Frida Angliában él, 13 éves korától 5 éven át bántalmazta szexuálisan egy férfi az online térben. Az abúzus túlélőjeként azért írt nyílt levelet, hogy tapasztalatait és kéréseit a lehető legtöbb ember megismerhesse. Ezzel is segítve a döntéshozókat abban, hogy ne szorulhassanak háttérbe a gyerekek érdekei. 

Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogász, a kampányban magyar részről szerepet vállaló Hintalovon Alapítvány szakértője a levélhez ezt fűzte hozzá: 

„Elég egyértelmű, hogy gyerekjogi és áldozatvédelmi szempontból a szigorításra szükség van, a színfalak mögött mégis parázs viták dúlnak. Az uniós szigorítás után az egyes üzenetküldő alkalmazásokban használt végpontok közötti titkosítás (end-to-end encyption) jelenlegi formájában nem maradhatna fenn. Az adatvédelmet és a magánélet védelmét úgy kell majd biztosítaniuk az üzenetküldő platformoknak, hogy mellette a gyerekek védelmének érdeke is megvalósulhasson. Ehhez változtatni kellene egyes cégek gyakorlatán, és szolgáltatóként nagyobb felelősséget vállalni. Ez nem könnyű, de talán sikerül.” 

És akkor most következzen Frida nyílt levele, amelyet a WMN exkluzívan közöl.

Tisztelt közösségi platformok, üzenetküldő szolgáltatások és technológiai vállalatok!

Túlélőként írok önöknek. Online szexuális gyermekbántalmazás túlélőjeként. Egy olyan digitális termékeket gyártó kultúra túlélőjeként, amely háttérbe szorítja a jogaimat és a biztonságomat.

Túlélők millióinak nevében írok önöknek.

Teszem ezt a saját, online-szexuálisvisszaélés-élményem miatt, és a többi zaklatást elszenvedő miatt. A levelemet több mint száz túlélő, és európai nonprofit szervezet írta alá azzal a céllal, hogy hallassuk a hangunkat. Szeretném, ha tudnák, hogy amikor a zaklatást elszenvedők helyzetének ismerete és a kockázatok mérlegelése nélkül hoznak döntést, jelentős károkat okoznak. Ma, amikor az üzenetek végpontok közötti titkosítására (end-to-end encryption) törekszenek, anélkül hogy garanciákat adnának a bántalmazástól való védelemmel szemben, az erőszaktevők zárt ajtók mögött léphetnek kapcsolatba gyerekekkel, és gyakran következmények nélkül zaklathatják őket.

Amikor 13 éves voltam, a közösségi média lehetővé tette egy 30 éves idegen számára, hogy megkeressen engem és más lányokat, és közvetlenül kapcsolatba lépjen velünk. Számtalan platform állt az idegen férfi rendelkezésére, ahol szabadon kommunikálhatott. Velem egy olyan üzenetküldő alkalmazáson vette fel a kapcsolatot, ahol utána 5 éven át kényszerített, hogy küldjek magamról intim képeket és videókat.

Az alkalmazás lehetővé tette, hogy a beszélgetés köztünk maradjon, így soha nem észlelték, és nem is állították le, ami történt.

A zaklatásom óta eltelt években láttam, hogy a kormányzatok világszerte az önök szervezeteivel együtt dolgoznak a szabályozáson. A legtöbbjük amiatt aggódik, hogy miként tartható fenn a biztonság amellett, hogy megmaradnak a magánélethez fűződő alapvető jogok, valamint a szabad véleménynyilvánításhoz való jog. Én is aggódom. 

Tizenhárom évesen megérdemeltem volna, hogy biztonságban legyek, egyúttal szabadon nyilváníthassak véleményt az interneten. A húszas éveikben járóknak is joguk van a magánszférához, és jogom ahhoz, hogy a gyerekkori képeimet és videóimat ne osszák tovább szabadon. A magam, és a több millió, online szexuális zaklatásnak kitett fiatal számára a szabad véleménynyilvánítás joga nem hozza magával a biztonsághoz és a magánélet védelméhez való jogot.

A zaklatásom óta eltelt években láttam, ahogy a digitális termékek fejlődnek, és számtalan új termék jelent meg.

Sokan önök közül úgy keltették életre ezeket, hogy csak utólag mérték fel, milyen károkat okoztak. Sokan önök közül a fiatalokra terhelik a felelősséget, hogy miért nem jelentik a bántalmazást, és a szülőkre, hogy miért nem veszik észre azt.

A biztonság tekintetében az egyéni felelősségvállalás kultúrája terjedt el, miközben az önök platformjainak jó részén riasztó ütemben nőtt a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos anyagok száma. Ideje, hogy önök is vállalják a felelősséget a felhasználóik jogaiért és biztonságáért. 

A zaklatásom óta eltelt években vártam. Vártam a pillanatra, amikor a digitális termékeket és platformokat felügyelő személyek együttműködnek majd azokkal, akik kárt szenvedtek miattuk. Vártam a pillanatra, hogy figyelembe vegyék a bántalmazást szenvedett emberek nézőpontját is. Vártam a pillanatra, amikor már a digitális termék megtervezésének kezdetén, nem pedig a végén dolgoznak azon, hogy a biztonság legyen az első. Továbbra is várok. 

Az önök platformjain jelenleg nincs átlátható, elismert módja az engem ért szexuális zaklatás követésének, ahogy a több millió, kockázatnak kitett fiatal esetében sincs ilyen, és ez eddig nem befolyásolta az önök döntéseit.

Azt szeretném, ha soha, egyetlen fiatal sem kerülne az évekkel korábbi, vagy a jelenlegi helyzetembe. 

Ahhoz, hogy egy termék megalkotásával kapcsolatos döntés során a felhasználók jogai és biztonsága előtérbe kerüljenek, az alábbi lépések szükségesek:

1. Vizsgálják meg a potenciális felhasználók körét, akiknek biztonsága csorbát szenvedhetett, akiket bántalmazhattak.

2. Kötelezzék el magukat amellett, hogy nem fejlesztenek és használnak olyan digitális terméket vagy szolgáltatást, amely kárt okozhat a felhasználóknak.

3. Teremtsenek átláthatóságot, és vállalják a felelősséget annak érdekében, hogy a felhasználók lássák, az önök platformjai biztonságosak. Készítsenek el, és tegyenek közzé egy hatástanulmányt, ami megmutatja, mit tesznek annak érdekében, hogy a felhasználók jogai és biztonsága megmaradjon!

Üdvözlettel, Frida

A készülő EU-rendeletről és annak hátteréről magyar nyelven itt olvashattok bővebben.

A levél angol szövegét, és a támogató túlélők, családok, és szószólók, szervezetek listáját ezen a linken találod.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / ljubaphoto

WMN szerkesztőség