Két napja egy tizenéves kezdett lövöldözni az iskolájában

Belgrád Vračar nevű városrészének általános iskolájában egy egyébként jó tanuló, tanulmányi versenyre is járó, de állítólag magatartásában problémásnak számító tizenhárom éves diák az apja fegyverével ölte meg nyolc iskolatársát és egy iskolaőrt.

Az oktatási miniszter a gyilkos videójátékokat okolta a merényletért, de a Telex helyszíni beszámolója szerint az apja korábban lőni tanította a fiát, aki hozzáfért a széfjében tárolt fegyvereihez is.

Szintén ebből a beszámolóból derül ki, hogy a hatóságok szerint egy hónapja készülhetett a merényletre, konkrét tervei voltak arra vonatkozóan is, hogy kivel végez (találtak nála erre utaló papírokat). Több fegyverrel és Molotov-koktélokkal indult az iskolába. Az elkövető még nem töltötte be a tizennegyedik életévét, így nem büntethető. Az áldozatok között van a Virtuózok című műsor szerb változatának korábbi versenyzője, a tizennégy éves Andrija Čikić is.

 Szerbia iskolai lövöldözés lövöldözés
Andrija Čikić – Forrás: YouTube/ Andrija Cikic

Terrorcselekménynek minősítették a második merényletet

A második merénylet csütörtök este 11-kor történt a Belgrádtól hatvan kilométerre található Dubona település parkjában, az áldozatok mind fiatalok, maximum a húszas éveik elején jártak. A CNN a szerb RTS-re hivatkozva azt írja, hogy

a merénylő két másik emberrel ült egy autóban, de a lövöldözés előtt kiszállt (más információk szerint mozgó járműből nyitott tüzet). A merénylet után elmenekült.

Nyolcan nem élték túl a támadást, tizennégyen pedig megsebesültek – egy huszonegy és egy huszonhárom éves áldozatot sürgősen megoperáltak, de az állapotuk továbbra is kritikus. Az éjszaka folyamán több mint hatszáz rendőr kereste helikopterekkel, drónokkal az elkövetőt.

Ma reggel elfogták a gyanúsítottat, arról, hogy beismerte-e a tettét, egyelőre nincs hír.

Hogy történhetett ez meg kétszer egymás után?

Természetesen nincs egyértelmű válasz erre a kérdésre, az viszont biztos, hogy Európán belül Szerbiában és Montenegróban tartanak a legtöbben fegyvert (az egész világon csak az Egyesült Államok előzi meg őket),

becslések szerint Szerbiában száz emberre megközelítőleg negyven (39,1) lőfegyver jut. Bár a fegyvertartási szabályok kifejezetten szigorúak, sokan még a délszláv háborúból megmaradt, illegális fegyvereket tartanak otthon.

Az biztos, hogy az elmúlt időszak feszültségei, kezdve a Covid-világjárvánnyal, folytatva a közeli háborúval és az ezek kapcsán kialakuló gazdasági válsághelyzetekkel, egyetlen országban sem javítottak az emberek mentális állapotán. Bár a jelek szerint nincs összefüggés a két lövöldözés között, rémisztő látni, hogy időben és térben ilyen közel egymáshoz, két fiatal ember gondolta azt, hogy ez megoldás bármilyen problémára. Bár az Egyesült Államokban eddig történt hasonló merényletek is rémisztők, a hozzánk való közelségük miatt talán a szerbiaiakat még félelmetesebbé teszi. 

Kiemelt képük forrása: Getty Images / Anadolu Agency / Contributor

Tóth Flóra