1. Ronald Reagan...

... így mondta el Nancynek, mennyire szereti:

„Nemcsak egyszerűen szeretlek. Nem vagyok teljes értékű ember nélküled. Számomra te vagy maga az élet. Amikor elmész, alig várom, hogy visszatérj hozzám, hogy újra élni tudjak!”

2. Woodrow Wilson...

... így beszél Edith Bollingról, az ő tökéletes szerelméről:

„Még annál is fantasztikusabb és csodálatosabb vagy a szememben, mint valaha bármikor. Nem találok szavakat arra a büszkeségre, örömre és hálára, amit azért érzek, hogy ilyen tökéletes módon szeretsz engem. Azért akad néhány olyan nagyszerű vers, amilyeneket én úgyse tudnék írni.”

... és így ír az ő „drága kis hölgyének”:

„Kérlek, gyere el velünk kocsikázni ma este, drága kis hölgyem, hogy valamit súghassak a füledbe! Valamit abból a boldogságból és szerelemből, amit irántad érzek. Fogadd el tőlem, mert ez a szívem legmélyéről szól, amely mindenestül a tiéd. Sajnos – bármennyire is szeretném – nem tudom úgy elküldeni neked, mint egy levelet.”

3. Andrew Jackson...

...aki késő éjjelig fent maradt, így írt Rachel Jacksonnak:

„Éjjel egy óra van, a gyertya majdnem teljesen leégett, le kell most már feküdnöm. Míg vissza nem térek, legyenek veled az angyalok, akik jutalmazzák és védik az erényt, az ártatlanságot és megőrzik a jót. Ez az őszinte kívánsága szerető férjednek.”

4. Thomas Jefferson...

... így udvarol szíve hölgyének, Maria Coswaynek:

„Ha leveleid olyan hosszúak, mint a Biblia, nekem akkor is rövidnek tűnnek majd. Egyszerűen csak írd le bennük, mennyire szeretsz! Így is ugyanolyan kedvvel olvasom őket, mint ahogy Arlequin a Les Deux Billet-ben leírta, hogy Je t’aime, és közben azt kívánta, bárcsak az egész ABC megjelenne az írásában.”

5. John Adams...

... aki kissé heves, ha Abigail Adamsről van szó:

„Imádnivaló Hölgy! Mint ahogy e levél írója is virrasztott melletted az elmúlt éjjel, úgy most én kérlek Téged, hogy adj neki annyi csókot és annyi órát a társaságodból kilenc után, mint amennyit kíván, aztán számold fel az én számlám terhére…”

6. Theodore Roosevelt...

...aki szinte sírni tudott volna a szerelemtől, amit Alice Hathaway Lee iránt érzett:

„Legédesebb kis feleségem, egyfolytában rád gondolok, az én kis nevető, incselkedő szépségemre, aki annyira csinos, és olyan édesen alszik el a karjaimban. Szinte sírni tudnék, annyira szeretlek.”

7. Lyndon B. Johnson...

...inspirációt merít feleségéből, Lady Bird Johnsonból:

„Ma reggel tele vagyok ambícióval, büszkeséggel, energiával... és szerelemmel. Emberekkel akarok találkozni, sétálni akarok a tömeggel együtt, nagy lendülettel akarom tenni a dolgomat. Ha lenne itt egy emelvény, szinte ebben a minutumban mondanék egy beszédet. Tervekről, elképzelésekről, reményről... csordultig vagyok velük.”

8. Harry Truman...

...őrülten szerelmes Bess Truman-be:

„Egyszerűen túlságosan megőrülök érted! Minden egyes alkalommal, amikor látlak, egyre jobban szeretlek, ha ez egyáltalán lehetséges. Tudom, hogy nincs hozzá jogom, de vannak dolgok, amelyekről egyszerűen nem tehetek. Ez az egyik. De akkor se tennék ellene, ha tudnék.”

9. George H. W. Bush (az idősebb)...

...pedig így ünnepli 49. házassági évfordulóját Barbarával:

„Hozzám jönnél feleségül? Hoppá! El is felejtettem... ma van 49 éve annak, hogy ezt megtetted. 1945-ben ezen a napon nagyon boldog voltam, de ha lehet, ma még annál is boldogabb vagyok! Olyan örömet adsz nekem, amelyet csak kevés férfi tudhat magáénak. Lehet, hogy felértem a világ egyik legmagasabb csúcsára, de ez sem ér fel azzal, hogy a férjed lehetek, Barbara!”

10. George Washington...

...szerelme sosem halványul Martha iránt:

„Továbbra is teljes mértékben bízom a gondviselésben, amely mindig sokkal bőkezűbb volt velem, mint ahogy azt én megérdemelném. Nagyon bízom abban, hogy ősszel sort keríthetünk egy boldog és örömteli találkozásra. Sajnos többre nem lesz időm, mivel sokan szeretnének még búcsút venni tőlem. De én addig is olthatatlanul szeretlek téged, és ezen sem az idő, sem a távolság nem tud változtatni.”

Tóth Viki fordítása

A cikk eredetijét ITT találod.

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Mary-Anne Fackelman-Miner/White House/Newsmakers)