– 

Na, jó, de mi is az a hisztamin-intolerancia?

Március óta home office-ban dolgozunk, a lehető legkisebb kockázattal a megfertődőződésre és kontakttá válásra. Ez az idő ugyanakkor arra is jó volt, hogy olyan rejtett betegségek is szembetűnjenek, amelyek a megfeszített munka és állandó rohanás mellett egyáltalán nem vettünk észre.

Június óta orvosról orvosra jártam (ha egy üzlet beindul, ugye) végül mostanra mondhatom, hogy hisztamin-intoleranciám (hisztaminózisom) van.

Azaz, magas hisztamintartalmú ételeket nem képes lebontani a szervezetem, és ha mégis találkozom ilyennel, akkor elég súlyos allergiaszerű tüneteim jelentkeznek: kiütés, hasfájás, görcsök, puffadás, kimerültség, szédülés vagy épp hányinger.

Ennek elkerülésére egy szabályt követek, ami leegyszerűsítve így hangzik: minél frissebb egy étel, annál kevesebb hisztamint tartalmaz, így minden konzervfélét, mindent, ami erjesztve, füstölve, savanyítva készül vagy tartósítva van, kerülöm, mert magasabb a hisztamintartalmuk. Tehát mindent, amivel bőven bespájzoltunk a karantén alatt.

Szerencse, hogy hatalmas kocka vagyok, ezért egyszerűen csináltam itthon egy Excel-táblázatot rá, így a legkönnyebb vásárolnom.

via GIPHY

Egészen nomád – ugyanakkor baromi egészséges – életmódra van ítélve az, akinek hisztaminózisa van.

Jószerivel azt ehetek, amit magamnak fogok meg a természetben. Mondjuk ki: elég, nagy sz.pás a hisztaminózis.

A táplálékallergiával ellentétben nem jár immunreakcióval, ugyanakkor a tünetek nagyon hasonlóak.

A hisztamin lebontásáért a szervezetben a DAO-enzim felel, és akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, azoknál jelentkezhetnek hasonló tünetek. Számtalan oka lehet ennek, de elsősorban a saját kórtörténetükben és a vékonybélszindróma z életvitelünkben kell keresnünk a választ.

Okozhatják gyógyszerek, hormonális problémák, bélflórazavarok, SIBO (azaz kontaminált vékonybél-szindróma), és még számos ismeretlen, egyelőre fel nem térképezett dolog, ugyanis egy újkeletű kórképről van szó.

De a hisztamin-intolerancia nemcsak egy korábbi betegség kísérő tünete, és/vagy az egészségtelen életmód miatt alakulhat ki, hanem lelki okok is állhatnak a háttérben.

Minden egy szelet pizzával kezdődött

Én rendszerint akkor rendelek pizzát, amikor már a belemet húzom, olyan fáradt vagyok.

Az első hullám alatt rendszeresen rosszul voltam, szorongtam a bizonytalanságtól, hogy megmarad-e a munkahelyünk, hogyan fogom kifizetni az albérletet, a diákhitelemet, egyáltalán, mikor lesz vége a pandémiának. Hétről-hétre új helyzetekre kellett spontán, gyorsan reagálnom és hónapokon át megfeszített stresszben éltem. Ha ez nem elég, közben felmondtam az albérletemet is, és költözködnöm kellett. Ez így ment három hónapon át. Amikor júniusban kinyitottunk, én már teljesen rosszul voltam.

Ez idő alatt a nagy rohanásban nem volt időm főzni, eleve a korábban bespájzolt ételekből éltem, és a laza napokon pizzát rendeltem. Mondhatom, én tartottam életben a hazai pizzériákat. Egy idő után feltűnt, hogy minden alkalommal, ha pizzát eszem, egyre rosszabbul vagyok. Végül egy napra teljesen ágynak estem: hányingerem volt, kiütéseim lettek, görcsölt a hasam és nagyon gyenge voltam. Két-három nap múlva jöttem csak helyre.

Innentől számítva eltelt még három-négy hónap, mire diagnosztizáltak, és még mindig nincs vége a sztorinak. Ugyanis

a hisztamin-intolerancia nem egy önálló betegség, hanem rendszerint egy másik, éppen futó vagy korábbi betegségnek a kísérőtünete, kórképe.  

Minden esetben, amikor valakinél hisztaminózist állapítanak meg, fontos feltárni az okokat is. Sok esetben, ahogy fentebb is említettem, például hormonális zavarok okozzák, de lehet autoimmun-betegségek mellékhatása, vagy például egy korábbi kezelés során kapott antibiotikum-kúra utóhatása, illetve fájdalomcsillapítók szedése is állhat a háttérben.

Én papíron most makkegészséges vagyok, a pajzsmirigyem is rendben, minden szervem jól funkcionál. Az egészségtelen életmódtól és a Covid-szorongástól eltekintve mindössze egyetlen állandó „betegségem” van kamaszkorom óta, ami a hisztaminózis okozója lehet, az pedig a fájdalmas menstruáció, amit rendszerint fájdalomcsillapítóval kúráltam, hogy lábra tudjak állni. 

