A katlan szlogenje: Nem vagyunk normálisak! Én mégis esküszöm rá, hogy ez a legnormálisabb, legemberibb fesztivál, amelyen valaha jártam! Ja, és nem mellesleg: itt IGAZÁN jó borokat lehet inni!

1. Gyönyörű helyszíneken zajlanak a rendezvények: a villányi borvidéken, nagyrészt szabadtéren hallgathatjuk, nézhetjük, élvezhetjük a koncerteket, irodalmi beszélgetéseket, színházi előadásokat (Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Beremend és a Vylyan terasz).

2. Nem tudom, hogy csinálják a szervezők, de minden évben pont azokat az előadókat hívják meg, akikre nagyon kíváncsi vagyok.

Ezt a krétarajzot is az Ördögkatlan Fesztiválon fotóztuk. És ott tényleg mindig nagyon boldogok vagyunk!

3. Nem tudom, hogy csinálják a szervezők, de minden évben olyan katlanozók gyűlnek itt össze, akik ismeretlenül is egymásra mosolyognak. Aki a katlanba megy, elfelejti, hogy a világ jobbára nem a mosolyról és az örömről szól, ezért folyamatosan mosolyog és örül. Mindenki, kivétel nélkül.

A katlanbusz néha majd szétrobban a francia Wombo zenekar jókedvétől

4. A kivétel nélkül, az azt jelenti, hogy kivétel nélkül. A helybeli (nagyharsányi, kisharsányi…) részben cigány, hátrányos helyzetű, munka nélküli közönséggel együtt bulizunk az árokparti koncerteken. Senki nem szól be senkinek. Együtt vagyunk, emberek vagyunk, egyenlők vagyunk. Minden helyszínre jellemző, hogy szívesen önkénteskednek a helyiek, örülnek, ha hasznosak lehetnek.

Kiss Tibi ihletett pillanata az Ördögkatlan Fesztiválon

5. A kivétel nélkül, az azt jelenti, hogy Quimby-koncert előtt Kiss Tibi is beáll a büfésorba, és senkinek nem jut eszébe őt hülye kérdésekkel zaklatni.

6. A katlanban mindenki a közösség tagjává válik. Ha valaki véletlenül fellöki a kukát, akkor együtt pakoljuk vissza a szemetet, és a fesztivál főszervezője is részt vesz a munkában. Fontos neki, és nekünk is fontos.

Gyerekek az Ördögkatlan Fesztiválon. Szabadság, béke.

7. Itt tényleg figyelnek a gyerekekre. Minden gyerekprogram ingyenes, és ingyen vigyáznak a kicsikre. Nagyon szeretek a gyerekprogramok körül sertepertélni. A saját gyerekeim számára ez a „vidéki nagymamázás” időszaka, nekem pedig az „anyaszüneté.” Őrülten hiányoznak persze, ezért kocsányon lógó szemekkel bámulom a gyerekeket és a foglalkozásvezetőket is. A felnőttek ugyanúgy élvezik ezeket a foglalkozásokat, mint a gyerekek azt, (a)hogy foglalkoznak velük.

Kiss Móni és Bérczes László, a két alapító. Ők azt mondják magukról, nem normálisak, amiért belevágtak egy ekkora munkába. Mi azt mondjuk: de!

8. Néhány éve Palkonyán az egyik kút mellett szép lavórtartó állványon állt egy bádoglavór tiszta vízzel, szappannal, kancsóval, ropogós törülközővel. Nagyon jólesett ott kezet mosni, és nem volt kérdés, hogy kiöblítjük a lavórt, mielőtt tiszta vizet töltünk bele, hogy a következő katlanlakót is ugyanaz várja, ami minket. Megkérdeztem a két főszervezőt, Bérczes Lászlót és Kiss Mónit, hogy ki az, aki mindig cseréli a törülközőt. Nem tudták. De talán ez a jó! Ezt a választ kaptam tőlük: „Nem szolgálatban lévő ügyeletes, nem a stáb tagja, hanem valaki, bárki, csak úgy. Egy angyal a katlanból."

9. A szállásadók kedvesek, és nem a pénzedért. Amúgy is elég nevetségesek az árak a többi fesztiválhoz képest. A mi házigazdáink például a saját hálószobájukat adják át nekünk. A náluk megszálló, kezdetben teljesen idegen emberekből hamarosan baráti közösséggé váltunk, évek óta mindig visszatérünk ugyanide, alig várjuk, hogy ismét találkozzunk, és a háziasszonyunk igazán finom főztjét ehessük. Néha még a programokat is elblicceljük, annyira jó együtt lenni, enni, inni, beszélgetni és nagyokat nevetni.

Törőcsik Mari az Ördögkatlan Fesztivál fővédnöke Bérczes László és Kiss Móni társaságában az egyik megnyitón

10. Törőcsik Maritól, a katlan fővédnökétől idézem a tizedik okot. Még senki nem tudta nála jobban megfogalmazni a katlan lényegét:

„…az igazi élmény és bizonyosság 2011 augusztusában ért, amikor először látogattam a fesztiválra, és öt napon át megtapasztalhattam, hogy ennyi idő után is rá tudok csodálkozni az emberekre: hogy a minőség, a sokszínűség, a kíváncsiság és mindenekelőtt az egyszerűség és a szeretet ebben az oly nehéz és sokszor embertelennek tűnő XXI. században is boldog közösségeket tud létrehozni.”

Miután nem fért el tíz pontban az összes ok, amiért nem lehet kihagyni az Ördögkatlan Fesztivált, ezért elárulom a kulcsszavakat is, melyek engem minden évben visszahívnak ide:

Olvasóliget, mezítlábazás, zsíros kenyér, napközis tea, faluturisták, pólógyár, Narancsliget, templom, csillagos ég, szalmabála, civilek, véradás, fröccs, falfestés, cirkusz, kórus, Wombo, katlanbusz, Cseh Tamás, Örkény, Kapa és Pepe, Mulatság, katlanfutás, Szársomlyó, Kiscsillag.

Mezítlábas fesztiválnak is nevezik az Ördögkatlant. Kiss Móni, az egyik főszervező például mindig mezítláb jár

„Sétál a hold a háztetőn, zsinóron húzza maga után a szívem”

(Quimby)

Aki kíváncsi a kulcsszavak eredetére, járjon utána!

Az Ördögkatlant idén minősített európai fesztivállá választották.

Fotók: Lehotka Gábor, via Papiruszportál