A Logiscool alapításának „van egy családi indíttatása is: a lányom szeretett volna továbbtanulni kódolást, mert nagyon szerette, de nem volt hol” – kezdi a történetet Anita.

Mit csinál ilyenkor egy eltökélt anya? Utánanéz, ötletel, bevonja a férjét, majd ha kikristályosodott az ötlet, megvalósítja. Így történt, hogy 2014-ben megnyitott kapuit az első Logiscool, amely egy programozósuli gyerekeknek.

Az iskolaalapítást konkrét tervek övezték: mindenképpen szép irodai környezetet szerettek volna kialakítani, hogy a gyerekek belekóstolhassanak, milyen lesz majd a jövő munkahelyén dolgozni. Abban is biztosak voltak, hogy egyetemisták fognak tanítani, mert ők sokkal könnyebben megtalálják a közös hangot a gyerekekkel.

Az országszerte számos városban megtalálható Logiscool iskolákba hét-tizennyolc éves diákok jelentkezhetnek, akik tanév közben kurzusokon, nyáron pedig táborokban sajátíthatják el a kódolás minden csínját-bínját. Az oktatás során nagyon fontos a harmonikus átmenet, a gyerekek így logikus lépések folyamán jutnak el az építőkockaszerűen összerakott játékoktól a konkrét, írott programnyelvekig. Még mielőtt a programozó szó hallatán sötétben ülő, fekete képernyőt és érthetetlen karaktereket bámuló „kockákra” gondolnánk, jusson eszünkbe, mennyi képességet fejleszthet a kódolás: az algoritmikus gondolkodás, a logika és a problémamegoldó képesség mind ilyen.

Anitáék célja, hogy a mindenhová okoskütyükkel szaladgáló fiatalok „ne csak passzív felhasználói legyenek ezeknek az eszközöknek, hanem alkotóivá is váljanak a digitális világnak.

Szükség lesz ez a jövőben a digitális írástudásra – mi ezt adjuk meg a gyerekeknek.”

Hogy milyen nagy szükség van a Logiscoolra, mi sem bizonyítja jobban, hogy franchise-rendszerben világszerte, hazánkkal együtt 16 ország több mint 100 iskolájában folyik ez a nem mindennapi, élményalapú oktatás. A tavaszi lezárás sem okozott különösebb fennakadást számukra, sőt, tapasztalataik szerint, a karantén szinte mindenkiből a legjobbat hozta ki, ezért egy hét alatt sikerült teljesen átállniuk az online oktatásra.

A jó munkaerő egyébként is elengedhetetlen a cégben, saját területének mindenki szakértője a budapesti központ 40 fős csapatából. Ami Anitát illeti, igazán ambiciózus, és nagyon jól érzi magát a vezetői pozícióban, a férjével jó csapatot alkotnak. Egy hátránya akad ennek a működésnek: gyakran viszik haza a munkát, de okos keretek között így is megteremthető az egyensúly.

Breuer Anita és a Logiscool az Év Női Startuppere-díj egyik döntőse, ha meggyőzött, szavazz rá itt: