Alighogy rákattintottam az emlékeztető e-mailre, megjelent egy tízperces visszaszámláló. Még épp volt időm elszaladni egy italért, majd kettőt pislogtam, és a régió legnagyobb startupeseményén találtam magam, amit a szervezők hatalmas profizmussal helyeztek át a digitális térbe.

A képernyőn pontban hétkor egy futurisztikus dzsungel fogadott

Az enyhén vibráló, kék-lila-rózsaszín növények közül Kovács „Kokó” István lépett elő, ő volt az est házigazdája. Köszöntötte a nagyérdeműt és biztosította arról, hogy a szervezők nagy gonddal készítették elő az online eseményt – és ez látszik is: szinte percre pontosan haladtunk, a rövid átkötő részekben a díszlettel harmonizáló zene szólt. 

Kovács „Kokó” István – Fotó: Bence Gellért (Hello Event)

Az est folyamán négy gondolatébresztő előadás mellett három díjat is átadtak, köztük a WMN felületeiről jól ismert az Év Női Startuppere-díjat is. További öt induló vállalkozást ismerhetünk meg, és egy pitchversenyen két startup küzdött meg egy bokszringben a szakmai zsűri szimpátiájáért.

„A vírus szempontjából mindenki egy hajóban evez”

Ezt Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója mondta, szerinte mindegy, hogy startupokról van szó vagy befektetőkről. Nagyon extrém, kihívásokkal teli helyzetben kell helytállni, amikor a jelen bizonytalansága tovább nehezíti a képletet, mégis azt tanácsolta a vállalkozásoknak, hogy próbáljanak hosszú távra fókuszálni. „Olyan időket élünk, amikor a piaci szereplőknek el kell felejteni a csillogást, és az unikornisszerep helyett teveként kell viselkedni.”

A szívósság ugyanis elengedhetetlen, a nehéz körülmények átvészelése gyors adaptációt követel.

Katona Bence

A válság egy lehetőség is…

…szóval álljon itt Katona Bencétől négy megszívlelendő tanács, amelyek segítségével kiaknázhatjuk a mostani helyzetben rejlő lehetőségeket, nem csak vállalkozóként:

  •  Légy bölcs!
  •  Digitalizálódj!
  •  Légy agilis!
  •  Térj el a megszokottól!

„Akik először lépnek, nincsenek mindig előnyben” – állította Jason Williamson, az Oracle for Startups alelnöke és globális vezetője, felsorakoztatott példáival pedig alátámasztotta, hogy a türelem igazán kifizetődő lehet.

2020 enyhén szólva sem az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult, ezért volt megjósolható, hogy a virtualitás előbb-utóbb nagy szerepet kap majd az üzleti életben. Az elmúlt időszak jó visszajelzés azoknak a vállalkozásoknak, amelyek életében eddig is fontos szerepet játszott az innováció – a befektetett energia megtérülni látszik. Azt a tanulságot is levonhatjuk, hogy virtuálisan abszolút mennek a dolgok, ugyanúgy lehet sikereket elérni. A virtualitásnak hála, eljött a technológiai központokon kívül eső startupok ideje, hiszen jó ötletekkel a világ minden táján találkozhatunk.

Jason Williamson

Covid–19, a nagy változáshozó

A digitális kapcsolódásnak köszönhetően Michael Schuster, a Speedinvest társalapítója és ügyvezető partnere egy bécsi stúdióból jelentkezett be az elmaradhatatlan futurisztikus dzsungellel együtt. Emlékeztetett mindannyiunk kényelmes helyzetére: az otthon melegében nincs sorban állás a becsekkolásnál, sem a mosdónál és a kávégépnél, no meg a wifi is működik. Üzletileg is megnyugtató információkkal szolgált, a dolgok jó irányba haladnak, hiszen a piacon jelenleg több pénz van, mint eddig bármikor. Jó időszak ez a vállalkozásra, és így, hogy nem kell utazgatni, a felszabadult időt hasznosan be lehet forgatni további üzletek megkötésére.

