Hajni megpróbáltatásai akkor kezdődtek, amikor tíz éve az egyik hétvégén egy alpinista ismerőse elhívta barlangászni. Ugyan könnyebb kalandra számított, de nagy élményt jelentett számára mászni a falakon, kúszni a szűk járatokban. Másnap viszont arra ébredt, hogy nagyon fáj a lába. „Gondoltam, ez csak izomláz, nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki” – emlékezett vissza. Hétfőn tehát elment dolgozni – az utolsó hetét töltötte az akkori munkahelyén – de egyre erősödtek a fájdalmai. Ezért pénteken munka után egyből az érsebészhez ment, aki mélyvénás trombózisra gyanakodott. A kórházban viszont azt mondták neki, nincs semmi baja, nyugodtan menjen haza. Szombaton már ki sem tudott kelni az ágyból, annyira fájt a lába. Vasárnap pedig – abban a hitben, hogy valóban nincs miért aggódnia – elment bevásárolni.

Éppen a polcok között sétált a boltban, amikor hirtelen rosszul lett, és összeesett. Utána pedig filmszakadás következett. Arra tért magához, hogy ütemesen nyomkodják a mellkasát, és felemelik a lábait.

Megérintette a halál szele

Nemsokára megérkezett a mentő, Hajni azonban zavarodottságában elutasította, hogy elvigyék – hiába győzködte az akkori párja is. Amikor hazafelé tartottak, az autóban újra elvesztette az eszméletét, akkor is jött érte a mentő, de ismét elutasította a segítséget. Másnap reggel viszont ő kérte, hogy vigyék be a kórházba. A mellkasröntgen és a CT-vizsgálat eredménye meghökkentette az orvosokat. 

„Komolyan mondom, nem értjük, hogyan élte ezt túl” – mondták neki, ugyanis kiderült, az érsebész jól gondolta, valóban trombózisa volt, ami miatt tüdőembólia alakult ki – de a mellkaskompresszió valószínűleg szétrobbantotta a vérrögöt, ami megakadt a tüdejében, ezért életben maradt. Egyébként egy későbbi vizsgálat kimutatta, hogy egy genetikai mutáció miatt hajlamos a trombózisra.

A felépülése sok időt vett igénybe, hosszú ideig volt ágyhoz kötve – közben pedig számot vetett élete addigi huszonhat évével.

„Miután tudatosult bennem, hogy bármikor véget érhet, elhatároztam, hogy életem hátralevő részét másképp fogom leélni, mint az addigit” – emlékezett vissza a sorsfordító hetekre. 

„Átgondoltam és átértékeltem sok mindent a múltamból és a jelenemből. Lezártam néhány kapcsolatot, amelyekről úgy éreztem, nincsenek rám jó hatással; elhatároztam, hogy többé nem törekszem görcsösen arra, hogy mindenkinek megfeleljek – elfogadom tehát magam szeretettel olyannak, amilyen vagyok.”

Az egészségére is jobban figyelt, mint korábban. Rendszeresebben sportolt: biciklizett, konditeremben edzett, futott, aminek aztán később a rabja is lett. A magánéletében is változás következett be: összejött a jelenlegi párjával, akit egyébként régóta ismert – két éve már házastársak is. 2016-ban pedig megszületett a kislánya, Anna. Egy idő után azonban újra rejtélyes fájdalmai lettek, amelyek – miután átmenetileg elmúltak – egyre erősebben tértek vissza. „Úgy éreztem, nem mozdulnak az ízületeim. Akkor estem kétségbe igazán, amikor már az egyéves kislányomat sem tudtam magamhoz ölelni” – mesélte.

