Arra jöttem rá, hogy nekem elég néhány perc a TikTokból, mert iszonyú zajos, túlingerel, nyugtalanít. A zenék, a vágások, ez a rengeteg izgés-mozgás, riszálás és pumpálás, esküszöm olyan, mintha egy cukorsokkos gyerekekkel teli zsúrral kevert Balaton Soundot tartanék a kezemben. 

Mégis érdemesnek találom a figyelemre, mert van abban a lenyomatban valami nagyon tanulságos, amit a felhasználók többségét adó fiatalok a közösségi platformon hagynak magukról. 

Megfigyeléseim során ráadásul rengeteg szuper tiktokert fedeztem föl, akik nap mint nap gyártják az edukatív, kreatív tartalmakat. De persze tele van hülyeséggel is a felület, sok-sok érdektelen, felszínes, vagy egyenesen buta tartalommal. No és néhány rettenetesen, ijesztően károssal.

„Elképzelem, ahogy élve eltemetlek. LOL”

Utóbbi körbe tartozik az a jelenség is, amire az amerikai színésznő, író Tova Leigh hívta fel a figyelmet nemrég. Az egészen hajmeresztő trend lényege az, hogy srácok kettétépik lányok pólóját, akik meg úgy tesznek, mintha ez rossz lenne nekik. Igen, ezt a mondatot leírtam. Mert ennek a trendnek az a lényege, hogy tényleg csak úgy tesznek, a kettétépett felső alatt ugyanis van egy másik top – az egész tehát színjáték.

Méghozzá egy olyan színjáték, amiben a lányok eljátsszák, hogy erőszakoskodnak velük, a fiúk meg azt, hogy ők az erőszaktevők. Mintha nem lenne bőven elég erőszak a valóságban. 

És ezt úgy tálalják, mintha poénos, sőt szexi lenne. Szürreális, az ember háta borsódzik ezektől a videóktól. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tova Leigh (@tova_leigh) által megosztott bejegyzés

Egy másik jelenség, amit szintén Leigh fedezett fel, még ennél is hátborzongatóbb. Fiúk (de felnőtt férfiak, férjek is) fantáziálnak arról, vajon milyen lenne, ha bántalmaznák, sőt akár megölnék a párjukat. 

Volt egy olyan videó, amiben a fiú azt írta a barátnőjének címezve: „Elképzelem, ahogy a csillagokat nézzük a szikla szélén, én meg lelöklek és meghalsz.”

Egy másik srác videójában meg az hangzik el, hogy „Elképzelem, hogy bowling randira megyünk, hozzávágok a fejedhez egy golyót, aztán behajítalak a pályára.” 

„Azt képzelem, hogy elmegyünk randizni, ások egy gödröt, belelöklek, elveszem a telefonod és élve eltemetlek.” 

Tovább is van, ahogy utánanyomoztam…

„Arról fantáziálok, hogy elmegyünk piknikezni, de a gyümölcsök helyett a torkodat vágom el, és k.vára hagylak meghalni.”

„Elképzelem, hogy a tengerparton vagyunk, belöklek a vízbe, fojtogatlak, és meghalsz.”

„Azt képzelem, hogy filmet nézünk, az arcodra nyomom a párnát, és megfulladsz.”

„Elképzelem, hogy elmegyünk horgászni egy csónakkal az óceán közepére, beraklak egy szemeteszsákba, és véletlenül bedoblak a vízbe.”

Ezeknek a szörnyű fantáziálgatásoknak a végén mindig ott egy LOL, ami a közösségi médiás „szakzsargonban” a harsány nevetést jelenti.

Nem ellentétes a közösségi alapelvekkel?!

Leigh külön feltett egy videót, amelyben arra figyelmezteti a szülőket, hogy itt az idő lehozni a gyerekeiket a TikTokról, mert az erőszakkultusz futótűzként terjed a platformon. Ami pedig talán még ijesztőbb, hogy ezeken a videókon mennyi lájk és komment van.

Nincs mese, ki kell mondani: az erőszakot, gyilkosságot és szexuális erőszakot trenddé tette a TikTok.

A cég pedig egészen addig egyáltalán nem foglalkozott a problémával (magyarul a jelentett videók egyikét sem tartotta ellentétesnek a közösségi alapelvekkel), amíg Leigh nem fordult a nemzetközi sajtóhoz. Miután a Newsweek lehozta a sztorit, a TikTok végül leszedett egy videót, és nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejtette, hogy a cégnél nem tolerálnak semmilyen erőszakos tartalmat. Szerencsére Leigh felhívására rengetegen reagáltak és azóta sokan felkapták a témát, így a TikTok egyre nagyobb nyomás alá kerül, kénytelen alaposabban átvizsgálni ezeket a videókat és profilokat. 

Mivel a platform átlagfelhasználói tényleg a kamaszok, Leigh különösen fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem az a megoldás, hogy a szülők most pánikszerűen eltiltsák a gyerekeket a TikToktól, hiszen tudjuk, hogy működik az ilyesmi ennél a korosztálynál. Ráadásul az erőszak kultusza nem új keletű (tulajdonképpen egyidős az emberiséggel), az internet térhódítása óta pedig az erőszaktartalmak fellelhetők bárhol és bárki számára, elég hozzá egy osztálytárs, aki a gyerek orra alá tol egy ilyen videót. 

A tiltás helyett fontos, sőt, mindennél fontosabb az őszinte, nyílt otthoni kommunikáció. Beszélgessünk sokat a gyerekekkel, tanítsuk meg őket a tudatosan tartalomfogyasztásra és a határhúzásra, arra, hogy felismerjék a különbséget a valódi poén és az erőszak között. 

Szóval lehet szidni a TikTokot, sőt szükség van a kritikájára, de nem tehetünk úgy, mintha mindaz, ami ott terjed, ne a tünete lenne annak a kultúrának, amiben élünk. Annak, amit mi teremtettünk. Nem érdemes belekezdeni abba, hogy „jaj, ezek a mai fiatalok milyen betegek, nem normálisak, megérett az emberiség a pusztulásra”. Mert mi ez a jelenség, ha nem (minimum) egy generáció segélykiáltása? Érdemes lenne így foglalkozni vele. 

Szabó Anna Eszter 

Forrás: ITT és ITT