Példaképekből sem szenvedtünk hiányt: a magyar vonatkozású Prezi és LogMeIn, az észt székhelyű Bolt mind megmutatták, hogy Európából is lehet valaki „unikornis” (azaz olyan cég, amelynek értéke átlépte az egymilliárd dollárt!). (Itt fel kell fednem tudatlanságomat, ugyanis korábban fogalmam sem volt, kik azok az „unikornisok”, aztán Szőcs Lilla kvíze szerencsére képbe hozott.)

Michael Schuster

Az egyik legemlékezetesebb momentum számomra az volt, amikor a következő poén elsült. Szerintem a humor kiváló eszköz a nehéz helyzetekben, és ezt Michael Schuster jól felismerte:

Ki vezette a digitális átalakulást a cégeteknél? 

a) CEO (vezérigazgató)

b) CTO (technológiai igazgató)

c) COVID–19

Hitelesség és szenvedély

Az inspiráló előadók közül előzetesen egyedül Hosszú Katinkát, olimpiai bajnok úszót és az Iron Swim Budapest alapítóját ismertem. Nem csoda, hiszen nagyon erős énmárkával büszkélkedhet, aminek alapja a hiteles kommunikáció és az autentikus tartalom. Elmesélte, hogy az iron ladység egy nemzetközi interjúnak köszönhető, az egyik újságíró ragasztotta rá a jelzőt, ami annyira megtetszett neki, hogy erre húzta fel a saját brandjét.

Hosszú Katinka

Sikere szerinte abban rejlik, hogy bármit csinál, szenvedéllyel teszi, legyen szó úszásról vagy üzletről. Végül így érte el élete legnagyobb álmát, az olimpiai aranyat is.

Leendő vállalkozóknak még egy tanácsa van a szenvedély és hitelesség mellett: higgyenek abban, hogy változást tudnak elérni!

Az este folyamán három díjat osztottak ki. Szinte biztos vagyok benne, hogy a díjazottak tisztában voltak Katinka iránymutatásával, megvolt bennük a hitelesség és a szenvedély, ezért választotta őket a szakmai zsűri és a közönség kategóriájuk legjobbjának.

Bence Gellért (Hello Event)

Idén először jutalmazták a vírushelyzet miatt megváltozott piaci viszonyokra legjobban reagáló startupot, amit az automatizált szövegelemzéssel foglalkozó Neticle érdemelt ki. Az Év Női Startupperének járó díj a WMN felületeiről valószínűleg nektek is ismerősen cseng, a ti szavazataitok alapján dr. Breuer Anita kapta a rangos elismerést. A kitüntetést DTK adta át a Logiscool alapító-vezetőjének. Az Év Alapítója díjat Basa Richárd, a Hiventures növekedési portfóliójába tartozó, egyedi informatikai megoldásokat fejlesztő Oriana ügyvezetője zsebelhette be.

D. Tóth Kriszta, Breuer Anita és Nagy Gergely

Még néhány befektetés itt, még néhány befektetés ott…

A nagyszabású rendezvény még egy húszperces backstage tourt is tartogatott a kíváncsi közönség számára, ahol feltörekvő startupok mutatkozhattak be a Hiventures portfóliójából. Az elektronikus rollertöltőtől kezdve a hidroponiás növénytermesztésen át a cipőtalpba integrálható hőtartó technológiáig minden volt.

Végezetül pedig egy bokszringben zajló startuppárbaj szemtanúivá váltunk, Kokó így a természetes közegében is megmutatkozott. A szakmai zsűri kegyeiért a Darts Matek, egy gamifikált, játékos matematikaoktatást segítő szoftver és a SEYU – Együtt a győzelemért! szurkolói applikáció küzdött meg.

Ha kíváncsiak vagytok, ki nyert, nézzetek bele az eseménybe ITT. Szerintem megéri, ha a legnagyobbaktól akartok tanulni, hiszen motiváló gondolatokból akadt bőven – és ezt a díszletet vétek lenne kihagyni.

Deli Csenge