Sok szakemberhez elment a panaszaival

De egyikük sem jött rá, mi lehet a probléma valójában. Közben már a munkáját sem tudta elvégezni – a fájdalmak miatt a sniccer sem maradt meg a kezében. Elege lett abból, hogy hiába szed többféle gyógyszert – reggelente az első dolga az volt, hogy bevett egy fájdalomcsillapítót –, semmi javulást nem tapasztalt. Elkezdett hát saját maga utánajárni a megoldásnak. Kutakodása során egyszer csak megakadt a szeme egy cikken, amely arról írt, hogy a növényi alapú étrend segíthet a panaszai mérséklésében. Gondolta hát, abbahagyja a gyógyszerek szedését és változtat az étkezésén. Fokozatosan elhagyta az állati eredetű ételeket, ami – az orvosok legnagyobb meglepetésére – meg is hozta a vágyott változást: három-négy hónap múlva teljesen megszűntek a fájdalmai, mi több, azt mondja, sokkal energikusabbnak érezte magát, mint valaha. 

Úgy érezte, sportolni is elkezdhet újra, sőt, remek erőnlétének köszönhetően olyan teljesítményekre volt képes futásban, amelyekről korábban álmodni sem mert: az aszfalton maratonit, a terepen pedig egy 55 km-es, saját maga által szervezett ultramaratonit teljesített, csapatversenyeken két bronzérmet is nyert. 

Okkal érezhette tehát úgy, hogy végre felhőtlenül boldog az élete: fájdalmaktól mentesen tudta végezni az imádott munkáját, egyre nagyobb sikereket ért el a sportban.

„Nagyon boldogok voltunk, hogy végre mindenki egészséges a családban, ugyanis ez a legfontosabb számunkra, nem pedig az, hogy halmozzuk az anyagi javakat” – hangsúlyozta. „Úgy éreztem ekkor, hogy a legnagyobb kincs adatott meg nekünk”.

Aztán egy éve, az egyik délután a kislánya, miután hazahozták az óvodából, arra kérte az édesanyját, vigye fel a lépcsőn – egy társasház második emeletén laknak –, mert úgy érzi, nincs ereje felsétálni az otthonukba. „Úgy gondoltam, nincs semmi baj, valószínűleg csak elfáradt. De másnap is ugyanerre kért engem – és akkor már sírt is. Egy idő után az is feltűnt, hogy beszéd közben gyakran megáll levegőt venni” – mesélte Hajni. „Ekkor már elkezdtem aggódni, ezért időpontot foglaltam a gyermekorvosnál. Anna viszont egyre nehezebben lélegzett, ezért nem akartam tovább várni: bevittem az ügyeletre”.

Mesébe ültetni a borzalmakat

Ott két orvos vizsgálta meg Annát. „Nincs miért aggódnia, teljesen tiszta a tüdeje” – nyugtatta Hajnit az első, akinél voltak. A másik szakember viszont sejtette, hogy gond lehet: mellkasröntgenre küldte a kislányt. Aggódva és feszülten vártak az eredményre, Hajni viszont igyekezett palástolni a kétségbeesését, hogy Anna ne érezze: gyökerestül megváltozhat az életük néhány percen belül, amikor majd elmondják nekik, mit mutatott ki a röntgenfelvétel.

„A mellkas bal oldala teljesen megtelt folyadékkal. Életmentő beavatkozásra van szükség” – ment oda egy orvos az egyik pillanatban a Hajni mellett levő szülőhöz, aki igencsak meglepődve reagált a lesújtó hírre. Az orvos pedig – hogy tisztázza a helyzetet – visszakérdezett:

„Akkor nem ő Molnár Anna?” 

Hajni nem tudta hirtelen, mit mondjon zavarodottságában, amikor meghallotta a kislánya nevét. Nem is volt ideje a saját érzéseivel foglalkozni: fel kellett készítenie Annát a beavatkozásra. Kiderült az is, hogy a kislány elkapta a koronavírust, ami tovább bonyolította az amúgy is nehéz helyzetet. Nemsokára pedig egy CT-vizsgálatot is elvégeztek a Annán, ami egy daganatot mutatott ki a csecsemőmirigynél.

