Pontosan mi is áll a törvényben?

Az új jogszabály minden eddiginél keményebben sújtja az LMBTQ-közösséget, ugyanis:

  • a homoszexualitást életfogytiglani börtönbüntetéssel bünteti;
  • a „súlyosbított homoszexualitásért” viszont – ezt a homályos kifejezést a „ragadozókra” értik, és arra, ha valaki „megtévesztéssel, téves reprezentációk használatával”, „indokolatlanul befolyásol” valakit homoszexuális aktusra – halálbüntetés jár;
  • a „homoszexualitás vétségének elkövetési kísérlete” hét év börtönbüntetést vonhat maga után;
  • akit bűnösnek találnak a homoszexualitás „promotálásában, népszerűsítésében”, az akár húsz év börtönbüntetést is kaphat;
  • az úgynevezett „visszaeső bűnözőket”, valamint azokat, akik a HIV- és AIDS-betegségeket azonos nemű szex útján terjesztik, halálbüntetéssel sújthatják.

Hogyan fajultak idáig a dolgok?

A Washington Post szerint Ugandában az elmúlt években drasztikusan megnőtt a homofóbia, nem kis részben az amerikai evangélikusok miatt, akik 2007 és 2020 között több mint húszmillió dollárt költöttek az LMBTQ-jogok elleni küzdelemre az országban.

diszkrimináció homofóbia LMBTQ halálbüntetés Uganda
Yoweri Museveni – Forrás: Getty Images / SOPA Images / Contributor

Scott Lively amerikai lelkipásztor állt élére ennek a mozgalomnak a kétezres évek elején. Részt vett egy nagy sikerű melegellenes előadás-sorozaton Ugandában, ezen a homoszexualitást a Nyugat által terjesztett „betegségként” írta le.

Néhány évvel később az ugandai parlament javasolta a „Kill the Gays” („Halál a melegekre”) törvényjavaslatként ismert kezdeti jogszabályt.

Lépésenként haladtak a mostani törvényig.

2021-ben a parlament elfogadta a szexuális bűncselekményekről szóló törvényt, ami kriminalizálta, és akár tíz év börtönbüntetéssel is sújtotta az azonos neműek közti szexuális aktust, valamint az akármilyen neműek közti anális szexet. Végül ezt a javaslatot Museveni megvétózta, és visszaküldte módosításra, mivel a javaslatban több olyan rendelkezés volt, amelyek már eleve szerepeltek más ugandai törvényekben. Mindeközben a politikusok nyíltan homofób és uszító megjegyzései csak eszkalálták az eseményeket és növelték az agressziót a LMBTQ-közösség ellen, amelynek tagjai körül fokozatosan fogyott a levegő. Tavaly augusztusban bezáratták az egyik legfontosabb LMBTQ-érdekvédelmi csoportot, a Szexuális Kisebbségek Ugandában (SMUG) nevű civil szervezetet azzal az indoklással, hogy állítólag engedély nélkül működött.

Idén viszont egyre jobban felgyorsultak az események, amikor április 17-én a bíróság óvadék ellenében sem volt hajlandó szabadon engedni hat fiatalt, akiket április 8-án tartóztattak le „szexuális bűnszövetkezetben való részvétel” vádjával. A fiatalokon kényszerített anális vizsgálatot és HIV-tesztet végeztek, amit az ugandai rendőrség sem tagadott. Ezek után már csak idő kérdése volt a hétfőn végül aláírt brutális jogszabály, amely több ponton sérti az ugandai alkotmányt és az Emberi Jogok Afrikai Chartáját is.

A nép kiáltása (?)

Joe Biden amerikai elnök az új jogszabályt az emberi jogok tragikus megsértésének nevezte. Kijelentette, hogy a Fehér Ház további lépéseket fontolgat, például szankciók alkalmazását és az Egyesült Államokba való beutazás korlátozását azokkal szemben, akik súlyos emberi jogi visszaélésekben vesznek részt.

Érdekes fordulat, hogy az Egyesült Államok egyik vezető evangélikus, republikánus politikusa, Ted Cruz texasi szenátor is csatlakozott a Fehér Házhoz és az ENSZ Emberi Jogi Hivatalához a törvény elítélésében.

„Ez az ugandai törvény szörnyű és helytelen – írta a Twitteren Cruz. – Minden törvény, amely kriminalizálja a homoszexualitást, vagy halálbüntetést szab ki »súlyos homoszexualitásért«, groteszk és gyűlöletes. MINDEN civilizált nemzetnek össze kell fognia, hogy elítélje ezt az emberi jogi visszaélést. #LMBTQ”

Ez azért is érdekes, mert Cruz eddig következetesen az amerikai melegek polgári jogai ellen küzdött. Tavaly még egyértelműen helytelennek és bírói túlkapásnak nevezte a legfelsőbb bíróság ítéletét, amely országosan legalizálta az azonos neműek házasságát. Ez a megjegyzése egyébként kimondottan visszafogott volt a 2015-ös döntésre adott kezdeti reakciójához képest, amelyet akkoriban „a zsarnokság definíciójának” és „nemzetünk legsötétebb óráinak egyikeként” írt le. 

Míg a nemzetközi reakciók elítélik a törvényt, addig viszont Anita Among, Uganda parlamenti elnöke a törvény bírálataira reagálva kijelentette, hogy Museveni döntése csak válasz „a nép kiáltására”. Külön közleményben sürgette a törvény kötelezettjeit, hogy „hajtsák végre a homoszexualitásellenes törvényben rájuk ruházott megbízatást”.

Félő, hogy a frissen aláírt törvény egy újabb lökést ad a kontinensen egyébként is aggasztó melegellenes hangulatnak, ugyanis szomszédos országok politikusai is üdvözölték a fejleményeket. Kenyai és tanzániai vezetők például már belengették, hogy követnék Uganda példáját „az emberiség védelmében”.

A brutális törvény ellen az Amnesty International nemzetközi petíciót indított, amelyet ITT lehet aláírni.

Forrás: ITT és ITT 

Kiemelt képünk forrása: Getty Images / Alet Pretorius / Gallo Images 

Szabó Anna Eszter