Mi történt július 8-án?

Abe Sinzó a Liberális Demokrata Párt újraválasztásért induló jelöltje, Szató Kei mellett kampányolt ezen a napon. A volt miniszterelnök a felsőházi választások előtti utolsó pénteken beszédet mondott Nara városában támogatottja mellett, amikor eldördültek a halálos lövések. Támadója kétszer is eltalálta, a golyók pedig a hátába fúródtak. Sinzó azonnal eszméletét vesztette, tizenöt percen belül mentőhelikopterrel kórházba szállították, de sajnos nem tudták megmenteni az életét. Az orvosok hősiesen küzdöttek a volt japán kormányfőért, vérátömlesztést is kapott, de olyan súlyos belső vérzése volt, ráadásul a golyók egymáshoz nagyon közel találták el a nyakán, hogy nem sok esély volt már a támadás pillanatában sem arra, hogy túléli a lövéseket. 

Kisida Fumio, a japán miniszterelnök elítélte a merényletet és barbár cselekedetnek nevezte azt. „Egy brutális cselekedet volt, amely a demokráciánk alapját jelentő választások idején történt, ez teljesen megbocsáthatatlan" – nyilatkozta Kisida a helyi médiának.

Ki volt a támadó?

Egy 41 éves férfi, Tetsuya Yamagami már magára vállalta a merényletet, ő az első számú gyanúsított bár hivatalosan még nem emeltek ellene vádat. Yamagami egy 3D nyomtatással készült sörétes puskát használt a merénylet során. A férfi 2002 és 2005 között a japán Tengerészeti Véderőnél szolgált. Kollégái – akik mellett egy kiotói gyárban dolgozott májusig – teljesen átlagos emberként írták le. Tavasztól azonban, a Kyodó nevű lap szerint egészségügyi okokra hivatkozva elkezdett egyre többet hiányozni a munkából. A férfi egyik rokona az Asahi című lapnak azt nyilatkozta, hogy Yamagami építőiparban dolgozó szülei középső gyermekeként született és egészen idáig a családdal együtt élt.

Mikor az apja hirtelen elhunyt, Yamagami még gyerek volt, így az édesanyja vette át a családi vég vezetését. A nő ekkortájt kezdett érdeklődni egy vallási csoport, az Egyesítő Egyház iránt és nem sokkal később komoly összegeket adományozott nekik. Nem sokkal később a három fiútestvér a rokonokhoz fordult segítéségért, azt állítva, hogy nincs mit enniük.

Mit lehet tudni az Egyesítő Egyházról?

Az Egyesítő Egyházként ismert, eredeti néven Családi Szövetség a Világbékéért és Egyesülést 1954-ben alapították Dél Koreában. Hitvallásukat az Isteni Alapelv című könyv tartalmazza, amely a jóvátétel fontosságát hangsúlyozza, lényege pedig, hogy ez az új vallás felváltja majd a kereszténységet. Egyetlen Isten létezését tanítják, amely minden embert, a jókat és a rosszakat is egyaránt megváltja. A tanítások középpontjában az isteni gondviselés áll. Hitük szerint Koreában teljesedik be Jézus Krisztus második eljövetele. A vallás alapítója, Moon Sun-myung messiásnak hitte magát, ás állította, hogy a sátáni uralomtól próbálja megszabadítani a világot. Váltig állította, hogy 1935 húsvétján megjelent előtte Jézus, és arra kérte, teremtse meg a földi mennyországot. Azt mondta kétszer visszautasította ezt a felkérést de harmadszorra nagy vonakodva igent mondott a feladatra. De nem ez volt a leghajmeresztőbb kijelentése, egyszer például azt mondta, „a zsidók a holokauszttal fizettek meg Jézus meggyilkolásáért".

Képviselői több mint százötven országban vannak jelen, de leginkább Japánban, az Egyesült Államokban és Koreában. Nagyjából két-három millió tagjuk lehet jelenleg. A hírekbe eddig leginkább a tömeges esküvők látványos fotóival kerültek be, amelyen fiatal párok ezrei álltak egyszerre oltár elé.

Új részletek láttak napvilágot az indítékról

Az NHK japán műsorszolgáltató arról számolt be, hogy Tetsuya Yamagami azért vehette célba Sinzót mert annak nagyapja (Nobusuke Kishi, az ország egy korábbi vezetője – a szerk.) egy olyan vallási csoport, az Egyesítő Egyház terjeszkedését segítette, amely iránt a támadó erős ellenszenvet táplált. „Úgy gondolom, hogy Nobusuke Kishi hozzájárult a csoport népszerűsítéséhez, és emiatt gondoltam arra, hogy megölöm az unokáját" – mondta a nyomozóknak. „Haragudtam erre a szervezetre és úgy tudtam, hogy a volt minisztertelnök is szoros kapcsolatban volt velük. Az anyám is beszállt ebbe a vallási csoportba, adományozott is nekik, és onnantól a családom élete teljesen felborult". 

 

Az Egyesítő Egyház közölte, hogy értetlenül áll azok előtt a jelentések előtt amelyek a merénylettel gyanúsított férfiról szólnak. „A mi szemünkben nincs összefüggés a szövetségünk ellen irányuló nézetek és a volt miniszterelnök meggyilkolása között" – mondta Tomihiro Tanaka a Családi Szövetség a Világbékéért és Egyesülésért elnöke egy hétfői sajtótájékoztatón. – Még nem értjük miért történt meg ez a gyilkosság, de teljes mértékben együtt fogunk működni a hatóságokkal az indíték feltárása érdekében – tette hozzá.

Forrás:

ITT, ITTITT

Kiemelt kép: Getty Images/Kent Nishimura