„Azt hittem nem eshetek teherbe, hiszen sosem nyeltem le..." (forrás: Bravo magazin - Szex, szerelem, gyengédség rovat)

A gyerekek nincsenek tisztában a szex, szerelem, intimitás, pornográfia, testiség, vonzalom közötti különbségekkel, ezért nagyobb eséllyel teszik ki magukat kockázatos kapcsolatoknak, érzelmi sérüléseknek.

Ráadásul a fogamzásgátlás különböző formáiról, a nemi úton terjedő betegségekről is csak részleges információik vannak, emiatt gyakran mindenféle védekezés nélkül, a jószerencsében bízva vágnak neki a szexuális felfedezőútnak.

Terhes tinédzserek veszélyben

A tinédzserek terhessége elég szorosan összefügg a jólléttel. Aki ilyen fiatalon válik szülővé, fokozottan ki van téve a legkülönbözőbb gazdasági, szociális és egészségügyi problémáknak. Tinédzser szülők esetén magasabb a csecsemőhalandóság, a koraszülés és a születési rendellenességek esélye; valamint gyakrabban előfordul bántalmazás, elhanyagolás is. Főként erre vezethető vissza, hogy nemzetközi adatok szerint a tinédzser szülők gyermekei között kétszer annyi a bűnelkövető, és háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy maguk is fiatalon legyenek szülők.

Természetesen sok függ attól, milyen támogatást kap a fiatal szülő, ki és hogyan segít neki a szülővé válás folyamatában.

Mindezek alapján kiderül, hogy alapvető fontosságú a szexedukáció: a fogamzásgátlás módjairól való tudás és annak alkalmazása, a tinédzser általános jólléte, önképe, testképe, önrendelkezési képessége; és persze a megfelelően támogató közeg (családban és azon kívül). Ha érthetően és érzékenyen kommunikálunk ezekről a kérdésekről, megelőzhetjük a túl korai szülővé válást.

Az Alkonyat generáció 

Vannak azonban országok, ahol úgy tűnik, nem ez az irány. Így például az Egyesült Államokban (ahol a világ fejlett országai közül évtizedek óta a legmagasabb a tinédzserterhességek aránya), több mint egy évtizede működnek az USA kormánya által támogatott, kizárólag a szexuális absztinenciát hirdető programok. Szexedukáció címén semmi másról nem beszélnek a gyerekek előtt, csak arról, hogy egyáltalán ne éljenek szexuális életet, tartóztassák meg magukat.

Többek között ennek is köszönhető, hogy megjelent a szexuális önmegtartóztatás romantikus ábrázolása az amerikai könyvekben, filmekben, újságokban is. Elég csak az Alkonyat (Twilight) sorozatra gondolni, amelyben az ember lány és a vámpír fiú első csókjára is vagy 250 oldalt kell várni (pedig szerelmük egyértelmű és bevallott), a szexuális beteljesülésre pedig csak a sorozat harmadik kötetében, az esküvőt követően kerül sor. Azonban romantikus megközelítés ide, szexuális absztinencia oda, az adatok tanúsága szerint ez a politika súlyos kudarcot vallott.

Egy 2011-es vizsgálat adatai szerint az ilyen szexedukációs programot működtető iskolákban volt a legmagasabb a tinédzserterhességek és a gyermekszületések száma. És ez akkor is így maradt, amikor a családi körülmények, jövedelemszint, nemzeti, etnikai hovatartozás szerint külön-külön is megnézték az adatokat.

Mindegy tehát, milyen családból jön egy kamasz és az is, milyenek az életkörülményei, a pusztán szexuális önmegtartóztatásra építő szexedukáció nyilvánvaló kudarc.

Az abortusz nem fogamzásgátlás

Szintén a rossz oktatási programokra vezetik vissza elemzők, hogy az „egy gyerek-politikából” éppen csak most kilábaló Kínában is robbanásszerűen megnőtt a tinédzserterhességek és a 18 éven aluli lányoknál elvégzett abortuszok száma. A sanghaji gyermeksegélyvonal vezetője szerint a nyári iskola szünet ideje alatt nem ritka, hogy naponta több mint ezer nem kívánt terhességről vagy az ettől való félelemről szóló hívást kapnak. Talán ennél is megrendítőbb, hogy a tinédzserek több mint harmada szerint az abortusz nem különösebben nagy trauma: „semmi komoly.”

Azon túl, hogy a szexedukáció gyakorlatilag nem létezik a kínai iskolákban, mindezt annak a számlájára is írják, hogy 35 éven keresztül az „egy gyerek-politika" eredményeként teljes generációk számára vált elfogadottá (egyfajta „fogamzásgátlási”, születésszabályozási móddá) a terhességmegszakítás.

A tinédzserterhességek mögött az esetek döntő többségében nem gyermekházasság vagy nemi erőszak áll. A vonatkozó kulturális hagyományok, a szexedukáció, a szexualitással, gyermekvállalással, fogamzásgátlással kapcsolatos tudás és ismeret, nemzedékek életét, életminőségét határozza meg. Az elhallgatás, az önmegtartóztatás láthatóan nem állítja meg a folyamatot, az abortusz nagyon messze van attól, hogy jó megoldásnak tekintsük. A kormányok pedig igen gyakran hoznak rossz döntéseket, ha meggondolatlanul akarnak befolyásolni folyamatokat.

Marad tehát a szembenézés, a felkészítés, a jó minőségű tudásátadás a megelőzés oldalán; a színvonalas támogatás és a széles segítő hálózat pedig arra az esetre, ha a megelőzés nem volt sikeres.

Itthon tíz éve nem csökken a tinédzserterhességek száma

A világon megközelítőleg 16 millió tinédzser válik szülővé minden évben, ami 11 százaléka a gyermekvállalásoknak. Ennek meghatározó része Kínában, Latin-Amerikában, Afrikában a Szub-szaharai régióban, valamint a Karib- térségben élő fiatalokat érinti.

Magyarországon 1995 és 2005 között csökkent, azóta stagnál a tinédzserterhességek száma. Nagyon sokat kellene tenni azért az iskolákban, a családokban és a teljes magyar társadalomban, hogy újra csökkenő tendenciát láthassunk.

Ne csak az jelentsen feladatot, ha kiderül, hogy egy lány terhes, a megelőzés itt – mint megannyi más esetben – is a legjobb és legolcsóbb megoldás.

Ha a gyerekek megtanulják (megértik, megérzik), hogy a saját testük felett ők rendelkeznek, ha megtanítjuk őket nemet mondani, és – nem utolsó sorban –, ha nem gondolják azt, hogy (egy neves gyerekvédelmi szakember megfogalmazása szerint) „a testükkel szívességet kell tenniük másoknak”, akkor ritkábban merül fel, hogy a szüzesség olyan „dolog”-e, amit odaajándékozunk valaki másnak, esetleg teher, amitől meg kell szabadulni.

dr. Gyurkó Szilvia

Fotó: „Juno", Fox Searchlight Pictures (2007), rendezte: Jason Reitman