szép étkészlet, elegáns, finom porcelán, amit nem tartogatok majd vendégségre, mindennap élvezni akarom a luxusát.

Miből?

Konkrétan összesítettem, mi mennyibe fog kerülni, és azt is meghatároztam, mikorra időzítem a megvalósítást. A tervem az, hogy némileg több munkát vállalok, ami havi szinten többletbevételt jelent, ez fedezi majd a jelentkező új költségeket. A nagyobb tételekre, amilyen a porcelán, havi gyűjtögetésbe kezdek, így ez év végére, a következő ünnepekre megvalósítható álom lesz, karácsonykor már biztos, hogy az új tányérokból kanalazzuk a levest.

Bence 2017-es csodás tervei

Mit szeretne?

Bence szabadúszó grafikus, még nincs családja, és imád utazni. Nálam csak pár évvel fiatalabb, és elég ritkán látom, mert folyton valahol külföldön kalandozik. Most épp itthon volt, és elmesélte az idei vágyait:

  • Szeretné felújítani a lakását, ami egyben a munkahelye, ráadásul itt fogadja az ügyfeleit is. Totális átalakítást tervez, ami jobban megfelel az életstílusának, és új bútorokat is szeretne.
  • A lakásfelújítás mellett nem nagyon marad más álmoknak tér, de ha mégis belefér, akkor szeretne egy nyári túrát Norvégiában.

Miből?

A felújítás egy részéhez van elegendő félretett pénze, ami nagyjából a 70 százalékát fedezi a költségeinek. A maradék pénzt az idei munkákból menet közben gondolja előteremteni. A bútorokra lehet, hogy hitelt vesz majd fel, de az is lehet, hogy egy nagyobb munkának köszönhetően, ami a második félévben várható, és akkor akár készpénzben is meg tudja venni. A norvég út szerinte idén csak álom marad, de látott már sok mindent, lehet, hogy végül ez is összejön. Mert szerinte kell a tervezés, a rendszeres megtakarítás, de azért a spontán dolgok is megvalósulhatnak.

Andi 2017-es csodás tervei

Mit szeretne?

Andi épp most ment férjhez egy válás után, két gyereke van, az egyik még ovis, a másik harmadikos a suliban. Amikor megkérdeztem, azt mondta, nincsenek most nagy vágyai, örül, hogy végre kicsit elnyugodtak körülötte a dolgok, és a gyerekei is nagyobbak már. Szóval semmi különöset nem kíván, de azért kiderült, hogy mégis van pár titkos óhaja idénre:

  • Jó volna tavasszal rendbe hozatni a kertjüket, amire eddig nem jutott idő, pénz és energia. Nagyon szeret kertészkedni, és szívesen kialakítana egy új veteményt a hátsó kertben.
  • Örülne, ha elmehetnének egy külföldi nyaralásra nyáron, de az is megteszi, ha csak a Balatonig jutnak, csak legyen legalább két hétnyi közös pihenés.

Miből?

A kert sokba fog kerülni, ez tiszta sor, főleg, ha „rendesen szeretnék megcsinálni”, locsolórendszerrel, veteménnyel. Andinak van egy megtakarítási számlája, ahova rendszeresen gyűjt, és amit főleg a nehezebb időkre szán, de az is lehet, hogy most csakis a kertre kezd el gyűjteni. A férjével külön kasszán vannak, de mindenben támogatja őt, így valószínűleg ebbe is besegít. A nyaralásra minden évben havi szinten gyűjtöget. Ha a kert megvalósul, akkor valószínű, hogy idén a balatoni nyaralás fog „csak” összejönni.

Lehet, hogy nehéz elhinni, de én tényleg nagyon izgatott vagyok a terveimmel kapcsolatban, és igazán igyekszem, hogy ne úgy teljen el az első hónap, hogy nem tettem semmit az álmaimért. Már készülök a februári gépírás-tanfolyamra, tegnap átutaltam a díját, amire még decemberben egy pluszmunkával kerestem meg a pénzt. Itt áll az asztalomon a kisfiam ezüst malacperselye, amit csak nyáron, közvetlenül a nyaralás előtt nyitunk ki. Készülnek a 2017-es év csodás álmai…

Kárpáti Judit

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/B-D-S Piotr Marcinski