Tünetek és okok

A miheztartás végett: nem endometriózisom van (erről ITT olvashattok nagyon jó cikket), egyszerűen csak kamaszkorom óta minden hónapban olyan fájdalommal jártak a „nehéz napok”, hogy nem bírtam se dolgozni, se egyetemre járni. Pontosabban csak fájdalomcsillapító és görcsoldó mellett. 

Hat évig bírtam ezt az áldatlan állapotot, mire beadtam a derekam, és elkezdtem fogamzásgátlót szedni, ami végül meg is szüntette a tüneteket. (Próbáltam különböző alternatív gyógymódokat, de semmi sem vált be, csak ez.) És többször kaptam influenza esetén antbiotikum-kúrát is.

Úgyhogy mondhatom, megdolgoztam ezért a hisztamin-intolanciáért.

De mivel mindenkinek a kórképe egyedi, így senki ne vegye készpénznek, hogy ha a karanténban mértéktelenül egészségtelen ételeket fogyasztott és/vagy korábban felelőtlenül tömte magát gyógyszerekkel, akkor neki is hisztaminózisa van.

Fontos az önvizsgálat, a testtudat erősítése – a diagnózis felállításában viszont mindig szakorvosra támaszkodjunk. A másik fontos tudnivaló, hogy a diagnózis felállítása lassú folyamat, legyetek türelmesek magatokkal és az orvosaitokkal. Nem kell megijedni a hisztaminózistól, a diéta ugyan rémisztő és kellemetlen, de ha egyszer elkezdesz étrendnaplót vezetni, és odafigyelsz magadra, akkor nagyon gyorsan a megoldás útjára léphetsz.

Ha hozzám hasonló tüneteket tapasztaltál, és hisztaminózisra gyanakszol, akkor se pánikolj be és kezdj el szigorú diétát tartani. Egyelőre csak vezess étrendnaplót, és figyeld magad, hogy melyik étel milyen hatással van a testedre.

Ha ezzel megvagy, akkor konzultálj szakorvossal, és ha javasolja, akkor készíttess intolerancia-tesztet. Ez egy szimpla vérvételes vizsgálattal történik, és két-három hét alatt megjön az eredménye. 

Mi a teendő, ha megvan az eredmény?

Tudásom szerint egy megoldás van rá: szigorú diéta.

A diéta hosszáról, szigorúságáról, hogy kell-e gyógyszeres kezelési is, illetve hogyan történjen a visszaállás hétköznapi étrendre, érdemes orvossal, dietetikussal konzultálni, hiszen mindenkinek más és más szintű lehet a hisztaminózisa.

Jó hír, hogy szigorú gyulladáscsökkentő étrenddel, életmódváltással minden rendbe jöhet.  

Rossz hír, hogy onnantól kezdve, hogy a szakorvos elengedi a kezed, az életed a feje tetejére áll, mert szinte minden tartalmaz hisztamint. Ezen a ponton Rubin Eszter szakácskönyve az, ami megfogja a kezünket, és továbbvezet az életmódváltás útján. Átfogó, alapos, precíz és érzékeny írás, amiben megosztja a saját történetét, ettől az olvasó egy pillanatra sem érzi magát egyedül a bajával. Minden szavában ott van a gondoskodás és a figyelmesség.

Praktikus tanácsokat, ad arra, hogyan szervezd át lépésről-lépésre az életed, közben pedig jóleső humorral és öniróniával segít átvészelni a legnehezebb napokat, amikor legszívesebben egy Big Mac-menübe folytanád a bánatod.

A következő oldalon aztán olyan pulled-pork és ossobucco-receptet kínál, hogy el is felejted azt a Big Macet, amiről még pár perce álmodoztál.  

A könyv házias, fantáziadús és könnyen elkészíthető ételeket tartalmaz (letesztelve), amit a rokonok is könnyen el tudnak készíteni, ha vendégségbe mész hozzájuk – így téged sem kínoznak azzal, hogy szakítsd meg a diétádat miattuk. Nem utolsó sorban pedig bazi finomak is.

Hasonlít a ketogén diétára, de nem az

Első látásra a receptek az ázsiai konyha világát követik, illetve nagyon hasonlítanak a ketogén diétára, de nem összekeverendő velük.

A gyulladáscsökkentő diéta is alacsony szénhidráttartalmú ételekből áll, jó zsírokból, zöld és sárga színű zöldségekből, és tilos az alkoholfogyasztás, vagy bármilyen erjedéssel készült étel (köztük a sajtok is). 

Sok a zöldség alaplé, a hamis pho-leves, a rizstészta, a rizsliszt alapú ételek, fűszerként pedig gyakran ajánlja a kurkumát. Nehéz elkezdeni, de amikor a szervezeted hozzászokik a kevés cukorhoz, akkor elkezded megérezni a zöldségek, gyümölcsök természetes ízét. Sovány vigasz, de hosszú távon mindenképp jól jársz vele.

Ha pedig egyszerűen nem jut időd otthon főzésre, akkor vegán, nyers vegán, vagy mindenmentes konyhán, illetve ázsiai vagy közel-keleti éttermekben találhatod meg a számításodat.

Ha a közelgő karantén ideje alatt nem akarsz kimozdulni otthonról, de házhoz szállítással friss zöldségekhez szeretnél jutni, akkor pedig EZT a listát ajánlom neked egy korábbi cikkemből.

Addig is, az erő legyen veletek!

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Getty Images