Motiváció

(Koppány Csenge, 19): Motiváció sok mindenhez kell. Például ahhoz is, hogy minden nap felkeljünk, és újra lendületbe hozzuk magunkat. A komfortzónánkból való kimozduláshoz pedig nemcsak motiváció, hanem határozottság és céltudatosság is szükséges. Csak így indíthatjuk el azokat az apró változásokat, amelyek összeadódva igazi, látványos eredményhez vezetnek majd.

Álmok

(Mészöly Ágnes, 45): Ha kilépünk a mindennapokból, ha letérünk a számunkra kijelölt útról, nekiláthatunk álmaink megvalósításának. Jane Goodall gyerekkori álmai mindenki számára őrültségnek tűntek, csupán egy ember hitt benne: az édesanyja. Ám ez a bizalom olyan erőt adott a szegény családból származó londoni kislánynak, hogy nemcsak Afrikába jutott el, de arra is képes volt, hogy százezreknek továbbadja az álmok megvalósíthatóságába vetett hitét.

Kompromisszum

(K.CS.): Jane nem vall radikális nézeteket.

Változást akar, és tudja, hogy a változás apró lépésenként történik. Nem várja el, hogy holnaptól minden más legyen.

Viszont ahhoz, hogy megnyílhassanak a lehetőségek, gyakran nem a járt utat kell választanunk. Haladnunk kell a körülöttünk lévőkkel, kihasználnunk a történések fluiditását és kompromisszumképesnek kell lennünk.

Fejlődés

(M.Á.): Az igazi változások nem látványosan, egyik pillanatról a másikra zajlanak, de a fejlődés lehetősége mindig megvan. Nemcsak az egyes emberben, hanem az emberiségben is. Az előrelépés záloga az emberi elme hajlékonysága és alkalmazkodóképessége, valamint az a tulajdonságunk, hogy képesek vagyunk saját hibáinkat észrevenni, azokból okulni. A legjobb példa Jane Goodall szerint erre az, hogy a Tanzániában élő falusi közösségek felismerték az esőerdő irtásának káros következményeit, és új földművelési technikát alkalmazva visszaadták a veszélyeztetett hegyoldalakat a természetnek.

Tudatosság

(K.CS.):

Nem elég tehát ökonómia és biológia tudományaiban felhalmozott rengeteg tudás, de önmagunkat is ismernünk kell.

A fejlődés ütemét a saját bioritmusunkhoz kell szabnunk, a saját és körülöttünk élő emberek szokásaihoz, képességeihez kell igazítanunk. Az, hogy melyik irányba változik a környezetünk, rengeteg tényezőtől függ, de mi, az emberiség vagyunk az egyetlen olyan tényező ebben a többismeretlenes egyenletben, amelyik változtatni tud, és amelynek változtatnia kell saját szokásain.

Jane Goodall és a moderátor, Al Ghaoui Hesna (Fotó: Koppány Csenge)

Célok

(M. Á.): Fontos, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, de az is lényeges, hogy tudatában legyünk: céljainkat nem egy lépésben, egyenesen fogjuk elérni. Minden apró vagy nagyobb kanyar, – figyelmeztet minket szelíden Jane – minden kitérő és látszólagos zsákutca arra szolgál, hogy jobban megismerjük a kitűzött célt, hogy alaposabban feltérképezzük a világot. Ezt nemcsak akkor kell észben tartanunk, ha a bolygónk megóvása a cél, hanem akkor is, amikor személyes életünkről, saját történetünkről van szó.

„Making a difference”

(K. CS.):  Jane többször is használta ezt a kifejezést az előadása alatt. Nem várhatjuk el magunktól, a környezetünktől, hogy azonnali látványos eredmény következzen be bármely tettünk hatására. Inkább azt tűzzük ki célul, hogy változást hozzunk, tűnjön az bármilyen jelentéktelenek is.

Ne adjuk fel az álmainkat csak azért, mert túl kicsik vagyunk ebben a hatalmas világban.

Mindenki és minden számít. Ahogy a Jane Goodall Institude Roots and Shoots programjának szlogenje is szól: „Get Involved!” – azaz a lényeg, hogy a változás részesei legyünk.

Felelősség

(M.Á.): Az, hogy nem egy személyben vagyunk felelősek bolygónk ökonómiájáért, a csimpánzok élőhelyéért vagy a globális felmelegedésért, nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem vagyunk felelősek. Sőt: a tudatos, környezettudatos élet azt jelenti, hogy minden egyes döntésünkkel valamilyen hatást váltunk ki a világból.

De ebben a felelősségben fontos az is, hogy nem vagyunk kiszolgáltatottak: hogy igenis mi vagyunk azok, akik tehetnek a dolgokról és a dolgokért.

Önismeret

(K.CS.): Amikor Al Ghaoui Hesna feltette a kérdést Jane-nek, hogy mi tette őt sikeressé, egy mosoly után sorolni kezdte: Az anyjának köszönheti, hogy támogatta az álmait, az apjának, hogy „előnyös a genetikai állománya”, azaz, hogy jól nézett/néz ki, a szerencsének, hogy lehetőségeket állított elé, és persze magának, hogy kihasználta azokat. Ez nem kérkedés – mondta mosolyogva – csupán saját személyének külső és belső ismerete. Ez a legfontosabb ahhoz, hogy kamatoztatni tudjuk önmagunk pozitív tulajdonságait, negatív tulajdonságaink elfogadásával együtt.

Közösség

(M. Á.): Dr. Jane Goodall igazi szellemi örökségének a Roots and Shoots közösségeket tekinti. Ez az a mozgalom, amelyik majdnem száz országban több mint tizenötezer sejtből állva igazi élő szervezetté nőtt az elmúlt huszonöt év alatt. Jane a legfontosabb korosztálynál, a gyerekeknél látja a továbbélés és a továbblépés lehetőségét – nem csoda, hogy rájuk bízta a remény magvait.

Mészöly Ágnes és Koppány Csenge

 

Az egyik leghitelesebb ember, akivel valaha találkoztunk

 

Fotók forrása: Koppány Csenge