Az E.ON Energy Globe Magyarország versenyének célja, hogy megismerhesse a szélesebb közönség is a legkiemelkedőbb hazai fenntarthatósági kezdeményezéseket, és minél népszerűbbé váljon a környezettudatos szemlélet.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, apró lépésekkel is élhetőbbé tehetjük a saját életünket, és nem mellesleg az utódainkét is.

A PET-palackok kizárása a hétköznapjainkból vagy a mosható pelenkák használata, illetve a csomagolásmentes élelmiszerek vásárlása is elegendő ahhoz, hogy elkezdődjön egy olyan folyamat, amelynek végcélja, hogy minél kevésbé terheljük a környezetünket.

Tatár Csilla az est moderátora és az E.ON Igazgatóságának tagja,  Jamniczky Zsolt
Tatár Csilla az est moderátora és az E.ON Igazgatóságának tagja, Jamniczky Zsolt

A Várkert Bazárban rendezett díjátadó gála „hivatalos öltözékét” Nora Sarman tervezte. Ezekben a ruhákban pompázott a műsorvezető és a hostessek is. A „Honeymooner” kollekció a tervező nagymamájától örökölt régi anyagok felhasználásával készült, a családi tradíció és a megújulás értékeit egyszerre láthattuk ezekben a ruhákban, és mi tagadás, nagyon jólesett rájuk nézni.

Ilyen szépek voltak a régi-új ruhák
Ilyen szépek voltak a régi-új ruhák

Az E.ON Hungária igazgatóságának tagja, Jamniczky Zsolt elmesélte a színpadon, hogy már gyerekkorában is lelkesen váltotta vissza az üvegeket a zsebpénz reményében, mára pedig teljesen kizárta az életéből a PET-palackokat. Szerinte a cselekedeteink mondják el rólunk a legtöbbet. Az EnergiaKaland-program, amelyet szintén az energiavállalat indított útjára, immár tízéves múltra tekinthet vissza, így rengeteg óvodás és kisiskolás gyerek megismerhette a felelős energiagazdálkodás alapjait.

A terített asztal és a színpad
A terített asztal és a színpad

A díjátadón is végig tapasztalhattuk a fenntarthatóságra való törekvést. A karbonsemleges vendéglátásban nem volt helyük sem a PET-palackoknak, sem a műanyag szívószálaknak, a menüsort pedig hazai, szezonális alapanyagokból állították össze a szervezők – az egyik tavalyi Energy Globe döntős, a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal együtt. Ráadásul a vendégek hazavihették az asztali díszítésként használt cserepes virágokat is.

A díjátadón kortárs hazai alkotók munkáit is láthattuk, megmutatták, ők hogyan képzelik el a fenntartható jövőt.

Iski Kocsis Tibor képzőművész Supernatural című felgyorsított képekből álló videóinstallációjában párhuzamosan láthattuk, mi történik egy hét leforgása alatt egy nyüzsgő nagyvárosban és az erdőben. Mondanom sem kell, melyik volt vonzóbb…

Vasali Katalin fotográfus alkotása a fenntartható jövőről szóló kérdőív alapján született, melyet az est vendégei előzetesen megkaptak, és azt mutatta be, milyen jövőben élnének szívesen a résztvevők. Nagyon zöld volt az a kép, és az E.ON vezérigazgatója is örömmel nézte a hatalmas, kivetített fotót a színpadon.

Barbarics Zsófia koreográfus fellépését is a fenntarthatóság inspirálta, kizárólag a gálára készítette el az igen plasztikus rövid táncelőadásokat.

6+3 menő zöld kezdeményezés

Idén három újabb kategóriával szélesítették a pályázók körét, így összesen hat kategóriában várták a pályázatokat. ezek: Vállalkozás, Önkormányzat, Jövő generációja, Egyéni kezdeményezés, Épület és Ötlet – és a zsűri úgy döntött, hogy idén két különdíjat is kioszt.

Szerencsére volt miből válogatni. A zsűri elnöke, Ürge-Vorsatz Diána, a Nobel-díjas csapatban dolgozó hétgyermekes klímakutató volt. Azt mondta, szakemberként sokszor pesszimista, mert úgy érzi, keveset teszünk a zöld jövőért, de ez a pályázat is bebizonyította, hogy van ok az optimizmusra. Rengeteg olyan munka érkezett, amelyben nem csupán a szakemberek, hanem (ahogy ő nevezte őket) „a hétköznapi hősök” bizonyították be, hogy a felelős együttgondolkodás vihet bennünket előre a jövőnk érdekében. Sok-sok apró lépésből áll ez a nagy vállalás, de kisközösségekben is lehet folytatni az együttgondolkodást a fenntartható fejlődésről.

