Mindenmentes jolly joker 

Eredetileg a nagylányom barátnőjének sütöttem a kekszeket – mert nem ehet gluténtartalmú ételeket, tojást és tejterméket sem –, ez egy igazi, jolly joker recept. Ráadásul cukormentesen is elkészíthető. Sokféleképpen variálható: megsüthető vegán vagy nem vegán verzióban is, bizonyos alapanyagok is helyettesíthetők, így tényleg mindenki könnyen el tudja készíteni a saját szája íze szerint!

Hozzávalók:
(12 db kekszhez)

  • 130 g nagyszemű (gluténmentes) zabpehely
  • 50 g gluténmentes liszt (hagyományos finomliszt is használható)
  • Fél csomag sütőpor (7g) 
  • 50 g barnacukor (vagy sima kristálycukor)
  • 50 g baracklekvár 
  • 100 g margarin (vagy vaj)
  • 1 evőkanál növényi tej (vagy tehéntej, de ha szépen összeáll a massza, akkor ez is elhagyható)
  • Fél teáskanál fahéj (elhagyható)
  • Fél teáskanál vaníliapaszta (elhagyható, de helyettesíthető is egy csomag vaníliás cukorral)

Tipp:

A tojást baracklekvárral helyettesítettem, de használhatunk más gyümölcsből készült lekvárt is. Ha nincs otthon, tegyünk a tésztához ugyanannyi almaszószt, vagy egy fél banánt, de ha szeretjük, akár egy evőkanál magvaj is jó – pl. földimogyoró vaj. Utóbbitól még különlegesebb ízvilágot kapunk.

egyszerű finom gyors zabkeksz vegan
Kép forrása: Nagy Fruzsi

Elkészítés: 

  1. A száraz hozzávalókat (zabpelyhet, lisztet, cukrot, fahéjat, sütőport) egy tálba öntjük. 
  2. Hozzáadjuk a baracklekvárt, a margarint, az egy evőkanál növényi tejet és a vanília pasztát. 
  3. Kézzel (vagy robotgéppel) gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, ügyelve arra, hogy jól összekeveredjenek az alapanyagok.
  4. Az összeállt tésztát fóliába becsomagoljuk, majd egy kb. 20 cm hosszú hengerré alakítjuk. Ha túl lágy a tészta, akkor tegyük hűtőbe fél órára, amíg a margarin valamennyire visszakeményedik. (Akinek ehhez nincs kedve, nyugodtan formázzon 12 db azonos nagyságú gombócot, amit egy pohár aljával le tud lapogatni. Viszont figyelni kell arra, hogy minél jobban lelapogatjuk a nyers kekszeket, annál vékonyabbak lesznek, így hamarabb fognak megsülni!) Nekem az a tapasztalatom, hogy bármilyen keksz készül is, érdemes egy vastagabb hengerré alakítani, így könnyedén szeletelhetjük, és nem kell a gombócozással vagy a kiszúrással bajlódni. Szuper gyors megoldás, és szép egyformák is lesznek a kekszek.
  5. A hengerből kicsomagolt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. Fontos, hogy hagyjunk elegendő távolságot a kekszek között. (Ha szeletelésnél alakjukat vesztik a nyers kekszek, nyugodtan igazítsuk, formázzuk őket a kezünkkel, hogy szép kerekdedek legyenek!)
  6. 180°C-ra előmelegített sütőben légkeverésen (alsó-felső sütésen 190 °C-on) kb. 10-12 percig süssük őket aranybarnára!

egyszerű finom gyors zabkeksz vegan
Kép forrása: Nagy Fruzsi

Tipp:

Nyugodtan keverjünk a tésztához csokipasztillát, darabolt mogyorót, szárított gyümölcsöt, kókuszreszeléket, vagy más finomságot. 

A kekszek lezárt dobozban egy hétig nyugodtan eltarthatók, de légmentes csomagolásban akár két hónapra is lefagyaszthatjuk őket.

egyszerű finom gyors zabkeksz vegan
Kép forrása: Nagy Fruzsi

A cukrásztitok

Sokan keverik a barna cukrot a nádcukorral. Amíg a hazai éghajlaton a cukorrépa terem meg, amiből a barna cukrot is készítik, addig a trópusi vidékeken a cukornádat termesztik, ebből készül a nádcukor. A nyers nádcukrot közvetlenül a növény levágását követően, finomítás nélkül, mechanikus sajtolással nyerik ki, ezért megmarad valamennyire a melasztartalma, azonban ásványi anyagokat – a cukorrépából előállított kristálycukorhoz hasonlóan – jelentéktelen mennyiségben tartalmaz. A barna cukor ezzel szemben azért barna, mert fehérítés után adják hozzá a melaszt, mint színezéket a kristálycukorhoz. A hagyományos receptekben, úgy gondolom, nyugodtan helyettesíthetjük a nádcukrot a hazai barna cukorral, az elkészült sütemény ízélményében nem lesz érzékelhető a különbség. 

Tarts velem jövő héten is!

Minden héten hozok nektek egy süteményt, aminek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak, és ha el kellene árulnom mennyit hibáztam már a cukrászati termékek készítése közben, valószínűleg tátva maradna a szátok. Én már csak mosolyogva gondolok vissza ezekre a bakikra, és inspirálnak, hogy olyan tippeket adhassak át nektek, amikkel ti már át tudjátok hidalni a felesleges akadályokat. 

Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy, ha sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor süssünk együtt! Tippek, trükkök és módszerek, klasszikus és különleges receptekkel ötvözve, amikkel a sütés nem csak élmény, de siker is lesz! 

További tippekért, trükkökért, receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok-oldalát a Facebookon is! 

WMN szerkesztőség

Kiemelt kép forrása: Nagy Fruzsi