Hajniban az eredmény kézhez vételekor egy pillanat alatt tudatosult, hogy Anna élete legkeményebb küzdelmét fogja vívni, rá pedig rengeteg teendő vár – és a feladat, hogy megteremtse a lelki hátországot a betegség elleni küzdelemhez.

Elhatározta, hogy nem szembesíti a kislányát a helyzet drámaiságával, az életéért folyó harcot a mesevilág óvó burkába helyezte: Anna a főhős, aki szembeszáll a fránya bajkeverő sejtekkel, és a daganattal, amit Linkának neveztek el. „Tudod, kislányom, Linka nem szereti a sok zöldséget és gyümölcsöt, egyél hát minél többet belőlük, hogy összezsugorodjon” – így motiválta Hajni kislányát a vitamindús táplálkozásra, ami a gyógyulás elengedhetetlen feltétele.

Fotó: Venter Attila

Futásaival a többi beteg gyereken is segít

Márciusban aztán kioperálták Anna csecsemőmirigyét, a következő időszakban pedig úgy tűnt, véget ért a hónapok óta tartó, mesemázba öntött rémálom. Szeptemberben viszont a kislány elkezdte fájlalni az oldalát. A vizsgálatok során kiderült, két tumor is van a hasában, hamarosan pedig megkapták a diagnózist: Annát a leukémia egyik típusa, a lymphoblastos lymphoma támadta meg. Hajni ekkor sem esett kétségbe: elhatározta, hogy csak egy forgatókönyv létezik: kislánya legyőzi a halálos kórt. Ő pedig továbbra is törekszik arra, hogy a gyermekét messze elkerülje a szomorúság. Nagy segítség neki, hogy a vele foglalkozó szakemberek is segítik ebben.

„Már tudjuk, hogy hívják azt a »szörnyeteget«, amely ellen felvettük a harcot. Viszont arra továbbra is törekszem, hogy a kislányomon ne hatalmasodjon el a betegségtudat, szerencsére a debreceni gyermekklinika – ahol Annát kezelik – dolgozói is mindent elkövetnek azért, hogy a gyógyuló gyerekeket vidám hangulat vegye körül.”

Azt is elhatározta Hajni, hogy már nem csak önmagáért és a családjának való példamutatás miatt fog futni, kilométereivel Anna sorstársain is segíteni fog. A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány önkéntese, a szervezet Fuss, fotózz, mosolyogj elnevezésű jótékonysági kezdeményezésének az „arca” lett. Az egyik figyelemfelhívásának célja pedig egy futópad vagy szobabicikli beszerzése volt a gyermekklinikára. Az ügyet hamar sikerre vezette: nemcsak ezt a két sporteszközt, hanem egyéb felszereléseket is felajánlottak az osztálynak, így a szülők már akkor is sportolhatnak, amikor nem tudják vagy nem akarják magukra hagyni a gyereküket.

„Teljesen olyan, mint én”

Hajni tehát érez magában annyi erőt, hogy a Annán kívül még másokon is segítsen, azonban nem tagadja, néha kiesik abból a szerepből, amit a kislány meséjében magára vállalt, és nem tud megálljt parancsolni a könnyeinek.

„Egyszer fürdetés közben elszörnyedtem, mennyi heg van már a kis testén. Összeszorult a szívem, és elkezdtem sírni. »Anya, mi a baj?« – kérdezte tőlem Anna. Én pedig igyekeztem összeszedni magam, hogy ne lásson így, hamarosan pedig újra nevettünk” – mesélte.

Úgy érzi, minden tekintetben egy hullámhosszon van a lányával. „Ő teljesen olyan, mint én. A betegség elleni küzdelem miatt is fontos, hogy érezzük egymás lelkét” – vallja. Szövetségüket nemrég szimbolikusan is megpecsételték.

Az egyik kezelés után Anna megsimította a haját, és egy csomó a kezében maradt. Hirtelen nagyon szomorú lett, sírni akart, de visszatartotta a könnyeit. 