Ürge-Vorsatz Diána, Vasali Katalin alkotása látható a háttérben
Ürge-Vorsatz Diána, Vasali Katalin alkotása látható a háttérben

Legszívesebben minden pályázónak adott volna díjat, mert mindegyikben volt valami olyasmi, amiből ő maga is tanult.

Arra biztatott mindenkit, hogy merjen „csodabogár” lenni, és merjen továbbálmodni a fenntartható jövő érdekében.

A gazdasági sikereket is sokszor azok érik el, akik bátran kitörnek a fenntarthatatlan üzleti és társadalmi modellből.

A nyertesek

A „Jövő generációja” kategóriában a Katica Tanya zöldenergiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő élményközpontjára esett a közönség választása. Kizárólag olyan programokat ajánlanak, amelyek nem igényelnek energiát, vagy ha igen, akkor azt 100 százalékban megújuló energiával fedezik.

A Katica tanya
A Katica tanya

A zsűri különdíjat adott az Europalánta Egyesület Bábos öko-mesekuckó óvodásoknak című kezdeményezésnek, amely a legkisebbek környezettudatos nevelését óvodákkal együttműködve, középiskolás mentorok bevonásával valósítja meg.

Az „Épület” kategóriában az Archikon Építészeti Kft. által tervezett Meséskert Óvoda, az ország első minősített passzívház óvodája nyert. A főváros XIII. kerületében található intézményben a fokozott hőszigetelés, a hővisszanyerős szellőzés, a fény- és jelenlétérzékelős LED-világítás mind a gyerekek és pedagógusok komfortérzetét szolgálja, ugyanakkor azt is eredményezi, hogy energiafogyasztása mindössze egytizede, mint egy hasonló intézményének.

Meséskert Óvoda
Az egyéni kezdeményezés kategóriát a közönség szavazatai alapján Burgmann Nóra „Zöld Matek” nevű, a környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blogja nyerte meg. A gyerekek az ingyenesen elérhető oldalon valós adatokkal számolnak, és hétköznapi környezetvédelmi problémák megoldásán gondolkodnak, a tervezők szerint így szinte észrevétlenül tanulják meg, hogyan élhetnek a jövőben fenntarthatóan. Ezt a díjat D. Tóth Kriszta adta át.

Az „Ötlet” kategória győztesét a zsűri választotta ki. A VR-COM nevű start-up csapat nyert KonvekPRO termékükkel, amely digitalizálja a mechanikus gázkonvektorokat, így azok vezérelhetővé válnak bármilyen modern digitális eszközzel. Az ő nyereményük egy egyedülálló nemzetközi üzletfejlesztési, mentorálási programmal járó tréning a düsseldorfi E.ON :agile accelerator-ben.

A „Vállakozás” kategória győztese az ÖMKi, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet on-farm kutatási hálózata a növényvédőszerek kiváltásában ért el kimagasló eredményeket. A hazai ökológiai gazdaságokban megvalósítható innovatív kísérletek életszerű helyzetekben mutatják be a gazdaságoknak a működési modellt. Így illeszkedik a program a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. A kísérletek témáját a résztvevő gazdaságokkal közösen alakították ki a kutatók, ezért is lehetett ennyire sikeres ez a program.

A verseny fődíjasa, és egyben a 100 % elektromos Nissan LEAF autó tulajdonosa a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda lett a zsűri döntése alapján. Az elismerést a pécsi „REBORN HOME” elnevezésű projektjük érdemelte ki.

A tervezők a ’70-es évekbeli házat olyan intelligens lakóépületté alakították át, amely több energiát termel, mint amennyit fogyaszt.

Az energiafogyasztás teljes mértékben megújuló erőforrásokon alapul. A zsűri hangsúlyozta: a projekt inspiráló és szakmailag kiemelkedő volt, miután egy régi kedvezőtlen adottságú házat újítottak fel ökotudatosan.

REBORN HOME

Mit vállalsz?

Az ünnepélyes díjátadón a résztvevők egy vállalást is tehettek a fenntartható jövőért, ezeket a szervezők az E.ON Facebook-oldalán osztják meg a közönséggel. Az „Egy zöld lépés” kampány fenntartható vállalásaihoz bárki csatlakozhat május 18-ig EZEN az oldalon, a játék kisorsolt nyertese pedig egy elektromos robogót nyer.

Both Gabi

Fotó: Sorok Péter

Kiemelt kép: Az E.ON Energy Globe Magyarország 2018 győztese: Kistelegdi Építészeti Iroda – Reborn Home