1. Mire figyelj oda? Milyen jelei vannak egy bántalmazó kapcsolatnak?

– Senki nem érezheti magát megfélemlítve vagy megalázva egy olyan kapcsolatban, amelyben szeretik. Ha így érzed magad, akkor nem szeretnek.

– Ha úgy érzed, hogy a partnered ellenőriz, folyamatosan kontrollálni akar téged, ha néha „szinte levegőt sem kapsz” annyira dominál a kapcsolatban, akkor nagy valószínűséggel egy bántalmazó partnerrel hozott össze a sors.

– Bárki lehet bántalmazó. Nem függ iskolai végzettségtől, vagyoni helyzettől vagy nemtől. Tény, hogy a nők gyakrabban válnak kapcsolati erőszak áldozatává, de nem csak férfiak követhetnek el bántalmazást, és nem csak heteroszexuális kapcsolatban fordulhat elő.

– Az erőszaknak számos formája van, de mindegyik megengedhetetlen: fizikai erőszak, lelki, érzelmi bántalmazás, mérgező szavak, a másik megalázása, kiszolgáltatott helyzetbe hozása, elzárása a külvilágtól, anyagi ellehetetlenítése, közvetett módon való bántalmazása (például más családtagon keresztül) vagy zaklatása, szexuális együttlétre kényszerítése, szexuális kihasználása és zaklatása, ez mind-mind erőszaknak számít.

– Ha azt érzed, hogy minden szavadra és tettedre figyelned kell, hogy meg ne bántsd a másikat, ha a konfliktusokban mindig alul maradsz, ha esélyed sincs arra, hogy az érdekeidnek, véleményednek érvényt szerezz, ha folyton „tojástáncot” jársz a másik körül, akkor sajnos bántalmazó partnered van.

– Ha csak néha fordul elő fizikai bántalmazás, ha kisebb erőszak történik (például a falat üti meg melletted és nem téged), ha abbamarad az erőszak amint „megadod magad”, ha nem is fordul elő fizikai erőszak, csak a szavak amiket a partnered használ vagy a veled kapcsolatos viselkedése okoz benned rossz érzéseket, akkor is bántalmaznak, tudd, hogy ez mind megengedhetetlen! Azért, mert nem fordul elő minden nap vagy nem okoz véraláfutást, ez még erőszak!

– Ha utána bocsánatot kér, ha megígéri hogy soha többet, ha azt bizonygatja, hogy neki csak te számítasz, és pont azért viselkedik így, mert téged szeret a legjobban a világon, akkor is erőszak, és amiben benne vagy, az egy bántalmazó kapcsolat.

2. Milyen hatása van egy bántalmazó kapcsolatnak? Milyen tüneteket okoz?

– Az áldozatnak csökken az önértékelése, az önbizalma, elveszíti a hitét saját magában és abban, hogy képes lehet boldogulni a világban.

– Szégyelli magát, bűntudat gyötri, kiszolgáltatottá és erőtlenné válhat.

– Azt gondolja, hogy az egész az ő hibája. Ha ő másként viselkedne, akkor a partnere is jobban bánna vele.

– Depresszió, alvászavar, evészavar alakulhat ki és más betegségek, akár olyan súlyosak is, amelyek akadályozzák a munkavégzést, a mindennapi életvitelt.

– Természetesen fontos tünet, ha sérülések, megmagyarázhatatlan (vagy kevéssé hitelesen magyarázott) hegek, sebek, foltok borítják az áldozat testét. Ha szégyenlőssé válik és például a nagy nyári melegben is talpig felöltözve rejtegeti a testét.

3. Mit tehetsz, ha úgy érzed, bántalmazó kapcsolatban élsz?

– Keress egy bizalmast a környezetedben és beszélj vele! Ne tartsd magadban!

– Kérj tanácsot, segítséget, támogatást!

– Tájékozódj a lehetőségeidről! A neten is találsz támogató oldalakat: nane.hu, bantalmazas.hu, segelyszervezet.hu/veddeszre, patent.org.hu, de létezik egy olyan telefonszolgálat is, amelyet a nap 24 órájában ingyenesen felhívhatsz: 06-80-20-55-20

4. Mit tehetsz, ha valaki segítséget kér tőled azért, mert úgy érzi, bántalmazó kapcsolatban él?

– Beszélgess vele, hallgasd meg, kérdezz! Ne várd, hogy ő jöjjön hozzád!

– Ne ítélkezz felette! Ne mondd neki, hogy az ő hibája, és ne gyere azzal, hogy szerinted mit és hol rontott el.

– Ne tartsd őt nyomás alatt! Ne legyenek vele szemben elvárásaid, hogy mit kellene tennie! Csak ő tudhatja, hogy mit és mikor tud meglépni. A feltétel nélküli támogatásod a legfontosabb, amit adhatsz neki.

– Segíts neki megtalálni a megfelelő segítséget! Nézz utána a lehetőségeknek, érdeklődj, kérj tanácsot!

– Támogasd őt abban a döntésében, hogy kilépjen a kapcsolatból!

 

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Pexels/ Karolina Grabowska