1. Tizenegy évvel ezelőtt indult a Budapest Bike Maffia. A szervezet a szociális ellátásba próbál innovatív eszközöket bevezetni, igyekszik ezeket bemutatni, hogy mások számára is vonzóbbá tegyék ezt a fajta munkát, ezt a területet.

2. Zita Bátonyterenyén nőtt fel és az első konkrét aktivista tevékenysége az volt, hogy 13 évesen tizenkét-tizenháromezer aláírást gyűjtött annak érdekében, hogy megmentse a helyi művelődési házat. Zita szerint a gyerekkori meghatározó élmények nagyon fontosak ahhoz, hogy ez a hozzáállás kialakulhasson és természetessé válhasson.

3.

Zita már tíz-tizenöt éve foglalkozik a klímaváltozás kérdésével, de a korábban vele készült interjúkból jellemzően kihúzták azokat a részeket, amikor erről a témáról beszélt, azzal a felkiáltással, hogy nem kell „ijesztgetni” az olvasókat. 

4. Zoli és Zita az ukrán háború okán kerültek kapcsolatba. Mindketten az elsők között voltak, akik elindultak a határra segíteni, és adományokat gyűjteni, szortírozni. Zita több ukrán menekülő családot is befogadott a lakásába. Az ukrán háború második napján négy óra alatt érkezett húsztonnányi adomány, és 100-150 ember maradt a gyűjtőponton segíteni.

5. Zoli és Zita egyetértenek abban, hogy alapvetően empátiával születünk, és ezt maximum elfelejteni tudjuk. Szülőként nagyon fontos lenne, hogy a gyerekből ne öljük ki ezt a természetesen meglévő érzékenységet.

6.

Egyedül az ember béna kacsa – vallja Zoli.

Ő mindig közösségben gondolkodik, mert együtt sokkal könnyebben és hatékonyabban lehet segíteni. Zita pedig a terepen és a szervezésben érzi magát erősnek.

7. Zoli szerint már nem érzékenyíteni, hanem cselekedni kell. Korábbi tapasztalatai alapján Zita azt gondolja, az érzékenyítés még mindig nagyon fontos, mert addig, amíg az emberek nem értik azt a helyzetet, amivel kapcsolatban cselekvésre szeretnénk buzdítani őket, akkor megfelelően cselekedni sem tudnak.

8. „Az önkétesség lényege, hogy olyan dolgot csinálj, amiket szeretsz, különben nincs sok értelme” – mondja Zoli.

9. Zoli szerint a kommunikáció az egyik kulcs a civil szervezetek működésében. És tény, hogy ez egy idő után nagyon sokba kerül, de ez az, amiért megéri csinálni, mert tud pénzt termelni, ami támogatja az adott civil szervezet munkáját.

10. A klímaváltozás hatásait már Zoliék is érzékelik a munkájuk során. Vannak nagyon durva hőhullámok és extrém hidegek is. Zoli szerint a saját bőrünkön érezzük e tendenciák hatásait. Ezek a hatások éles helyzetben, az utcán még inkább érzékelhetők.

Nagy Réka Ökoanyu