„Kamaszkoromban eleinte fogamzásgátlót szedtem, de mivel laktózérzékeny voltam, a tablettában található minimális laktáztól is rosszul lettem, ezért abbahagytam. Az óvszert drágának ítéltük a barátommal, ezért megszakításosan »védekeztünk«. Borzasztó volt, részben, mert így a legjobb részt nem élhettük át úgy, ahogy akartuk, de az is rémes ebben a módszerben, hogy nincs olyan hónap amikor ne paráznál, megjön-e. Így az óvszeren megspórolt pénzt terhességi tesztekre költöttem” – mesél korábbi tapasztalatairól Zsófi, a helyzet pedig jól illusztrálja, mennyire nem egyszerű tizenévesen fogamzásgátlási módot találni.

Kiskorúnak tabletta?

Bár sok kamaszlány szülője nem szívesen írat fel tablettát a tizennyolc éven aluli gyerekének, dr. Csatlós Éva, a Maternity nőgyógyásza szerint a fogamzásgátló szedése nem az életkortól függ elsősorban.

Orvosi szempontból az egyik fő követelmény az, hogy a leánygyermeknek legalább két és fél éve menstruáljon ahhoz, hogy megkezdhesse a szedést.

Éppen ezért, ha valaki tizenöt évesen el szeretné kezdeni a nemi életet – és a doktornő tapasztalatai szerint ez távolról sem ritka –, akkor neki még nem javasolják ezt a módszert. A menstruációs ciklus ugyanis rendkívül bonyolult folyamat, ha túl korán avatkozunk bele, még azelőtt, hogy magától beállhatna, akkor leblokkolhatjuk az egész rendszert. Ha azonban megvan az orvosilag indokolt feltétel, akkor fiatalkorúak is nyugodtan elkezdhetik szedni – kellő körültekintés mellett nincsen károsító hatása, és bármikor felfüggeszthető.

Ezzel együtt elsődleges védekezési módszernek ő az óvszert szokta javasolni, hiszen az nemcsak a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek ellen, de a HPV (humán papilloma vírus – a szerk.) ellen is véd. Ez utóbbit nem csak nagyon nehéz kikezelni, de a méhnyakrák kialakulásáért is felelős.

Kockázatok és mellékhatások

„Amióta nemi életet élek, tablettát szedek. Viszont három éve váltanom kellett, mert tüdőembólia gyanús lettem, fájt a tüdőm, vizesedtem. Később, mielőtt felírták volna a tablettát, az egyik helyen vettek tőlem vért, hogy megállapítsák, nekem mi lenne a legjobb. Előtte csak találomra írtak fel fogamzásgátlót. Azóta minden rendben van” – számol be a rossz élményéről Tünde.

Sajnos az az általános helyzet, hogy az orvosi protokollban nem szerepel a páciensek előzetes kivizsgálása fogamzásgátló tabletta felírásának esetében. Pedig valóban életbevágó, hogy kellőképp feltérképezzék a kórelőzményét, azaz kiderüljön, volt-e trombózis a családban, van-e erre bármiféle hajlamosító tényező. Ebben az esetben ugyanis nem javasolt a tabletta szedése. A gyógyszer májon keresztül hat, ezzel kapcsolatban sem szoktak kötelezően előírni vérvizsgálatot.

Dr. Csatlós Éva azonban azt javasolja, a biztonság kedvéért mindenképpen végeztessünk el évente egy májfunkciós vizsgálatot.

Tablettát a hüvelybe?

