Mérő Vera

A híres matematikus, Mérő László lánya, Vera eredetileg színésznőnek készült. A Műegyetemen kommunikációt, a MOME-n pedig média dizájner és tanár szakot végzett, közben publicisztikákat írt a Magyar Narancsnak, a HVG Extra Pszichológiának, különféle blogoknak, és megjelent könyve a Kalligramnál a pornó és a női szexualitás viszonyáról Pornográcia címmel.

2014 végén, a pécsi rendőrség áldozathibáztató videóira reflektálva alapította a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldalt, amit azóta másodmagával csinál Farkas Edina Lina szerkesztőtársával. Az oldal a nők elleni erőszaktól indult, ma már minden, emberi jogokat érintő témával foglalkozik. Vera nem rég csatlakozott az Amnesty International magyarországi szervezetéhez.

Vera véleménye szerint komoly problémái vannak a társadalomnak a szexbeszéddel, melynek részét képezik a szexuális agresszióval kapcsolatos nézeteink is.

A fent említett felháborító rendőrségi videó után létrehozott Facebook-oldal sikere őt is meglepte. Az oldal négy nap alatt 2600 követőt szerzett, ami kiemelkedően magas szám. Ez is jól mutatja, milyen nagy mértékű a társadalmi érzékenység a női szexuális önrendelkezés témájában. Az is észrevehető, hogy a társadalomban van egy közösségi eltávolító, bagatellizáló érzés: de ha valakinek a lányát megerőszakolják, nehezebben fogadjuk el a tényt, főleg, ha nekünk is van hasonló korú lányunk. A legfontosabb rálelni arra a kommunikációs módra, melyekkel ezeket az érzéseket artikulálni lehet.

 „A legfontosabb, hogy ne határolódjunk el a párbeszédtől, mert ez rögzíti a tabut.” 

Farkas Edina Lina

Az ELTE TÁTK-karán szociális munkásnak tanult. Korábban a PS Magazin vezető szerkesztőjeként dolgozott, amelynek vizuális és tartalmi megújulásáért is ő felelt.

Sokáig dolgozott a dívány.hu és Marie Claire print magazinjának újságírójaként, a társadalmat mélyen érintő, aktuális kérdések hátterét felkutatva. Mostanában lett szabadúszó, hamarosan több újságban és online magazinban jelennek meg cikkei.

Legutóbb egy szír menekült férfi esetét követte hónapokig, akinek a felesége Aleppóban él a mai napig, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal első- és másodfokon is elutasította a fiatal nő családegyesítő kérelmét. Történetén keresztül részletesen bemutatta, mire számíthat egy háború sújtotta országból menekült ember a magyar államtól, és mi lenne vele a civil szervezetek munkája nélkül. Februárban, az év leghidegebb napján, amikor mínusz 28 fokot mért a hőmérő, a kollégájával napokig követett a városban egy hajléktalan nőt, történetén keresztül pedig részletesen bemutatta azokat a rendszerhibákat, amelyek különösen nehézzé, szinte lehetetlenné teszik a periférián élők visszakapaszkodását.

Lina sokat írt arról, hogy a nemek közötti egyenlőtlenségek miként jelennek meg a nők életében, és az élet hányféle területén okoznak számukra hátrányt. Rendszeresen foglalkozik azzal is, hogy az áldozathibáztató, a nők elleni erőszakot negligáló attitűd hogyan jelenik meg rendőri intézkedéseknél, orvosi, pszichológiai kivizsgálások alatt a gyámhatóságon, a szociális ellátórendszer különböző területein vagy akár bírósági tárgyalásokon.

Rendíthetetlenül tárja fel a tabukat, fontosnak tartja a közérthető megfogalmazást szerkesztőként és újságíróként egyaránt,  de még így is gyakran úgy érzi, hogy cikkei, vagy akár az NTRTE posztjai távolról sem jutnak el azokhoz, akik szociális-, gazdasági-, kulturális helyzetükből adódóan súlyos információhiányban szenvednek, és ennélfogva a leginkább ki vannak szolgáltatva a sztereotípiáknak, tradícióknak, patriarchális elveknek vagy a politikai propagandának.

Vera és Lina találkozása után alig egy héten belül elkészült a pécsi rendőrség áldozathibáztató videóira adott válasz, a Szelfi Beta, ezt pillanatok alatt százezer ember megnézte, és hirtelen nagyon sok cikk jelent meg a csupán két hete létező Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldalról. Nem szoktak ekkora figyelemhez: naponta nyilatkoztak, élő adásokban találták magukat, és persze, ahogy az ilyenkor normális, rengeteg éles kritikát is kaptak. Voltak pillanatok, amikor sötéten látták a helyzetüket, de a közösség elképesztő támogatása mindig erősebb volt, és átlendítette őket a rosszkedvükön.

„November 23-án leszünk háromévesek, és már több mint 20 000-en vagyunk, akik szerint az erőszaknak nincs se színe, se neme, se kora. És nekünk, mint társadalomnak, minden formája ellen fel kell lépnünk.”

Akcióik között szerepeltek a futóhelyek biztonságosabbá tételét megcélzó összefogások, az utcai beszólások elleni fellépések, mindenféle aktuális erőszaktétel és hátrányos megkülönböztetéssel szembeni kiállás.

Finy Petra

Nézzétek meg további jelöltjeink portréit is, őket már korábban bemutattuk nektek. Kállai Szilvia és Surányi Judit. Holnap délután negyedik jelöltünk, Németh-Kiss Pálma is bemutatkozik.

Képek forrása: Mérő Vera és Farkas Edina Lina