Ahogy az Amerikai Egyesült Államok valamennyi államában, úgy Montanában is törvénybe foglalt joguk van a polgároknak a tiszta és egészséges környezethez – csakhogy az államok sem igazán tartják be a saját alkotmányukban foglaltakat.

Ez alapján perelte be tizenhat fiatal Montana államot, ugyanis a helyi kormányzat nemhogy nem veszi figyelembe, de egyenesen megtagadja a klímaválságot fokozó hatások figyelembevételét, amikor az energetikai engedélyeket kibocsátják.

Montana az USA jelentős szénexportőre, és itt található az ország legnagyobb szénlelőhelye. A fosszilis tüzelőanyagok – mint amilyen a szén is – káros szén-dioxid kibocsátása viszont súlyosan szennyezi a környezetet, fokozva a klímaválságot. A két héten át tartó tárgyaláson az államot képviselő ügyészség azzal érvelt, hogy Montana károsanyag-kibocsátása túl kicsi ahhoz, hogy érdemben hozzááruljon a klímavészhelyzethez, és a sajtóban kirakatpernek nevezték az ügyet.

A felpereseket képviselő ügyvédek szerint azonban az állam jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz: a növekvő szén-dioxid kibocsátás a hőmérséklet globális növekedését, aszályokat és erdőtüzeket okoz, nem beszélve a sarki jégtakaró olvadásáról. Szerintük mindennek pedig a fiatalok látják kárát a nem túl távoli jövőben, és a megújuló energiaforrások – különösen a szélenergia – használata mellett érveltek.

Kathy Seeley kerületi bíró a fiataloknak adott igazat, az ítéletben megállapította, hogy Montana üvegházhatású gázkibocsátásai mind az országra, mind a bolygóra nézve jelentősek, ezáltal pedig sérül a felperesek alkotmányos joga a tiszta és egészséges környezethez.

Julia Olson, az Our Children’s Trust nonprofit jogi szervezet alapítója szerint a döntés fordulópontot jelent a klímaválság kapcsán az államok ellen indított perekben. „Ez hatalmas győzelem Montanában a fiatalokért, a demokráciáért és a klímáért”nyilatkozta, majd hozzátette, hogy a jövőben biztosan fognak születni még hasonló ítéletek.

A jogi szervezet az USA minden államában indított már hasonló pereket, jelenleg négy folyamatban lévő ügyük van, köztük az épp erdőtüzek sújtotta Hawaii-n, ahol 2024-ben kerül majd sor a tárgyalásra.

Nem ez volt az első klímaválság miatt indított per a történelemben, ami a felpereseknek kedvező ítéletet hozott: 2020-ban a holland legfelsőbb bíróság hozott precedensértékű döntést abban a klímaperben, amit az Urgenda Alapítvány, és 668 holland magánember indított az állam ellen. A bírósági ítélet szerint az állam köteles volt 2020 végéig minimum 25 százalékkal csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást az 1990. évi mennyiséghez képest. 

A mostani montanai ügy sem az első klímaper az országban, de az első olyan kereset, amit nem utasítottak el. Montana állam természetesen nincs elragadtatva az ítélettől, abszurdnak nevezték a kerületi bíró döntését, és a főügyész szóvivője szerint fellebbezést terveznek benyújtani, erre hatvan nap áll rendelkezésükre.

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ William Campbell / Contributor

Dián Dóri