–

Pálma mindig is Tyukodon élt. Tizennyolc éves korában kezdett dolgozni a Tyukodi Polgármesteri Hivatalban, és rögtön letette az anyakönyvi szakvizsgát. Abban az időben a megyében ő volt a legfiatalabb anyakönyvvezető. Nem sokkal később férjhez ment. Hamarosan megszületett a lánya, akit élete első csodájának nevez.

Első házasságából hamar el kellett menekülnie – családon belüli bántalmazás miatt. Pálma egyedül maradt kisemmizve, otthon nélkül. Ha a családja és az öccse nem támogatja, képtelen lett volna újrakezdeni. Amíg a lánya 18 éves nem lett, addig egyedül nevelte.

Közben a Debreceni Egyetemen elvégezte a szociális munkás és a humánerőforrás menedzsment szakot is. Pár évre otthagyta a közigazgatást, de több mint tíz éve visszatért. Vezető főtanácsosként irányítja Tyukod közigazgatását.

Pálma hét évvel ezelőtt ismerte meg második férjét, akitől megszületett „élete második csodája”, a kisfia. A nehezen kiérdemelt családi idill azonban sajnos nem tarthatott sokáig, ugyanis alig két éve, tragikus hirtelenséggel meghalt a férje.

Pálma ezt mondta a polgármesterről:

„A Jóisten azért küldte be hozzám ezt a férfit, mert tudta, hogy én jó harcos vagyok, és küzdeni fogok.”

 Pálma újra egyedül maradt, ezúttal két gyerekkel. Hármasban élték mindennapjaikat, látszólagos nyugalomban.

Az újabb nehéz időszak idén tavasszal köszöntött be az asszony életébe. Elmondása szerint az eset 2017. május 10-én, az asszony névnapján történt.

A tyukodi polgármesterről már korábban is lehetett hallani furcsa történeteket. Pálma fülébe is jutott ez-az, de amíg nem tapasztalta a saját bőrén, maga sem hitte el – mondta.

Azon a bizonyos napon – az asszonynak a rendőrségi feljelentésben is szereplő beszámolója szerint – a polgármester bement Pálma szobájába, aki elmélyülten dolgozott, majd szexuálisan molesztálni kezdte. Pálma azt mondja, ha a hivatal egyik női alkalmazottja nem nyit rájuk dulakodás közben, nem biztos, hogy kiszabadul a férfi karjaiból. A jobb karja megsérült dulakodás közben, amiről látlelet is készült.

Hazaérve úgy érezte, hogy ezt soha többet nem szeretné átélni. Tartozik annyival a gyerekei-, és más nők önbecsülésének, hogy tesz valamit az ügyben. Mint később kiderült, a hivatalban már több nő is beszámolt arról, hogy átélt hasonlót, de cselekedni senki nem mert, hiszen a település nagyon szegény, mindenki rá van utalva az önkormányzat által kiutalt segélyekre, közmunkákra. Tyukod lakói kiszolgáltatott helyzetben vannak. Pálma mégis összegyűjtötte minden bátorságát, és ügyvédhez fordult, majd feljelentést tett.

Állását nem mondta fel, mert úgy érzi, nem ő a hibás, és nem akarja azért otthagyni a munkáját azért, mert más méltatlanul bánt vele.

Elhatározta, hogy a végére jár az ügynek, és harcol a nőket érő bántalmazások ellen azáltal, hogy nem száll inába a bátorsága, és igenis megküzd az igazáért. Természetesen a Magyarországon oly gyakran lendületes áldozathibáztató gépezet az ő esetében is elkezdett dolgozni. Akkor is, ha tanúja van az esetének, és orvosi látlelet is igazolja az erőszakoskodást.

A hivatalban mindenki kiállt mellette, az alkalmazottak közül több nővel is előfordult már hasonló eset, akár egyedülállóak voltak, akár jártak valakivel, akár házasságban éltek. Pálma elmondása szerint az ügy nagyon lassan halad előre, és ügyvédet találni sem volt egyszerű. Végül rábukkant egy jogászra, aki jelen pillanatban vállvetve küzd vele. 

Amióta nyilatkozott a sajtónak, igen sok támadás éri, de nem hagyja magát eltántorítani. 

Főként azért nem, mert közben rengeteg nő kereste meg, és elmesélték, hogy ők milyen bántalmazásokat éltek át, és mennyire büszkék rá, hogy Pálma is kiáll az igazáért. Azt mondja, most már csak miattuk sem futamodhat meg. A NANE rendezvényén is tartott a minap egy előadást, azt szeretné, ha még sok-sok nő meríthetne bátorságot abból, hogy ő nem hagyta magát, és csatába szállt a kiszolgáltatottakat érő erőszak ellen.

Amikor felhívtuk, és elmondtuk neki, hogy őt is jelölték lett a SzuperWMN-civil díjra, majdnem elsírta magát. Azt mondja, az utóbbi hónapok poklába az ilyen pozitív visszaigazolások hoznak számára egy kis reményt...

Finy Petra

Nézzétek meg további jelöltjeink portréit is, őket már korábban bemutattuk nektek. Kállai Szilvia és Surányi Judit, valamint Mérő Vera és Farkas Edina Lina, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene közösség alapítói. ITT pedig mindent elolvashatsz az idei SzuperWMN-díjról.

Kiemelt fotó: RTL Klub

További képek forrása: Németh-Kiss Pálma