Sokan azért is ódzkodnak a fogamzásgátló tabletta gondolatától, mert nem akarják hormonnal tömni magukat (vagy a gyereküket). Ám a hormonmentes módszerek sem mindig tökéletesek, Klárinak például egyáltalán nem vált be: „Háromszor használtam hormonmentes hüvelytablettát, háromszor lettem rosszul tőle. Noha nem említenek ilyesmit a mellékhatások között, de mindhárom esetben ugyanazokat a tüneteket tapasztaltam másnap reggel: szédülés, nagyon erős fejfájás, hányinger, légszomj, zsibbadás, remegés. Szinte percre pontosan ugyanakkor kezdődött és múlt el mindhárom alkalommal, így nem tudok másra gondolni, mint hogy összefüggésben állt a fogamzásgátlóval. Annyira intenzív volt mindhárom rosszullét, hogy soha többé eszem ágában sem volt használni a tablettát, ami ráadásul pezseg a hüvelyben, és kellemetlen érzés volt a páromnak is.”

Gyűrű, koton és társai

Mivel a promiszkuitás jellemző erre a korcsoportra, a betegségektől pedig csak ez véd meg, dr. Csatlós Éva elsődlegesen mindenképpen az óvszer használatát javasolja tinédzserek számára. Ezt – ha már stabilabb párkapcsolatról beszélünk – ki lehet egészíteni fogamzásgátló tabletta egyidejű szedésével, ami mellett az óvszer idővel elhagyható.

Ha azonban valaki  túl szétszórtnak találja magát (vagy a kamasz gyerekét) ahhoz, hogy mindennap ugyanabban az időpontban garantáltan bevegye a tablettát, azoknak ott van megoldásként a viszonylag alacsony hormontartalmú hüvelygyűrű.

A fogamzásgátló tablettához hasonlóan ez is vényköteles, azaz csak szakember írhatja fel. Hatékonyságában a tablettához hasonló, viszont nem igényel mindennapos foglalkozást, havonta csupán két alkalommal kell „észben tartani”, felhelyezni pedig ugyanolyan egyszerű, mint egy tampont.

Petra annak idején az elsők között volt, aki kipróbálhatta: „Kamaszkoromban még nem volt olyan sok lehetőség, mint ma: akkor minden lánynak tablettát írtak fel, és abból volt kábé háromféle, szóval én is az egyiket szedtem. Aztán, mikor egy időre abbahagytam, és olyan pattanásos lettem hirtelen, mint soha azelőtt, elhatároztam, hogy akkor ezt többet nem szeretném. A nőgyógyászom ekkor ismertetett össze egy Nuvaring nevű hüvelygyűrűvel, ami akkor még kísérleti fázisban volt nála is, az egyik első páciense voltam, aki kipróbálta. (Előtte természetesen készült laborvizsgálat.)

A hüvelygyűrű előnye, hogy alacsony hormontartalmú, és azt a keveset is helyi szinten adagolja, így nem roncsolja a vesét és a májat. Elvileg a menstruáció ötödik napján kell felhelyezni, majd pontosan három hét után kivenni, és így jönne huszonnyolc naponta a menzesz. De valójában egy kicsit lehet csalni – én például a nőgyógyász tanácsára négyhetente vettem ki, és így öthetente menstruáltam, és ezzel még pénzt is spóroltam, mert nyilván a gyűrű nem volt olcsó. Olvastam róla riogató cikkeket, de nálam teljesen bevált, évekig használtam. És ha azt kérdezed, lehetett-e érezni szex közben, a válaszom: többnyire nem. De néha tényleg előfordult, hogy átvándorolt a másik fél nemi szervére, és akkor jót röhögtünk (mert persze csak akkor derült ki, amikor kibújt a napvilágra), de egyébként diszkréten megbújt a mélyben, nem zavart sok vizet.”

Mennyire hatékony a fogamzásgátló módszer? Avagy száz nőből egy év alatt hányan lettek mellette terhesek?
Védekezés nélkül: 85%
Spermaölő zselék: 29-18%
Naptár módszer: 9%
Nyákvizsgálat és hőmérőzés: 2%
Megszakított közösülés: 27-4%
Óvszer: 15-2%
Pesszárium: 36-9%
Tabletta: 8-0,1%
Hüvelygyűrű: 8-0,1%
Spirál: 0,8-0,1%
(A két szám oka a körültekintő és az átlagos használat közötti eltérés) 

Gumiban nem jó?

