Mindig is meg voltam győződve arról, hogy biztonságban vagyok a vízben. Nyolcéves koromban tanultam meg úszni, rengeteg nyarat töltöttem a Balatonnál, tengernél vagy épp bányatavak környékén. Ennek ellenére Illés Zoltán több olyan óvintézkedést is javasolt, ami számomra újdonság volt. Például azt, hogy jó úszó felnőttként se menjek be egyedül úszni. Főleg ne olyan mély vízbe, ahol nem ér le a lábam. Mert történet olyasmi, ami a legjobb úszó számára (amilyen én eleve nem vagyok) is veszélyes. Izomgörcs, rosszullét – bármi, ami miatt nem tudok tovább úszni. Aztán sajnálatos módon az is újdonság volt számomra, hogy a vízibiciklin is viselni kellene a mentőmellényt.

Lássuk, mi az, amit még mindenképpen meg kellene tennünk ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudjuk magunkat és a gyerekeinket is a vízben! Alább Illés Zoltán listája olvasható.

1.

Egy gyerek soha nem mehet felügyelet nélkül a vízbe! Kisgyerekeknél ez azt jelenti, hogy egy felnőttnek karnyújtásnyi távolságra kell lennie tőle. Egy úszni jól tudó, idősebb gyerek esetében, jól belátható, nem mély medencében elég lehet, ha a partról figyeli őt a szülő, de ez a figyelem ekkor sem a mobiltelefon nyomkodását vagy újságolvasást jelenti, hanem a valóban aktív monitorozását a gyerek tevékenységének. Otthoni, kerti medencéknél pedig gondoskodjunk arról, hogy a gyerekek egyedül még csak meg se közelíthessék a medencét! Nyílt vizeken ugyancsak nagyon fontos, hogy a felnőtt menjen be a gyermekkel a vízbe. Ez idősebb, akár tizenéves korban is szükséges lehet, ha a gyerek nem tud úszni. Ha a gyerek alámerül, csak akkor tud a felnőtt idejében reagálni, ha bent van a vízben.

2.

Fürdésnél különös tekintettel kell lennünk a gyermek úszástudására. Sok esetben nehéz ezt reálisan látni. A vízbiztos úszástudásnak megvannak az ismérvei, szükséges erről is szót ejteni. Egy gyermeknek (és ez igaz felnőttekre is), a vízbe ugrás után legalább húsz-huszonöt métert kell tudnia úszni valamely úszásnemben, szabályos és folyamatos levegővétellel, megállás nélkül ahhoz, hogy vízbiztosnak tekinthessük. Ettől függetlenül, még így se menjen egyedül a vízbe!

3.

Tévhit, hogy a vízimentő vagy az úszómester jelenléte elég ahhoz, hogy ne legyen baj. Tény, hogy vészhelyzet esetén ők lesznek a leggyorsabb és leghatékonyabb segítség. Tudjuk, hogy az ő dolguk az, hogy idejében figyelmeztessenek a veszélyre, de ők nem gyermekfelügyelők, és nem lehet mindenki mellé egy-egy vízimentőt állítani. Nem alapozhatunk arra, hogy baj esetén úgyis segítenek. Azt nem szabad megvárni, amíg baj lesz. 

 

4.

Akár tud úszni a gyerek, akár nem, gondolnunk kell a biztonságos vízmélységre is. Egy jó úszóval is történhet baj. Ha erre mély vízben kerül sor, könnyen tragédia lehet belőle. A mellkasig érő víz biztonságos. Ilyen mélységnél már úszni is lehet és játszani is, viszont könnyen le tudja tenni bárki a lábát, és fel tud állni, ha szükséges.

Mindig gondoljunk arra, hogy baj esetén, akár sétálva, gyalogolva is ki kell tudnunk jönni a vízből! Az is nagyon fontos, hogy természetes víz esetében tisztában legyünk annak tulajdonságaival, jellegzetességeivel. Hogy hol, milyen mély, hirtelen vagy fokozatosan mélyül, bizonyos időjárási körülmények milyen hatással vannak arra, hogyan lehet benne úszni. Az pedig alapvető, hogy a vízimentők ajánlásait ismerjük és tartsuk be. Ne menjünk úszni viharban, ne hagyjuk el a bóját!

5.

A karúszó, úszógumi és más felfújható eszközök hamis biztonságérzetet kelthetnek.

Ezek csak addig segítenek, amíg levegő van bennük, de ez a levegő bizonyos estekben nagyon hirtelen elszökhet, ami tragédiához is vezethet. Gondolni kell arra is, hogy a gyerek egy gumimatracon vagy gumicsónakban is csak addig van biztonságban, amíg azon vagy abban van, de ilyenkor is fennáll az elsodródás veszélye, akár gyenge szélben is. Felfújható eszközökkel sem szabad mély vízbe engedni, vagy mély vízbe vinni a gyerekeket! A felfújható mentőmellény pedig nem mentőmellény!

6. 

Vízibiciklizéshez, vízi sportokhoz, SUP-hoz mindig hordjunk valódi mentőmellényt, mert az életet menthet. Ezekkel a vízi eszközökkel ugyanis nem lehet a part közelében maradni, mert az a többi fürdőzőre nézve veszélyes lehet, így általában mély vízben használjuk őket. Fontos, hogy ettől függetlenül ezekkel sem szabad túlságosan eltávolodni a parttól.

Kerekes Anna 

 Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/goodmoments