A bátorság vajon mi?

Mit jelent bátornak lenni egy olyan országban, ahol csöndben maradni, „szerényen meghúzódni”, „botránymentesnek” lenni, „a magad dolgával törődni”, nem kitűnni a legnagyobb erények közé sorolhatók?

Mit jelent bátor nőnek lenni akkor, amikor papíron neked is pontosan ugyanaz jár, mint a férfiaknak, a valóságban pedig mégis 13.2 százalékkal kevesebb fizetést kapsz ugyanazért a munkáért, mint hímnemű kollégáid?

Mit jelent bátor nőnek lenni ott, ahol a komondor vak, a nő princípium, a szexizmus „jóindulatú”, és „örülj neki, hogy még észrevesznek”, „nőügyekkel pedig nem foglalkoznak”?

Ahol a nők aránya a parlamentben a rendszerváltozás óta nem haladta meg a tíz-tizenegy százalékot?

Ahol a minisztériumok élén per pillanat 0, azaz nulla nőt találsz?

Ahol a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai között kétszer annyi László nevű tudós van, mint nő (komolyan, a Kettős Mérce blog kiszámolta: 19 vs. 38; miközben a társadalomban ez az arány 5.000.000 vs. 300.000)?

De ne is menjünk olyan messze az otthoni akolmelegtől.

Mit jelent bátor nőnek lenni ott, ahol a szülés biológiailag meghatározottan és elvitathatatlanul a nők kompetenciája, mégis férfiak uralják a szülészszakmát – és a nők sorsát a szülőszobában?

Ahol az erőszak áldozatai „valószínűleg megérdemelték”, „minek mentek oda”, „miért nem öltöztek föl, és viselkedtek rendesen”, „miért nem pakoltak össze, és költöztek el azonnal”?

Ahol civil szervezetek vezetőit (nota bene: nőket és férfiakat egyaránt) meg lehet félemlíteni suttogva és nyilvánosan is?

Ahol, ha valamit tenni szeretnél másokért vagy épp magadért, akkor azt kapod: „vigyázz magadra!” meg „nem lesz ebből bajunk?”.

Mit jelent bátor nőnek lenni ott, ahol az öncenzúra és félelemvezérelt önkorlátozás kifinomult rendszere bénít meg embereket, kisközösségeket és államilag finanszírozott intézményeket egyaránt?

Szeretjük Magyarországot. Szeretjük a magyar embereket, szeretjük a nőket és a férfiakat. Szeretünk itt élni, és szeretnénk jobbá tenni a hazánkat.

Abban hiszünk, hogy ehhez a „jobbá tételhez” nem a hallgatáson, szerényen meghúzódáson, mindenáron betagozódáson, középszeren, öncenzúrán keresztül vezet az út.

Hanem vitán, párbeszéden, akár konfliktusok felvállalásán keresztül. Ehhez pedig olyan emberek kellenek, akiknek a történetén átviláglik a civil kurázsi, az emberi bátorság ereje. 

Ezeket az embereket szeretnénk méltóképpen megünnepelni a SzuperWMN-díjjal.

Ezért keressük Magyarország Legbátrabb Nőit.

A bátorság, a szótári meghatározás szerint:

„a veszélyes helyzettel való szembeszegülés akarati képessége a nemes, értékes célért. Mindig kockázattal jár."

(Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára)

József Attila szerint:

„De fölnőttünk már valahára,
Kik nem tudjuk, mi az vígan élni,
És mostan vashittel, jó bátorsággal
Sorsunk akarjuk fölcserélni."

(Fiatal életek indulója, 1922. október)

Jelöljetek!

Jelöljetek olyan nőket, akiket ismertek, akikről tudjátok, hogy képesek és hajlandók egy jó cél érdekében másokért, vagy épp magukért lépéseket tenni, akik bizonyították, hogy felemelni a szavad, és tettekre váltani a víziót, nem ördögtől való dolog. Olyan nőket, akiknek van vesztenivalójuk, és mégis úgy döntöttek: tesznek valamit azért, hogy jobb legyen a világ, amelyben élnek. 

A világ jobbá tétele nem feltétlenül, és nem mindig országos mozgalmakkal történik.

A világrengetés mindig egy apró lökéssel kezdődik. Egyéni döntéssel. Valakivel, aki észlel egy problémát, és úgy dönt: nem hunyja le a szemét, hanem megpróbál tenni valamit a megoldásért. Otthon, a kerületben, a faluban, a városban, a járásban, az országban.

Civil SzuperWMN

A SzuperWMN 2017-díjat két kategóriában (civil és közéleti) adjuk át idén novemberben. Titeket most arra kérünk, hogy küldjétek el jelöléseiteket a civil kategóriában. A jelölés menete a következő:

  • a [email protected] e-mail címre küldd el, hogy szerinted ki érdemelné meg idén a SzuperWMN-díjat
  • szükségünk lesz a jelölted nevére, egy rövid, ámde átfogó indoklásra, hogy miért érdemli meg szerinted a díjat (maximum tíz mondat legyen)
  • szükségünk lesz a jelölted elérhetőségére, és a te elérhetőségeidre
  • jelölési határidő: 2017. október 27. éjfél

A beérkezett jelöléseket a szerkesztőségi zsűri értékeli, a SzuperWMN-díj odaítéléséről titkos szavazáson döntünk majd.

Közéleti SzuperWMN

A közéleti kategóriában megfordítjuk a döntési mechanizmust. A szerkesztőségi zsűri kijelöl majd egy három-öt fős listát, amelyre olyan közéleti személyiségek kerülnek föl, akik szerintünk megérdemelnék, hogy SzuperWMN-díjasok legyenek 2017-ben. A listán szereplők közül aztán TI, az olvasók választjátok majd ki a győztest. 

A szavazás október második felében indul, itt, az oldalon, és a WMN Facebook-oldalán fogjuk bejelenteni a kezdetét, szóval figyeljetek minket!

Díjátadó: 2017. november 21. De erről majd később. Addig is, jelölésre föl! Várjuk e-mailjeiteket nagyon.

A WMN csapata

A SzuperWMN-díj névadó támogatója a Volkswagen Magyarország.

A SzuperWMN díjat 2016-ban adtuk át először. A díjátadóról szóló összefoglalót ITT TUDOD ELOLVASNI.