Cserháti-Herold Janka hormonmentes fogamzásgátlási eszközökre specializálódott szakember is elsősorban az óvszert javasolja fiatalkorúaknak – az általa tanított természetes módszert pedig csak a nagyobb tudatossággal rendelkező, érettebb és biztos alapú kapcsolatban élők számára. Ezzel együtt fontosnak tartja, hogy a lányok már egészen korán megtanulják a testük működését, amibe akár a méhnyaknyák állagának vizsgálata is beletartozik. Az óvszer használatot illetően sajnos az a tapasztalata, hogy tizenéves kamaszok és a negyvenes férfiak is gyakran kelletlenül állnak hozzá, gyakran pufogtatott frázis például, hogy „gumival szexelni olyan, mint zokniban lábat mosni”. Ez a hozzáállás azonban nem segíti elő az okos, tudatos védekezést.

Janka azt is problémásnak tartja, hogy a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy a piacon léteznek igény szerint különböző méretű óvszerek. A rosszul eltalált méret viszont azt eredményezheti, hogy a kezdeti kudarcok miatt hamar elmegy a gumihasználattól a kedvük.

Kamaszok esetében az óvszer ára is negatív hatású lehet. Egy háromdarabos kiszerelés kilencszáz forint körül mozog, ami egy aktív szexuális életet élő tinédzser párnál – ha azt önerőből, azaz zsebpénzből akarják finanszírozni – hosszú távon komoly anyagi megterhelést jelent. Erre jó megoldás lehet az angol hozzáállás: ott az iskolai védőnőtől bármikor kaphatnak a gyerekek ingyenes óvszert.

Tudatos előkészületek – már óvodás kortól

Bár nem állítja, hogy reprezentatív mintából szerzi a tapasztalatait, dr. Csatlós Éva úgy látja, hogy egyre több szülő viszi el a gyerekét nőgyógyászati tanácsadásra még azelőtt, hogy az megkezdené a nemi életét, ami nagyon jó dolog. Hozzá is sok fiatal lány kerül így – ilyenkor megbeszélik, milyen lehetőségek, módszerek közül lehet választani, illetve milyen vizsgálatokra, szűrésekre kellene eljárni.

A módszereket illetően azért is előnyösebb ezt egy szakemberrel átbeszélni, mert ő egyénre szabott megoldásokat tud javasolni annak függvényében, hogy az illető hány kiló, mennyit sportol, milyen kapcsolatban él, mit és hogyan tervez hosszú távon, hány éves, vagy hogy milyen a ciklusa.

Cserháti-Herold Janka szerint azonban fájdalmasan hiányzik a fiatalokból a megfelelő szintű testtudatosság a szűréseket, védekezést és a megelőzést illetően, sokan már magát a témafelvetést is cikinek érzik. Emellett még bőven van hová fejlődnünk az iskolai felvilágosítás és a szexuális nevelés terén is.

Rendszerszintű változásra lenne szükség, ahol a testtudatosság már óvodáskortól része lenne az oktatásnak. Messze nem elvárható, hogy erről a kényes témáról egy szaktanár beszéljen a gyerekekkel, ez a típusú diskurzus egy kifejezetten erre specializálódott szakembert kíván. A helyzetet az sem segíti, hogy sok családban a szülők sem szívesen veszik elő ezt a témát. Ahogy a gyerekek nem akarnak abba belegondolni, hogy a szüleik is szexelnek egymással, úgy a szülők is homokba dugják a fejüket a gyerekeik nemi életét illetően. A „meg ne lássam, hogy szexelsz!” tiltással azt valóban elérhetjük, hogy nem az orrunk előtt fogja a gyerek csinálni (mondjuk, ez valószínűleg amúgy is így lenne), de attól még fogja csinálni, legfeljebb nem szerzünk róla tudomást – csak, ha már beütött a krach.

 

Fiala Borcsa