-

A szavazatok leadása háromféleképpen lehetséges:

  1. a WMN Facebook oldalán közvetlenül. KATT IDE!
  2. hozzászólásban, itt, a cikk alatt
  3. amennyiben nincs Facebook-profilod, akkor e-mailen is szavazhatsz, a [email protected] címen

Íme, az öt jelölt (ABC sorrendben), és az indoklás, hogy miért tartjuk őket érdemesnek a díjra.

Ámon Ada környezetvédő, az Energiaklub vezető tanácsadója

Ámon Ada (fotó: Ámon Ada Facebook-oldala)

Energiaügyi és környezetvédelmi aktivista, aki az Energiaklub vezetőjeként két évtizede küzd azért, hogy olyan nagy jelentőségű, az eljövendő nemzedékek sorsát alapvetően befolyásoló ügyekben, mint például a paksi atomerőmű bővítése, vagy korábban a Tolna megyei uránbányászati beruházás, a mindenkori kormányzat ne fű alatt, a civilek és a szakértők tájékoztatása, bevonása nélkül döntsön. Áder János köztársasági elnöknek küldött többedmagával együtt határozott hangú nyílt levelet a paksi atomerőművel kapcsolatban. Eközben tavaly nyár óta nemzetközi klímapolitikai feladatokkal is foglalkozik a berlini székhelyű E3G nemzetközi szervezet felkérésére.

Hosszú Katinka úszó

Hosszú Katinka (fotó: Hosszú Katinka hivatalos Facebook-oldala)

Az úszó, aki kiállt a nyilvánosság elé, és elmondta, milyen problémákat lát a szövetségben. Talán maga sem gondolta, hogy ekkora botrány lesz belőle. És noha kommunikációs szempontból valóban nem sikerült mindent a legjobban megoldania, de Katinkától elvitathatatlan a kurázsi, a tartás és a kőkemény munka. Valamint az a következetesség, amivel szóbeszédek ide, nyomásgyakorlás oda, teszi a dolgát és szembemegy egy olyan rendszerrel, ami évtizedek óta becsontosodott, elmeszesedett, mutyizásra, mismásolásra és susmusra épül. Ebből a szempontból szinte egyedülálló, amit csinál.

Sándor Mária ápolónő, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság alapítója

Sándor Mária (fotó: Sándor Mária Facebook-oldala)

A „feketeruhás nővér", akinek egyik reggel a kórházi nagyvizit idején a koraszülöttosztályon az inkubátor mellett állva egyszer csak elege lett. Persze nem „egyszer csak", hiszen az azt megelőző két évtizedben a szeme előtt zajlott a magyar egészségügyi rendszer leépülése. Kitört belőle a kétségbeesés, és értő fülekre talált. Ha valaki a saját egzisztenciáját is beáldozta az ügyért, akkor az ő. Közel egy évig volt munkanélküli, de közben mára egy egész mozgalmat vezet, az ellenállás ikonja lett, akit folyamatosan azzal vádolnak, hogy politikai befolyásolás alatt áll. Ám ő csak megy tovább, ahogy a vele készült videóinterjú alá kommentelte valaki: „megy és megy előre, talpig vasban".

Pataki Ági producer

Pataki Ági (fotó: Csiszér Goti/Goti Photography/WMN)

Sikeres, elismert, gyönyörű, boldog, méltóságteljes. Mi szüksége volt arra, hogy 2015 nyarán, amikor a menekültáradat megérkezett a budapesti pályaudvarokra, gyűjtést indítson, adományozzon, önkéntes segítséget nyújtson, a saját pénzéből vasúti menetjegyet, élelmiszert, gyógyszert vásároljon? Napokig szinte csak aludni járt haza, mert úgy érezte, tennie kell valamit azokért az embertársaiért, akiknek nincs akkora szerencséjük, mint neki. Ráadásul mindezt úgy tette, hogy nem plakátolta ki vele a közösségi médiát (Ági nincs is fönt a Facebookon, mi is csak a férjén, Kovács Gáboron keresztül értesültünk róla) vagy a sajtót. Nyugton maradhatott volna a saját kényelmében, de nem tette. És igen, azóta a menekültügy megítélése újabb árnyalatokat kapott, mert semmi sem olyan egyszerű, fekete vagy fehér, ahogy azt az óriásplakátok harsogták, vagy akár a jó szándékú segítők hitték. Megvan az esély rá, hogy a migrációs válságba az Európai Unió bicskája is beletörik. Az olyan emberek, mint Pataki Ági a szalagcímek mögött is látják a bajba jutott embereket, nőket, gyerekeket. És ezzel példát mutatnak.

Péterfy-Novák Éva író

Péterfy-Novák Éva (fotó: Péterfy-Novák Éva Facebook-oldala)

Péterfy-Novák Éva az Egyasszonnyal áttört egy kőkemény falat. Ebben az elementáris erejű nőregényben emberregényben az elmondhatatlant mondja el hibátlan irodalmi arányérzékkel. A történet a velejéig igazi; a forszírozott szülés során bekövetkező sérülés miatt idejekorán elvesztett kislány, és az ő bántalmazott édesanyjának története. Ami sajnos nem kitalált történet, hanem az ő személyes élménye. Elképesztő bátorság kellett ahhoz, hogy ez a tabudöntő szöveg így megszülessen. A regényből Tenki Réka szereplésével felkavaró monodráma is készült. Éva pedig nők ezreinek adott erőt ahhoz, hogy megtörjék a saját csendjüket, mert ez a regény nagyon sok, túl sok otthon bántalmazott, kórházakban szülés közben megalázott, semmibe vett nő igazsága.