A menopauzán áteső nők, akik rendszeresen úsznak hideg vízben, testi és lelki tüneteik jelentős javulásáról számolnak be – derül ki egy új tanulmányból, amelyet a University College London kutatói vezettek. A Post Reproductive Health című szaklapban közzétett felmérés során több mint ezer nő állapotát követték nyomon, hogy megvizsgálják a hideg vizes úszás egészségükre és jóllétükre gyakorolt hatását.

Az eredmények azt mutatták, hogy a menopauzán áteső nők a hideg vízi úszás hatására jelentős javulást tapasztaltak a szorongás (a nők 46,9 százaléka számolt be erről), a hangulatingadozás (34,5 százalék), a rossz hangulat (31,1 százalék) valamint a hőhullámok (30,3 százalék) terén – ráadásul

a megkérdezettek 63,3 százaléka kifejezetten azért úszott, hogy enyhítse a tüneteket.

A tanulmányban idézett nők közül néhányan azt mondták, hogy a hideg vizet „azonnali stressz- és szorongásoldónak” találták, és a tevékenységet „gyógyítónak” jellemezték.

Lelki és testi segítség egyaránt

A tanulmány vezető szerzője, Joyce Harper professzor elmondta: „A hideg vízről már korábban kiderült, hogy javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt a szabadtéri úszók esetében, a jégfürdőt pedig már régóta használják a sportolók regenerálódásának elősegítésére. Tanulmányunk alátámasztja ezeket az állításokat, eközben azonban

a bizonyítékok arra is rávilágítanak, hogy a nők miként használhatják a tevékenységet a fizikai tünetek, például a hőhullámok és fájdalmak enyhítésére.”

A professzor szerint további kutatásokra van szükség a tünetek csökkenéséhez szükséges gyakoriság, időtartam, hőmérséklet és expozíció tekintetében. „Reméljük azonban, hogy eredményeink alternatív megoldást jelenthetnek a menopauzával küzdő nők számára, és több nőt ösztönözhetnek a sportolásra” – teszi hozzá.

A változókori tünetek enyhítése mellett a nők elmondták, hogy a hideg vízi úszás fő motivációja a szabadban tartózkodás, a mentális egészség javítása és a testmozgás.

Harper professzor elmondta: „A nők többsége azért úszik, hogy enyhítse az olyan tüneteket, mint a szorongás, a hangulatingadozás és a hőhullámok. Úgy érezték, hogy a tüneteiken segített a hideg víz hatása – testi és lelki szempontból egyaránt –, a hidegebb víz pedig még hatékonyabbnak bizonyult. Az is fontos volt, hogy milyen gyakran, mennyi ideig és milyen ruhában úsztak. A vizsgálatban részt vevő nők többsége nyáron és télen egyaránt úszott, és

azok, akik hosszabb ideig úsztak, erősebb hatást tapasztaltak. A hideg vízi úszásban az a nagyszerű, hogy az emberek a szabad levegőn mozognak, és gyakran a barátaikkal együtt, ami nagyszerű közösséget építhet.”

Nemcsak a klimax, hanem a menstruáció tüneteit is enyhíti

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a hideg vizes úszás javítja-e a nők menstruációs tüneteit. A megkérdezett 711 nő 46,7 százaléka azt mondta, hogy a tevékenység csökkenti a szorongást, és 37,6 százalékuk szerint segített a hangulatingadozásokon és az ingerlékenységen is.

A kutatók azonban a hideg vízi úszás előnyei ellenére is hangsúlyozták, hogy a tevékenység bizonyos kockázatokkal jár.

Harper kifejtette, hogy

„óvatosnak kell lenni, mivel a résztvevők a hipotermia, a hidegvízi sokk, a szívritmuszavarok vagy akár a fulladás veszélyének is kitehetik magukat.

Attól függően, hogy hol úsznak, a vízminőség is eltérő lehet, ez pedig növelheti bizonyos fertőzések előfordulásának valószínűségét.” 

A tanulmány tartalmazhat némi torzítást, mivel a felmérésben csak olyan nők vettek részt, akik már egy ideje űzik ezt a tevékenységet. És mivel a felmérést online végezték, nagyobb valószínűséggel csatlakoztak hozzá azok a nők, akik a kutatástól függetlenül is észleltek összefüggést a menopauza tünetei és a hideg vízben való úszás között.

Forrás: ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Luis Alvarez

Mózes Zsófi