– Anna, azt hiszem, elkezdődött – mondta neki Hajni.

A kislány szája legörbült, de csak nézte csendben az édesanyját.

– Anna, nyugodtan sírj, ha szeretnél – biztatta Hajni.

Ekkor már eltört a mécses.

– De anya, ugye te is levágatod a hajad? – kérdezte Anna, miközben a könnyeit nyelte.

– Persze, életem, így lesz. Ebben is számíthatsz rám.

Egyszerre vettek tehát búcsút a hajuktól. A fürtöket pedig összetartozásuk jelképeként betették egy keretbe, ami mindig emlékezteti őket arra, hogy a másik mellettük van – minden helyzetben, amikor erőre van szükség.

„Ő is támogat engem: amikor futok, mindig arra gondolok, hogy a célba éréskor büszke lesz rám, és végre megölelhetem. Egyszer meg is könnyeztem egy ilyen, »annás« befutót. Ha éppen távol vagyunk egymástól, adunk a másiknak egy kedves tárgyat, hogy ne felejtsük: lélekben mindig egymás mellett vagyunk” – mesélte Hajni. Egyébként nemcsak neki, hanem a férjének, Palinak is a sport jelenti a feltöltődést, amire szükségük van, hogy legyen erejük támogatni Annát. „A kislányom egyszer nagyon találóan megfogalmazta, hogy anyának is és apának is kell »játszani«, ami számunkra a futás, a biciklizés és a túrázás” – mondta Hajni.

Fotó: Venter Attila

Az apa biztos támaszt jelent

Pali mindent megtesz, hogy megteremtse a gyógyuláshoz és a nyugodt háttérhez szükséges feltételeket. „Nagyon szeretné ő is kivenni a részét a betegség ellen való harcból, de a kórházban csak egy szülő lehet a gyerekekkel. Így amíg bent vagyunk az osztályon, ő az anyagi biztonságot teremti meg számunkra – kamionsofőrként dolgozik, túlméretes gépeket szállít” – mondta Hajni. Hozzátette, azért is hálás Palinak, mert sokszor főz rá annak ellenére, hogy finoman fogalmazva sem ez a kedvenc elfoglaltsága, ráadásul nem is vegán – Hajni a speciális étrendje miatt ugyanis nem tud ételt rendelni. 

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy Hajni sem tud Anna mellett lenni. Ilyenkor anya és lánya „puszigombot” rajzolnak egymásra, amelyet megnyomnak, ha hiányzik a másik. Amikor Hajni futni megy, Anna mindig készít neki egy kis ajándékot, ami elkíséri a kilométerekre; amikor pedig a kislány olyan kezelésen vesz részt, amelyen nem lehet ott az édesanyja, egy karkötő emlékezteti a köztük levő láthatatlan, de elszakíthatatlan kötelékre.

Ami a jövőt illeti, Annának ugyan továbbra is kezelésekre kell majd járnia, de úgy tűnik, szeptemberben elkezdheti az iskolát. A családja pedig igyekszik minél több élményt adni neki, hogy erős és vidám lélekkel folytassa a küzdelmet. „Sokat kirándulunk, játszunk együtt. Úgy gondolom, a legjobbat akkor tesszük vele, ha ösztönző és ingergazdag környezetet biztosítunk neki. Mindemellett rendszeresen tudtára adom, hogy mennyire fontos nekem – azt például, hogy »szeretlek«, sokszor mondom neki. Úgy gondolom, ez az, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni.” – mondta Hajni meghatottan. Teljesen biztos abban, hogy Anna meggyógyul, és nemsokára már együtt fognak futni. És akkor egy olyan fejezettel folytatódik majd az említett mese, amelyben már nem szerepelnek a bajkeverő sejtek és Linka, a gonosz tumor.

Fotó: Venter Attila

Kiemelt kép: Venter Attila

A további képek a szerző tulajdonában vannak

Nádudvari Péter